fbpx

FRISS HÍREK

A Kecskeméti Tankerületet két év alatt 253 tanár hagyta el

- Advertisement -

2021-ben 96 tanár, 2022-ben további 157 pedagógus távozott a Kecskemét Tankerületből. Az 59 magyarországi tankerületből az elmúlt két évben pedig összesen 9054-en. Ez nem a teljes kép, az adatkérés a szakképzési centrumokra ugyanis nem vonatkozott.

2021-ben összesen 3738, tavaly 5316 pedagógus hagyta ott a tankerületek valamelyikét lemondással vagy közös megegyezéssel, ami egyetlen év alatt 42 százalékkal több távozót jelent, derül ki Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselő által kikért közérdekű adatokból, amit a 24.hu szúrt ki.

A negatív rekorder a Közép-Pesti Tankerületi Központ volt, csak 2022-ben 402 pedagógus hagyta el a tankerületet. A legkevesebb távozó a jászberényi tankerület iskoláiban volt, itt csupán 17-en hagytak fel az oktatással.

Bács-Kiskun megye három tankerületéből két év alatt 368-an távoztak

  • Bajai Tankerületi Központ: 2021-ben 20 fő távozott, 2022-ben 31 fő.
  • Kecskeméti Tankerületi Központ: 2021-ben 96 fő ment el, 2022-ben már 157 fő.
  • Kiskőrösi Tankerületi Központ: 2021-ben 25 fő bontott szerződést, 2022-ben pedig 39 fő.

Összesen 368 tankerületi iskolában dolgozó pedagógus gondolta azt, hogy neki más utat kell választania. Ez nem a teljes kép, az adatkérés a szakképzési centrumokra ugyanis nem vonatkozott.

Központosítás, tanárhiány, bizonytalanság

A 2010 óta regnáló Orbán-kormány többször hozzányúlt az oktatás rendszeréhez. 2012-ben előbb létrehozták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, a KLIK-et. Eszerint 2016-ig, amikorra több mint 17 milliárdos tartozást halmozott fel a KLIK, az addigi 198 tankerületet 59-re csökkentették és a KLIK helyett létrehozták a Klebelsberg Központot (KK), amely középirányító szervként az átalakított tankerületi központokat felügyeli ma is. A politikától időközben visszavonult Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere is elismerte, a közoktatás központosításában „túltoltuk a biciklit.”

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

A centralizáció nem szűnt meg, akkor sem, ha a központ vesztett eredeti jogköreiből. Az intézmény lényege ugyanaz maradt, ahogy az is, hogy a legtöbbek számára átláthatatlan. Önálló oktatási minisztérium nincs Magyarországon, ezért is állhat elő az, hogy az általános képzés, a szakképzés, a felsőoktatás, a felnőttoktatás más-más minisztériumok alá tartoznak. A pedagógusok között vannak, akik közalkalmazottak és vannak, akik a munka törvénykönyve alá esnek. A tervezett új szabályozásban (a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról), amit a közvélemény státusztörvénynek, a szakszervezetek pedig egyenesen „bosszútörvénynek” neveznek, sem lesz ez egységes, mert a szakképzési centrumok oktatóira már nem vonatkozna.

A javaslatnak viszont van több olyan része, ami aligha teszi vonzóbbá a pedagóguspályát. Például:

  • Elrendelhető lehet a vasárnapi munkavégzés.
  • A napi maximum munkaidő eddig 8 óra volt, a terv szerint ez 12 is lehet.
  • A nevelőtestület autonómiája lényegében megszűnne, hiszen nem dönthetne sem a pedagógiai programról, sem az SZMSZ-ről, sem az éves munkarendről, kizárólag a házirendről.
  • Eddig heti maximum 32 órás kötött munkaidejük volt a tanároknak, ez akár 40-48 órára nőhet.

És hiába van ígéret a béremelésre, forrás egyelőre nincs, ugyanis a kormány ezt az EU-tól várja, hazai forrásból erre nem fordítana. A tanárok egyre elkeseredettebbek. A bátrabbak még sztrájkolnak, mások kivárnak és vannak, akik inkább felmondtak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...