fbpx
23.5 C
Kecskemét
2023. szeptember 21., csütörtök

FRISS HÍREK

A magyar-ukrán kapcsolatokról tartottak panelbeszélgetést az amerikai követségen

Magyar-ukrán kapcsolatok panelbeszélgetést tartottak az amerikai követségen, ahol David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nyitóbeszédében kiemelte:

„Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok célja az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezése, és legyen béke. A nagykövet így fogalmazott: „Amikor azt halljuk, hogy politikusok a béke nevében hirdetik a megbékélés álcáját, akkor legyen nagyon világos: itt ma egy ember teremthet békét. Ha Putyin véget vet a harcnak, a háború véget ér. Ha Ukrajna vet véget a harcnak, az Ukrajna végét jelenti”.

„Az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar. És pontosan ezért állunk vállvetve az áldozatok mellett, Ukrajna mellett” – ugyanis Pressman szerint nem hitelt érdemlő azt sugallni, hogy amennyiben tűzszünet lenne, Vlagyimir Putyin orosz elnök jóhiszeműen tárgyalóasztalhoz ülne, és beleegyezne, hogy visszavonja csapatait.

A magyar kormány állításával szemben nem jelenti Magyarország háborúba sodrásának szándékát az Ukrajna melletti kiállás – valamint más országok ugyan erre történő bátorítása.

A Kremlből is származó dezinformációk szerint: „Ukrajna nem több, mint egy romlott ország, menthetetlenül korrupt, és tele van szélsőjobboldali radikálisokkal. Ezzel szemben sok demokráciához hasonlóan Ukrajna is számos problémával küzd. De Ukrajna egyúttal egy életerős társadalom is, ahol inspiráló aktivisták nemzedéke dolgozik azon, hogy megoldást találjon ezekre a kihívásokra, és tovább haladjon az Európa felé vezető úton” – mondta Pressman.

Hasonló cikkünk:  Lassan egy gombóc fagyinál is kevesebbet érnek az állami gyerekbiztosítás tételei

A nagykövet kitért az ukrajnai magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos aggodalmakra is. Elmondta: „Mi nagyon komolyan vesszük ezeket az aggodalmakat. (…) Készek vagyunk együttműködni önökkel. Mondják el, hogy hogyan segíthetünk megoldani ezt a vitás kérdést szövetségesünk, Magyarország és szoros partnerünk, Ukrajna között. Ha ez egy komoly probléma, akkor komolyan kell foglalkoznunk vele, és erőfeszítéseket kell tennünk a megoldására. És ha van valódi politikai akarat a megoldásra, akkor tévedés ne essék, meg is lehet oldani”.

A NATO-szövetséggel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar tisztviselők eszközként használják azt fel a kétoldalú aggályok kezelésére. „Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is” – mondta az amerikai nagykövet.

Hasonló cikkünk:  Az amerikai nagykövet az X-en üzent a magyar kormánynak

David Pressman már a szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette. Pressman – és rajta keresztül a Fehér Ház – többször is világossá tette, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány orosz agresszióhoz való, kétlelkű hozzáállása.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...