fbpx

FRISS HÍREK

Bejelentette, de visszavonhatja igényét a katolikus egyház három kecskeméti ingatlanra

- Advertisement -

Kecskeméten a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola két telephelyének, valamint a Bocskai utcai óvoda épületének ingyenes tulajdonba adására jelentette be igényét a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. A március 30-ai közgyűlésen kiderült, az érsek tárgyalt aztán a polgármesterrel és bizonyos feltételek teljesítése esetén visszavonja az igényt.

Nagy visszhangot keltett, hogy nemrég kiderült: egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett, az Országgyűlés által még tavaly elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi az egyházaknak, hogy igényt jelenthessenek be állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, ha ott hitéleti-köznevelési feladatot látnak vagy látnának el. Ha az igénybejelentés megtörténik, az épületeket és az ingóságokat is teljesen ingyen át kell adni a köznevelési vagy szakképző intézményt fenntartó egyháznak, a településeknek mérlegelési lehetőségük sincs. Az egyházaknak február 28-ig kellett ezirányú kérelmüket előterjeszteni.

A legutóbbi, március 30-ai képviselő-testületi ülésre a Szövetség képviselője, Király József nyújtott be írásbeli kérdést: Kecskeméten érkezett-e igény a felekezetektől, és ha igen, mely épületekre?

A Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola / Fotó: Hraskó István

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester válaszából kiderült: a határidő előtt pár nappal, február 24-én három ingatlan ingyenes tulajdonba adására jelentett be a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye igényét dr. Bábel Balázs érsek (mindhárom intézmény tehát az egyház fenntartásában működik):

– Bocskai utca 19. – ez a Bocskai utcai óvoda, amely már a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda tagintézménye (korábban az a döntés született, hogy a Neumann János Egyetemből kiválik a Pedagógusképző Kar és beolvad a Károli Gáspár Református Egyetembe, ekkor került a Bocskai utcai gyakorlóóvoda is a református egyetem fenntartásába, de csak egy évre, majd a szülők szavazása után átadták a katolikusoknak – jelenleg a Bocskai utcai épületet felújítják)

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

– Szent Imre utca 9. – itt működik a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola

– Teleki László utca 1/A – itt pedig a Szent Imre Katolikus Óvoda másik telephelye van, jelenleg ez is felújítás alatt.

Fordulat, hogy a testületi ülés előtt, még március 21-én az érsek újabb levelet küldött az önkormányzatnak, ebben kérte, hogy korábbi kérelmét ne a soron következő ülésén, március 30-án tárgyalja a képviselő-testület. „Egyúttal jelezte, hogy az ingatlanok használatára vonatkozó szerződések sikeres felülvizsgálatát követően a már benyújtott tulajdonátruházási kérelmét vissza fogja vonni” – állt az előterjesztésben.

A felújítás alatt lévő Bocskai utcai óvoda / Fotó: Hraskó István

Mit jelent ez? – kérdezte Király József a testületi ülésen. Mint a polgármester válaszában elmondta, egyeztetett dr. Bábel Balázzsal az ügyben.

„Van egy törvényi felhatalmazásuk, amit megkapott az egyház. Nekünk ebbe nincs beleszólási jogunk. Abba van, hogy van egy élő együttműködési megállapodásunk, erre a három ingatlanra vonatkozóan, de ezek eltérő időtartamra születtek, és egy kicsit eltérő tartalommal. Azt kérte érsek úr, hogy ha ezt a három megállapodást egységes szerkezetbe tudjuk foglalni, és megkapja a kellő garanciát arra, hogy meghosszabbítjuk az időtartamot is, és ez az egységes szerkezetű megállapodás bekerül a közgyűlés elé, és elfogadjuk, akkor ő visszavonja a jelzését a tulajdonjog átkérésével kapcsolatban” – fejtette ki Szemereyné Pataki Klaudia. Király József elfogadta a választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...