fbpx

FRISS HÍREK

Városházi esküvők: vannak párok, akik 80 ezret nem engedhetnek meg a díszteremért

- Advertisement -

A kecskeméti Városháza díszterme egy esküvőre alaphangon közel 80 ezer forintba kerül. Úgy értesültünk, a korábbinál magasabb díjak miatt mostanában több házasodni kívánó pár visszalépett, és más településre vitték a szertartást. A terembérleti díj és a szolgáltatások díjának beszedésére tavaly új városi céget hoztak létre, erről azonban az önkormányzat nem árul el semmit.

A képviselő-testület tavaly december 8-ai ülésén módosították a házasságkötésről és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről szóló önkormányzati rendeletet. Egyrészt kivették belőle a volt Táncsics Művelődési Házat, mint hivatali esküvői helyszínt, az előterjesztési indoklása szerint azért, mert az ügyfelek visszajelzése alapján már nincs rá igény a felújított és tavaly ősszel átadott városházi díszterem mellett (a munkálatok alatt a Rákóczi útra vitték a szertartásokat). Ugyancsak nem lehet már házasságot kötni a rendelet szerint Hetényegyházán, ahol a Polgármesteri Hivatal kirendeltségét októberben bezárták. Igaz, elvileg csak ideiglenesen, bár azóta sem nyitott ki (az előterjesztés megjegyzi, hogy korábban sem volt több évente 2-3 esküvőnél Hetényben).

Változtak az önkormányzat részére az önkormányzatnak fizetendő díjak is. A hivatali időben (hétfőtől csütörtökig 7.30-tól 16 óráig, pénteken 7.30-tól 13.30-ig) történő házasságkötések továbbra is ingyenesek – de nyilván ezekből igen kevés van. Az új díjakat az olyan polgári esküvőknél, melyeket délután 4 után, vagy hétvégén tartanak, vagy nem a Városházán, az alábbi táblázat mutatja:

Forrás: kecskemet.hu

Mindez már tavaly december 9-én hatályba lépett. Ez a táblázat viszont csak az anyakönyvvezetői közreműködéssel kapcsolatos díjakat tartalmazza, mást nem. A decemberi előterjesztésben ugyanakkor szerepelt az a megjegyzés, hogy „a házasulandók a terembérlettel és az általuk egyéb esküvői szolgáltatással kapcsolatos díjakat a jövőben a Városháza Turisztikai Központ Kft.-n keresztül tudják intézni”. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az ülésen azt mondta, a „2023. január 1-j. napjától induló turisztikai központtal közösen szándékozzuk a házasságokat más minőségben és szolgáltatási körben kiajánlani”. A rendelet-tervezetet a közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

Több pár lemondta az esküvőt

A szóban forgó Városháza Turisztikai Központ Kft.-ről egyelőre szinte semmit nem tudni, azt sem, működik-e már a gyakorlatban. Viszont szerkesztőségünkhöz olyan információk jutottak el, hogy hiába lett szépen felújítva a Városháza díszterme, bármennyire is impozáns helyszín, a korábbinál magasabb díjak miatt több házasulandó pár visszamondta a szertartást, volt, aki szinte az utolsó pillanatban, és inkább más közeli településen mondták ki a boldogító igent. Egy pártól pedig azt hallottuk, nekik csak szombati időpontokat ajánlottak, pedig nekik bármelyik hétköznap is megfelelt volna.

Fotó: kecsup.hu

Igyekeztünk mindennek utánajárni, ezért megkerestük az önkormányzatot. Megkérdeztük többek között, mi indokolta az esküvői szolgáltatások kiszervezését az önkormányzattól egy frissen létrehozott céghez, mi ezzel kapcsolatban az önkormányzat várakozása? Érdeklődtünk a díjak növekedésének okáról és hogy ha igazak a visszamondásokról szóló információk, az alátámasztja-e a döntés helyességét? Végül rákérdeztünk, mennyire népszerű a Városháza felújított díszterme, a párok mekkora része választja ezt helyszínnek? Választ közel egy hét alatt sem kaptunk. A cégnek is írtunk, de ők sem reagáltak.

