fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A kormány ragaszkodik a státusztörvény bevezetéséhez

- Advertisement -

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár egyeztetésre hívta a státusztörvényről a tanárszakszervezetek képviselőit – akik a közoktatás helyzete, valamint az alacsony tanárbérek miatt tiltakoznak. Azonban a szerdai konzultáció a korábbiakhoz hasonlóan a kormány felől egyoldalúan, tájékoztató jelleggel zajlott. Kisfaludy Károly oktatásért felelős államtitkár-helyettes közölte a szakszervezetekkel, hogy a kormány továbbra is kitart a státusztörvény mellett.

A státusztörvénnyel tovább nőne a tanárok munkaterhe, még inkább csökkenne a tantestületek, iskolák autonómiája, romlanának a munkakörülmények, a méltányos bérezés pedig továbbra se valósulna meg. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvezetője az egyeztetésről Facebook-videóban számolt be.

„Olyan károkat fog okozni a közoktatásban, amit jogszabály korábban még nem” – mondta Nagy, majd hozzátette, hogy a megbeszélésen elhangzott, hogy a kormány korábbi tervei szerint június 1-jére kellett volna életbe lépnie a törvénynek, de ez nagy valószínűséggel el fog tolódni.

„Rendkívül felháborítónak” tartja Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, hogy a tárgyaláson a státuszváltás részleteiről az államtitkárság emberei „semmilyen konkrétumot nem tudtak megfogalmazni.” Szerinte csak még bizonytalanabb, hogy hány pedagógus fog felmondani a következő tanév kezdete előtt. A kormánynak a gyermekek érdekeire hivatkozó retorikájával szemben „ennek a szülők és a gyerekek lesznek a legnagyobb vesztesei” – fogalmazott Totyik.

Hasonló cikkünk:  Az eutanáziáról is vitáztak a parlament tavaszi első ülésnapján

Hozzátette, hogy „a kormány részéről semmi garanciát nem láttunk arra, hogy a bérrendezés idén meg fog történni.” Úgy vélik, hogy a kormány össze akarja kötni a státusztörvényt a bérrendezéssel, és az oktatásból tömegesen távozó kollégák fizetését használnák a pedagógusok béremelésének részbeni fedezésére.

„Minden oka megvan” a pedagógusoknak és mindenki másnak is, hogy április 24-én csatlakozzanak a következő országos sztrájknaphoz – mondta Nagy Erzsébet.

A státusztörvény kimondaná, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok közalkalmazottból „köznevelési foglalkoztatotti” státuszba kerülnének át. Az érdek-képviseleti szervek szerint a státusztörvény többek között:

  • az eddig heti 32 óráról 48 órára emelné a tanárok tanítással lekötött munkaidejét,
  • elrendelhetővé tenné a vasárnapi munkavégzést, valamint a tanév meghosszabbítását július 15-ig,
  • csökkentené a szabadság napjainak számát 46-ról 35-re,
  • korlátozná a tanárok szólásszabadságát, a közoktatás kritizálásáért fegyelmi eljárást is indulhatna,
  • elvenné a nevelőtestületek szakmai autonómiáját, növelné a tanárok kiszolgáltatottságát a tankerületekkel szemben.

Több, mint 4200 pedagógus jelezte az aHangon indult petíció aláírásával, hogy felmond, ha a kormány átnyomja a tervezetet a Parlamenten.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...