fbpx

FRISS HÍREK

K-POP inspirálta absztrakt képek a városi könyvtárban

- Advertisement -

Belák Henriett absztrakt festményei K-POP formációk számainak hangulatát ábrázolják az ATEEZ-től a BTS-ig. A Kecskeméti Katona József Könyvtár előadótermében rendezett A Szenvedély Dinamikája kiállítás május 13-ig látogatható.

A K-POP olyan globális jelenséggé nőtte ki magát, ami túlmutat a bandák rádióbarát dalain és akrobatikus tánclépésein. A tömegkultúra minden területén visszaköszönhet, akár egy Mcdonald’s-ba, akár egy játékboltba térünk be – vagy a városi könyvtárba.

Ennek egyik oka, hogy a K-POP csapatok mögött erős marketing kampányok állnak, a nemzetközi mainstreamben betöltött szerepük pedig laza, de kulturális határokat átívelő közösséget teremt. A rajongói csoportok dinamikájáról és a tömegtermékekbe olvasott hamis vagy valódi értékről (pl. elemzéseket inspiráló Ursula Le Guin referencia egy BTS videoklipben) folyhatnak viták, de kétségtelen, hogy a műfaj legnagyobb nevei – az őket támogató rendszer segítségével – mindig tökéletes képet adnak az uralkodó trendekről.

‘Egyszer meghallottam egy zenét, ami beragadt a fülembe. Ezzel a zenével indult a K-POP világom, ez volt az első BTS inspirálta festményem, a ‘Dynamite’…’

Mutatkozik be Belák Henriett, akit a popszámok mélyen megérintettek. A zenei klipek hatására fest absztrakt képeket. Egy riportban elmondja, nem tartja magát művésznek. A festés személyes művészetterápiájának és önismereti kísérleteinek eszközévé vált. Élénk színekkel és szenvedélyes gesztusokkal fejezi ki azt, amit rajongása tárgya nyújt a számára.

Hasonló cikkünk:  Kadás diák lett a Közgazdasági Diákolimpia bronzérmese

Belák Henriett: ‘Dynamite’ – BTS / Fotó: KecsUP

Ez a második kiállítása, ahol a BTS mellett az ATEEZ, SEVENTEEN, BIGBANG, és a The Rose dalai inspirálta festményeket láthatunk. Ezek az absztrakt  képek alapvetően az alkotó örömét szolgálják, ezért a közös térbe emelve már bizonyos mértékű szerepvállalásra is gondolhatunk.

Egy festmény elé állva, ha elindítjuk a kezdeti inspirációt jelentő dalt, még rajongóként is rá kell jönnünk, mennyire szubjektív az absztrakt képalkotás. Felmerül a kérdés, hogyan hallgatja és dolgozza fel ugyanazt a tömegcikket több generáció. Belák Henriett absztrakt képi lenyomatok arról, hogyan hathat ránk a mainstream különböző életszakaszokban.

Munkái az Instagram oldalán és weboldalán is elérhetőek.

Amíg a közösségi terekben kiállított alkotások szerepéről gondolkodunk, a K-POP eddigi térhódításáról Frank Olivér írása nyújt átfogó képet.

A Szenvedély Dinamikája kiállítás a Katona József Könyvtrában / Fotó: KecsUP

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...