fbpx

FRISS HÍREK

Felülvizsgálhatják a tavaly felfüggesztett 52-es út építését – 21 milliárdból folytathatják

- Advertisement -

Örök felújítás alatt az 52-es út, ami Bács-Kiskun megye északi térségének fő közlekedési vonala. Hiába az Alföld és a Dunántúl összekapcsolását szolgáló út, évtizedek óta halasztódik a teljes rendbetétele. Legutóbb tavaly nyáron függesztette fel a Kormány a megemelkedett árakra hivatkozva, akkor csupán az országút Kecskeméttől induló alig 20 kilométernyi szakaszán végeztek felújítási munkálatokat; a maradék kétharmadát, Soltig bezárólag későbbre halasztották.

Habár a 2023. évi költségvetésben a felújítási projekteket finanszírozó költségvetési sorokon szabad forrás nem áll rendelkezésre, mégis lehet elmozdulás az 52-es felújítása során, aminek a kiviteli tervei és a szükséges engedélyei is megvannak. Az út érintett szakasza három választókerületen át húzódik Dunaföldvárig, mindhármat több ciklus óta fideszes politikusok (Salacz László, Lezsák, Sándor, Font Sándor) képviselik, de mindeddig nem sikerült pontot tenni a főút rendbehozatalára.

Információink szerint most újra nekifuthatnak; Lezsák Sándor levélben kérte a Kecskemét-Dunaföldvár közti főút 18 és 51 kilométer közötti szakaszának felújítását leromlott állapota és jelentős forgalom miatt (mindkét irányban áthaladó napi átlag 8100 gépjármű). Az sem mellékes, hogy korábban a főút legkevésbé rossz állapotú szakasza lett felújítva és nem a legrosszabb. (Kerestük Salacz László és Lezsák Sándor képviselőket, hogy erősítsék meg információinkat, de megkeresésünkre nem válaszoltak.)

Hasonló cikkünk:  Lesifotók: már Kecskeméten van a hidrogénbusz, kérdés, mikortól szállít utasokat

A 33 kilométernyi útszakasz, valamint a már ismertetett négy tervezett körforgalom és két csatornahíd felújítása körülbelül 21 milliárd forintba kerülne.

A vita ott van,

hogy a Pénzügyminisztérium kitart amellett, hogy a tavaly leállított 52-es beruházás újbóli támogatása most nem időszerű, már csak azért sem, mert a feltételes (magyarán visszavonható) közbeszerzési eljárások nem indultak el. Ezzel szemben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) azt szeretné, hogy az útfelújítás, mert az társadalmilag fontos, a kormány elő kerüljön. Ha ez meg is történik, az első lépés az, hogy a feltételes közbeszerzési eljárást lefolytatják a megalapozott döntés érdekében. Ez viszont már azt jelenti, hogy a 2022-ben harmadáig elkészült főút a felfüggesztés alól kikerül.

Ha nincs fennakadás az 52-es út 18 hónap múlva elkészülhet, aminek a feltétele az, hogy 2023. április-május fordulóján a beruházás zöld utat kapjon. Ha átmegy a döntéshozókon, akkor erről a héten megjelenő valamelyik Magyar Közlönyből értesülhetünk. Érdeklődve várjuk, hogy a mindig felújítás alatt álló 52-es úthoz most valóban hozzálátnak-e.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...