fbpx

FRISS HÍREK

Negyed évszázada áll üresen a volt tüdőkórház, nem lett nyugdíjasotthon

- Advertisement -

1998 óta a KÉSZ cégcsoport valamely vállalatának tulajdonában van az egykori kecskeméti Tüdőkórház, azóta nem tudták vagy akarták hasznosítani. A márciusi képviselő-testületi ülésen ismét szóba került az ingatlan, amelynek düledező kerítésén figyelmeztetés: omlásveszély.

A március 30-ai közgyűlésre dr. Tóth Szilárd, a Szövetség képviselője nyújtott be kérdést a hosszú ideje elhagyatottan álló Ceglédi úti Tüdőkórházzal kapcsolatban. Mint leírta: a kerítés több helyen megdőlt, egyes helyeken az épületek falazata és a tetőszerkezet is a leomlás vagy a beomlás határán van. Felhívta a figyelmet, hogy ez az állapot úgy áll fenn, hogy közvetlen szomszédságában működik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Napsugár Gyermekotthona és a Ceglédi úti óvoda (az egyébként az út másik oldalán van). Tóth Szilárd szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy „az épületbe és az udvarba rendszeresen bejárnak a hajléktalanok, esetlegesen bűnöző elemek, akik veszélyeztethetik a környék sűrűn lakott utcáiban élők biztonságát” (a képviselő azt nem fejtette ki, hogy önmagában az, hogy valakinek nincs otthona, és egy régóta üresen álló épületben húzza meg magát, miért veszélyeztetné mások biztonságát – a szerző). Tóth Szilárd azt kérdezte, az önkormányzatnak van-e valamilyen információja a tüdőkórház épületének és telkének további hasznosításáról, folytatnak-e ezügyben egyeztetéseket, felmérték-e mostanában statikailag az épületet, a falakat, a tetőszerkezetet, mit tud tenni az önkormányzat, hogy az esetleges omlás elkerülhető legyen?

Egykor szép épület lehetett / Fotó: Hraskó István

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester (Fidesz-KDNP) válaszában közölte, az ingatlan a tulajdoni lap szerint nem az önkormányzat, hanem a KÉSZ Castellum Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában áll 2007 óta. Így az önkormányzatnak nincs tudomása az ingatlan további hasznosításáról és az arról folyó esetleges egyeztetésekről, és értelemszerűen nincs jogosultsága bármilyen felmérésre, mert az ingatlan állagmegóvása és karbantartása a tulajdonos joga és kötelezettsége. Ráadásul mivel a szóban forgó épületek közterülettel nem határosak, így „az önkormányzatnak az épületek esetleges balesetveszélyes állapota miatt intézkedési kötelezettsége nem merülhet fel”. Sztachó-Pekáry István egyúttal tájékoztatta a képviselőt, hogy mivel kérdése „helyi közügyet nem érint”, kérdéseivel az ingatlan tulajdonosát kell megkeresnie. Dr. Tóth Szilárd elfogadta a választ.

Árvaház, majd tüdőkórház

Az épület alapkövét 1903-ban helyezték el. Régebben árvaház működött itt, majd belgyógyászatként és tüdőkórházként hasznosították. A tüdőosztály 1997-ben költözött az Izsáki útra, az ingatlan azóta üresen áll. A Baon.hu 2011-es cikke szerint a megyei kórház ápolási osztályt és hospice szolgálatot akart itt kialakítani, de a tulajdonos megyei önkormányzat mintegy 100 millió forintért eladta a KÉSZ Csoportnak. A KÉSZ bizakodó volt, 2011-ben azt nyilatkozták, valószínűleg még abban az évben kiderül, kivel társulnak a hasznosítására.

Hasonló cikkünk:  Helyi buszjáratot tervez Máriahegyben a KeKo májustól

De úgy tűnik, nem találtak partnert. Az egykor impozáns épület pedig valóban elég siralmas látványt nyújt. A vakolat sok helyen levált, az ablakokat hol kiszedték, hol kitörték. A legalsó szint ablakait teljesen, a fölötte lévőket félig befalazták, valószínűleg így akarták megakadályozni, hogy bárki bejuthasson (mozgást nem láttunk az épületeknél). A Kerkápoly utcai kerítés valóban megdőlt, itt és a Ceglédi út felőli kapura is figyelmeztetéseket helyeztek ki: „Magánterület omlásveszély Belépés csak saját felelősségre”. A Ceglédi úti kapuhoz közel egy KÉSZ-es tábla. Felső részét graffiti teszi majdnem olvashatatlanná, de fotón ráközelítve ki lehet silabizálni, mi volt egykor a felirat: „Épület átalakítása, nyugdíjasotthon létesítése”, építtetőként és a kivitelezőként is a KÉSZ Kft. van feltüntetve. Úgy tűnik, a nyugdíjasotthon terve akkor kútba esett.

Az alsó ablakokat teljesen vagy félig befalazták / Fotó: Hraskó István

Megkerestük az építőiparban és más területeken is jelenlévő cégcsoportot, hogy érdeklődjünk, a KÉSZ Castellumnak vagy a cégcsoportnak mik a tervei a volt Tüdőkórházzal, tervezik-e hasznosítását, ha igen, milyen célra. Megkérdeztük azt is, történik-e az ingatlanon valamilyen szintű állagmegóvás, karbantartás. Választ nem kaptunk, ha ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Igazából már 1998 óta a KÉSZ-é az ingatlan

Az alpolgármester válasza szerint a mostani tulajdonos a KÉSZ Castellum Ingatlanhasznosító Kft., ami így is van. Viszont az ingatlan tulajdoni lapját megnézve azt találtuk, hogy a volt tüdőkórház már 1998-ban a KÉSZ-hez került a megyei önkormányzattól, konkrétan a KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő Kft.-hez, amelyből a cégcsoport később kinőtt.

A KÉSZ Castellumról nem sokat tudni. A 167 milliárd forint árbevételű KÉSZ Csoport tagvállalata, az Opten adatbázisából kiderül, 2007 júniusában alakult, jegyzett tőkéje 100 millió forint. Tagjaként a Helinvest Halle Vagyonkezelő Kft. van feltüntetve, mindkét cégnek az Izsáki úton, a KÉSZ kecskeméti telephelyén, gyártóközpontjában van a székhelye. A szálat tovább gombolyítva, a cégcsoportban felfelé haladva: a Helinvest Halle jegyzett tőkéje már közel 1,9 milliárd forint, tagja a KÉSZ ukrajnai leányvállalata, a KESZ-UA Holding LLC és a KÉSZ Holding Zrt. Utóbbi jegyzett tőkéje már 8 milliárd, legfőbb részvényese a szegedi székhelyű UMC Vagyonkezelő Kft., az UMC tagja a KÉSZ budapesti székhelyére bejegyzett Priori Vagyonkezelő Zrt. és a KÉSZ Holding. És ha még tudja valaki követni, a Priori egyedüli részvényese a bécsi Vitalis Privatstiftung, a magánalapítvány mögött az Átlátszó egy cikke szerint szintén a KÉSZ cégbirodalmát alapító Varga Mihály áll. A Forbes tavalyi milliárdos listáján 40,1 milliárd forinttal 46. lett a Vitalisban igazgatósági tagként szereplő vállalkozó-cégvezető.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...