Hasonló cikkünk:  Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője tartott fórumot Kecskeméten

A Városháza Turisztikai Központ Kft.-t az Opten adatbázisa szerint 2022. szeptember 7-én jegyezték be, székhelye a Kossuth tér 1. szám alatt, azaz a Polgármesteri Hivatalban van. Közel egy tucat tevékenységi kört írtak be elindításakor: éttermi, mozgó vendéglátás, egyéb vendéglátás, italszolgáltatás, élelmiszer/iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, könyv-, újság-, papíráru-, zene-és videofelvétel és ruházat-kiskereskedelem, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, múzeumi tevékenység. Jegyzett tőkéje 6,1 millió forint, ügyvezetője a tihanyi lakcímmel rendelkező Tamási Ákos. Tagjai a Kecskemét Városfejlesztési Alap, majd novembertől a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. is, utóbbi szavazati jogának mértéke meghaladja az 50 százalékot. Ennek a cégnek az ügyvezetője Ladányi Kovács Zoltán, akiről tavaly megírta az Átlátszó: az önkormányzati tulajdonú fesztiválszervező cég ügyvezetőjeként saját cégével nyert az önkormányzattól megbízást rendezvényszervezésre. A helyi identitás és kohézió erősítése Kecskeméten pályázaton a Mobil-Event Rendezvényszervező Kft. 47 millióért 59 rendezvényt vállalt. A rendezvénysorozat 2019 őszi önkormányzati választások előtti programjaiban számos városrészi napot tartottak Kecskeméten, ahol felléptek a fideszes képviselők is.

Kecskemét Kártyával jobban megéri

Úgy értesültünk, hogy a Városháza díszterme egy esküvőre 78 420 forint, a díszterem mellett lévő házasságkötő terem pedig 64 450 forint (ide maximum 30 fő fér be). Kecskemét Kártyával viszont jelentős kedvezményt lehet kapni: a díszteremért 60 640, a kisteremért 47 940 forintot (minden ár bruttó, azaz tartalmazza az áfát) kell fizetni. Az említett összegek információink szerint tartalmazzák az önkormányzatnak fizetendő 20 ezer forintos díjat, a szertartást, a zenét, egy szerényebb virágdíszítést és a pezsgőkínálást (de a pezsgőt a pároknak kell biztosítaniuk).

Fotó: kecsup.hu

Az önkormányzati sajtó is foglalkozott a városházi esküvőkkel hétfői cikkében (lehet, hogy éppen a KecsUp érdeklődése nyomán). Azt írták, „az ország minden pontjáról érkeznek városunkba csak azért, hogy ebben a teremben mondják ki a boldogító igent”. A Hiros.hu-nak dr. Temesvári Péter jegyző nyilatkozott, aki elmondta, a nem kecskeméti, díszteremben házasodni készülők párok száma az összes szertartás 30 százalékát teszik ki és hogy a megújult díszterem patinájához illeszkedően határozták meg az új igénybevételi díjakat. Nyilatkozata alapján helytállóak információink az árakról és a nyújtott szolgáltatásokról. A jegyző kiemelte, hogy Kecskemét Kártyát azok is igényelhetnek, akik ugyan nem Kecskeméten laknak, de életvitelszerűen itt tartózkodnak, itt dolgoznak. Többet akkor kell fizetni, „ha egy pár extra szolgáltatást szeretne igénybe venni”. A cikkben azt is írják, a házasodni készülőknek továbbra is az Anyakönyvi Hivatalnál kell az esküvőre bejelentkezni. Az új városi cégről nem esik szó.

Látogatóközpont nyílik

A decemberi előterjesztésben szerepel, hogy a Városháza földszintjén kap helyet majd egy látogatóközpont, “mely egyrészt egy élményalapú, interaktív várostörténeti kiállítást, ajándékboltot foglal magában, másrészt turisztikai információs pontként is szolgál. A látogatóközpont feladata lesz a jövőben a Díszterem, mint kiemelkedő turisztikai látványosság bemutatása is önállóan, vagy a kiállítást megtekintők számára vezetett városházi túra részeként”. Mindez úgy, hogy a díszteremben és a kisteremben zajló esküvőket is figyelembe veszik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...