fbpx

FRISS HÍREK

A kormány konzultált ugyan oktatásügyben, a kérdés mit használnak belőle

- Advertisement -

Rétvári Bence államtitkár a rendszerváltás óta eltelt 30 év legintenzívebb egyeztetésének nevezte a kormány tanárokkal és szülőkkel folytatott, sokat vitatott oktatási konzultációját. A nem sokkal később benyújtott státusztörvény azonban nem azt tükrözi, hogy a kormány mindenben meghallotta volna a kérdőíveket kitöltő pedagógusok szavát.

Legutóbb május 3-án demonstráltak a miniszterelnök hivatalának helyet adó Karmelita kolostornál diákok, akiket a kordonbontás miatt kemény rendőri fellépéssel, könnygázzal és gumibotokkal vártak. Május 8-án, amikor a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöknek azonnali kérdésekre kellett válaszolnia, már az első napirend előtti felszólalás témája volt a státusztörvénynek nevezett jogszabálytervezet.

Rétvári Bence miniszterhelyettes, az oktatásért felelős Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a PSZ és a PDSZ közös közleményére – amit Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője olvasott fel – reagálva így kezdte a mondandóját:

“Tudja, Magyarországon az elmúlt 30 évben nem nagyon volt olyan időszak, amikor annyi egyeztetés történt pedagógusokkal, pedagógus szakszervezetekkel, szülőkkel, tanárokkal, érdekképviseletekkel, mint az elmúlt hónapok.”

Példákat is felhozott, miszerint a kormány:

  • három körben, “digitális konzultáció” keretében kérte ki a pedagógusok véleményét “több fontos kérdésben”.
  • “Szülői konzultáció” keretében 130 ezer szülő válaszolt a kormány oktatással kapcsolatos kérdéseire.
  • Tavaly decemberben pedig 400 iskola képviselője részvételével tartottak “egész napos konzultációt” a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

A kérdés, hogy visszaköszönnek ezek az eredmények az egyeztetések lezárulása után benyújtott státusztörvényben?

A státusztörvény tervezete lehetővé tenné, hogy a pedagógusokat az eddiginél is többet dolgoztassák az iskolákban, óvodákban. A jelenlegi heti 22-26 órás kötelező óraszámon sem csökkentenének. Mindezt annak ellenére, hogy a 2022 júniusában és szeptemberében szervezett első két digitális konzultációból kiderült, hogy a pedagógusok többsége túl nagynak tartja a jelenlegi munkaterhelést, “a megtartott órák száma mellett nem látják biztosítottnak a megfelelő felkészülést és a színvonalas nevelő-oktató munkát”.

Annyiban viszont tükrözi a státusztörvény a konzultáció eredményeit, hogy a pedagógusok rendszeres teljesítményértékelését az igazgató hatáskörévé tenné, az értékelés pedig nagyjából a pedagógus-konzultációban is bemutatott szempontok alapján zajlana, és hatással lenne a pedagógusok bérére.

Amennyiben részletesen kíváncsi a hivatkozott konzultációkra és az azokra adott válaszokra, a Lakmusz.hu cikkében olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...