fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Helyreállítják a Péteri-tó medrét

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője elmondta: mintegy 330 millió forintot fordítottak a Péteri-tó eredeti medrének helyreállítására, ezzel költő-, pihenő- és táplálkozóterületet biztosítva számos védett madárfajnak.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 kilométerre délre, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek, legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág, hiszen több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú és a búbos vöcsök, a gulipán, a cigányréce és a nagy goda.

1920-30-as évekbeli szabályozások határozták meg a tó állapotát, így a szabad vízfelület jelentősen csökkent, a medret halastavi hasznosításra alakították át, három egységből álló tórendszert létrehozva. Halastóként azonban ma már egyik tó sem működik.

A KNP célja, hogy minél inkább visszaalakítsák az egykori szikes tó eredeti úgynevezett mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozóterületet biztosítva számtalan védett fajnak.

Hasonló cikkünk:  Itt az ősz, a gyurgyalagok is elindulnak a telelőhelyükre

A 329,9 millió forint Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop)  támogatásával megvalósuló élőhely-rekonstrukció során az elmúlt több, mint öt évben elbontották a tavak közötti gátakat és egy erősen erodálódott töltést. Így újra egységes lesz a tó medre, valamint a vízutánpótlás és a vízvisszatartás stabilizálása érdekében feltöltő csatornákat és azokhoz kapcsolódó vízügyi műtárgyakat újítottak fel, továbbá felszámoltak minden olyan létesítményt, amely az egykor ott folytatott halgazdálkodást szolgálta, köztük zsilipeket és ivadéknevelő tavakat, ezzel is növelve a terület természetességét.

Hasonló cikkünk:  Nem halad jól a Budapest-Belgrád vasútvonal építése: elviszik az anyagot, miközben a kínai kivitelező nem tud teljesíteni

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök-tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé a tó két másik oldalára is épült egy emeletes kilátó és egy madármegfigyelő les a természetvédelmi bemutatás részeként, valamint elkészült egy új tanösvény is.

via Hello Vidék

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...