fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Felülvizsgálhatják a tavaly felfüggesztett 52-es út építését – 21 milliárdból folytathatják

Örök felújítás alatt az 52-es út, ami Bács-Kiskun megye északi térségének fő közlekedési vonala. Hiába az Alföld és a Dunántúl összekapcsolását szolgáló út, évtizedek óta halasztódik a teljes rendbetétele. Legutóbb tavaly nyáron függesztette fel a Kormány a megemelkedett árakra hivatkozva, akkor csupán az országút Kecskeméttől induló alig 20 kilométernyi szakaszán végeztek felújítási munkálatokat; a maradék kétharmadát, Soltig bezárólag későbbre halasztották.

Habár a 2023. évi költségvetésben a felújítási projekteket finanszírozó költségvetési sorokon szabad forrás nem áll rendelkezésre, mégis lehet elmozdulás az 52-es felújítása során, aminek a kiviteli tervei és a szükséges engedélyei is megvannak. Az út érintett szakasza három választókerületen át húzódik Dunaföldvárig, mindhármat több ciklus óta fideszes politikusok (Salacz László, Lezsák, Sándor, Font Sándor) képviselik, de mindeddig nem sikerült pontot tenni a főút rendbehozatalára.

Információink szerint most újra nekifuthatnak; Lezsák Sándor levélben kérte a Kecskemét-Dunaföldvár közti főút 18 és 51 kilométer közötti szakaszának felújítását leromlott állapota és jelentős forgalom miatt (mindkét irányban áthaladó napi átlag 8100 gépjármű). Az sem mellékes, hogy korábban a főút legkevésbé rossz állapotú szakasza lett felújítva és nem a legrosszabb. (Kerestük Salacz László és Lezsák Sándor képviselőket, hogy erősítsék meg információinkat, de megkeresésünkre nem válaszoltak.)

Hasonló cikkünk:  Egy év alatt kisebb oázis lett a kecskeméti esőkertből

A 33 kilométernyi útszakasz, valamint a már ismertetett négy tervezett körforgalom és két csatornahíd felújítása körülbelül 21 milliárd forintba kerülne.

Hasonló cikkünk:  Vajon túlél-e a tölgyfa a Dózsa György úton?

A vita ott van,

hogy a Pénzügyminisztérium kitart amellett, hogy a tavaly leállított 52-es beruházás újbóli támogatása most nem időszerű, már csak azért sem, mert a feltételes (magyarán visszavonható) közbeszerzési eljárások nem indultak el. Ezzel szemben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) azt szeretné, hogy az útfelújítás, mert az társadalmilag fontos, a kormány elő kerüljön. Ha ez meg is történik, az első lépés az, hogy a feltételes közbeszerzési eljárást lefolytatják a megalapozott döntés érdekében. Ez viszont már azt jelenti, hogy a 2022-ben harmadáig elkészült főút a felfüggesztés alól kikerül.

Ha nincs fennakadás az 52-es út 18 hónap múlva elkészülhet, aminek a feltétele az, hogy 2023. április-május fordulóján a beruházás zöld utat kapjon. Ha átmegy a döntéshozókon, akkor erről a héten megjelenő valamelyik Magyar Közlönyből értesülhetünk. Érdeklődve várjuk, hogy a mindig felújítás alatt álló 52-es úthoz most valóban hozzálátnak-e.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...