fbpx

FRISS HÍREK

Parancsnokváltás Kecskeméten, amelyről még a katonai sajtó cikkét is törölték

- Advertisement -

Gróf Gergely alezredes február közepe óta a kecskeméti repülőbázis új parancsnoka. Egy portré interjú keretében szerettük volna személyét és terveit bemutatni, de nem kaptunk rá lehetőséget a HM-től. Érdekesség, hogy még a bázis Facebook-oldala sem számolt be kinevezéséről, a katonai sajtó pedig törölte erről szóló tudósítását.

A januártól hatályos 8/2023-as kormányrendelet szerint a honvédségnél „az állomány tagjának szolgálati viszonya felmentéssel abban az esetben is megszüntethető, ha a 45. életévét betöltötte, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik”. A hírek arról szóltak, hogy ez alapján év elején több mint száz főtisztet és tábornokot mentettek fel a Magyar Honvédségnél. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető mindezt a fiatalítással indokolta.

Hogy Ugrik Csaba dandártábornoknak, a kecskeméti reptér (régi hivatalos nevén MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, újkeletű elnevezésén MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár) volt parancsnokának is a rendelet miatt ért-e véget a katona pályafutása, pontosan nem tudható, de azért sejthető. Mindenesetre február elején pattant ki, hogy felmentették őt is.

A jetfly.hu repülős portál február 16-án számolt be arról, hogy ünnepélyes keretek között vette át a repülődandár parancsnoki beosztását Gróf Gergely alezredes február 15-én. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is. A jetfly.hu a HM Zrínyi Nonprofit Kft. portáljára, a honvedelem.hu-ra („katonai sajtó”) hivatkozott, onnan vette át az információkat (a HM Zrínyi tulajdonosa a Honvédelmi Minisztérium). Nem véletlenül, hiszen a ceremóniára csak a katonai sajtót hívták meg. A honvedelem.hu-ról azonban később a hivatkozott cikket – nem árt hangsúlyozni, a Honvédség egy alakulata parancsnokának ünnepélyes „beiktatásáról” – eltávolították. Gróf Gergely neve a honvedelem.hu-nál csak egy február 17-ei, a honvédség alakulatainál tartott évértékelőkről szóló összegző cikkben bukkan fel (tehát nem egy önálló tudósításban). Mint a pár soros beszámolóból kiderül, az idei feladatokról szólva az új parancsnok kiemelte:

“a bázis katonáinak nagy hangsúlyt kell fektetniük az általános katonai kiképzés szintjének fokozására, az egyéni sportra, valamint az elöljáró által elrendelt, az alakulatot érintő alaki szemlére”.

Gróf Gergely alezredes, a kecskeméti repülőbázis új parancsnoka / Fotó: jetfly.hu

A jetfly.hu tudósításában (amely tehát a honvedelem.hu azóta törölt cikkén alapul) ugyanakkor az is olvasható, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke méltatta a leköszönő parancsnok munkáját. Ugrik Csaba dandártábornok pedig eszerint az ünnepségen elmondta: megtisztelő és felemelő érzés, egyben nagy felelősséggel járó feladat volt, hogy az alakulat parancsnoka lehetett. Megköszönte mindenkinek a kitűnő szakmai munkát, az elhivatottságot és a lojalitást, amivel támogatták vezetői munkáját. Azt is megemlítették a cikkben, hogy a leköszönő parancsnok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja katonai pályafutását.

Gróf Gergely alezredes, dandárparancsnok fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál 2023. február 16-án (Gróf jobbról a hatodik) Fotó: a repülőbázis Facebook-oldala

Ugrik Csaba búcsúztatásáról és Gróf Gergely parancsnoki beosztásának február 15-ei átvételéről még a bázis közösségi oldalán sem számoltak be, pedig ott korábban napi szinten posztolták az eseményeket. Gróf Gergely alezredes viszont február 16-án már mint dandárparancsok bukkant fel a Facebook-oldalon, azzal a hírrel, hogy fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisra látogató hallgatóit. A hír alatt páran gratuláltak is a kinevezéséhez.

Külön posztot nem kapott az új parancsnok kinevezése a repülőbázis Facebook-oldalán, ezért többen egy másik bejegyzés alatt gratuláltak neki / Repülőbázis Facebook-oldala

A Magyar Honvédség Fb-oldalán is csak pár sorban említették meg a parancsnokváltást. Hogy véletlenül vagy sem, de cikkünk írásakor, április 3-án még fent volt a hír.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia lesz a kormánypártok polgármester-jelöltje

Itt egyelőre maradhatott a hír / Magyar Honvédség Fb-oldala

A bázis Fb-oldala alapján az is kiderül, hogy a március 15-ei ünnepi állománygyűlésen nem az új parancsnok, hanem Jenei Barna ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese mondott beszédet és adta át az érdem és szolgálati idő utáni elismeréseket.

„Nem tudják teljesíteni” interjú kérésünket

Megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, mert szerettük volna egy portré interjúban bemutatni az új parancsnokot, pályafutását, repülőbázissal kapcsolatos terveit. A sajtóosztály viszont így válaszolt (szó szerint, ezzel a helyesírással): „Az interjúval kapcsoaltos kérését, nem tudjuk teljesíteni.” Hogy miért nem, azt nem részletezték, és azt sem, hogy más sajtóorgánumok hasonló kéréseit sem tudják teljesíteni, vagy csak a kecsup.hu-ét nem.

A repülőbázis életéről rendszeresen hírt adó újságírók és a repülőgépeket szabadidejükben fotózó spotterek véleménye szerint egyértelműen romlott az elmúlt hónapokban a bázis kommunikációja („olyan ‘topsecret’ az egész”, összegzett lakonikusan egy fotós). A fb-oldal is jóval ritkábban frissül. Ebben szerepet játszhat, hogy közel tíz év után távozott a bázis egyik kommunikációs szintje, de az is, amit több forrásunk említett, miszerint az új parancsnok nem igazán szereti a sajtót. Természetesen az is lehet, hogy a minisztériumtól azt tanácsolták neki, egyelőre kerülje a nyilvánosságot.

Szerencsére a neten megtalálható egy cikk, amelyet több mint tíz éve a Fejér Megyei Hírlap készített Gróf Gergelyről. Ebből kiderül, hogy a Szolnoki Repülőtiszti Főiskolán kezdte el a repülést 1995-ben JAK-52-es motoros géppel. Akkor még kötelező volt a sorkatonai szolgálat, így az érettségi után két lehetőség közül választhatott: bevonul Tapolcára, vagy Szolnokon, főiskolai hallgatóként tudja le az egy évet. Csakhogy ő elment a kecskeméti repülőorvosi vizsgálatra, és I/A minősítést kapott: megfelelt vadászpilótának. Hadnaggyá 1998-ban avatták, majd nyomban Pápára került MiG-21e-s vadászgépre. Az ezred megszűnése után Szentkirályszabadját választotta. Ott Mi-24-essel repült, amíg ezt az ezredet ugyancsak be nem zárták. Ezután Kanadában 2003 és 2005 között elvégezte a NATO vadászrepülő-kiképzésének összes fázisát, 2005-től pedig Kecskeméten repül. Oktatott is, L-39 típuson, majd rövid ideig az L-159 következett. 2008-ban Svédországban végezte el a JAS-39 Gripen típusátképzését.

A Blikkben is szerepelt egyszer Gróf Gergely, miután „kitessékelte” a Qatar Airways egyik, a magyar légteret megsértő teherszállító Boeing–777-esét. A régi és az új parancsnokot összeköti egy baleset. 2015-ben az egyik kétüléses magyar Gripen egy csehországi katonai repülőtéren túlfutott a kifutópályán. A pilóták – Ugrik Csaba és Gróf Gergely – katapultáltak, szerencsére nem esett bajuk, a repülőgép viszont darabokra törve egy szántóföldön állt meg, javítani nem is lehetett, újat kellett vásárolni. A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben.

Egy másik volt parancsnok sorsa

Kilián Nándor vezérőrnagy 2009-től 2013-ig volt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka (akkor még dandártábornokként). Majd hazánk véderő-, katonai és légügyi attaséjaként dolgozott Stockholmban, végül a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélője lett. A honvedelem.hu egy cikke szerint 2019-től tavaly őszig, 2022. október 1-ig látta el szemlélői feladatait. A bázis Fb-oldala március 17-én pár képpel számolt be búcsújáról.

Kilián Nándor vezérőrnagy, volt légierő haderőnemi szemlélő és az alakulat egykori parancsnokának búcsúztatása a kecskeméti repülőbázison / Fotó: a repülőbázis Fb-oldala

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...