fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

A magyar fizetések messze elmaradnak az uniós átlagtól

A dánok óránként 41 euróért dolgoznak, a magyarok 9 euróért. Hiába emelkedett a magyarok fizetése egy év alatt több mint 17 százalékkal, képtelenek vagyunk utolérni az uniós fizetéseket.

22,9 euró volt a kereset óránként az Európai Unióban tavaly átlagosan, 9,1 euró volt az órabér Magyarországon. Dániában 41 eurót (15 ezer forint), Németországban 30,3 eurót (11 300 forint) keresnek 60 percenként az alkalmazottak.

Egy nyolcórás műszak után naponta 123 ezer forintot keresnek a dánok, a magyarok ezzel szemben 27 ezret. A magyar munkavállalók az uniós átlagbér csupán 40 százalékát vitték haza a hónap végén – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványában, amely a munkaerőpiaci folyamatokat vizsgálta meg.

Az osztrákok órabére háromszorosa a magyarokénak, az olaszok és a szlovének órabére is több mint a kétszerese a magyar munkavállalók fizetésének. Ez utóbbi adatsor alapján az EU-tagországok között a harmadik legalacsonyabb bérrel rendelkeznek a magyar munkavállalók.

Így alakultak az órabérek tavaly a környező országokban:

  • Romániában 9 eurót,
  • Horvátországban 10,4 eurót,
  • Ausztriában 28,6 eurót,
  • Olaszországban 21,2 eurót,
  • Lengyelországban 10,3 eurót,
  • Szlovákiában 11,4 eurót,
  • Csehország 12,5 eurót,
  • Szlovéniában 19,8 eurót kerestek az alkalmazásban állók.

Magyarország relatív helyzete egy év alatt nem változott, írja a KSH és hozzáteszik, a nominális munkajövedelmi adatok összehasonlításánál figyelembe kell venni, hogy az egyes tagországok foglalkoztatási, ágazati struktúrája, valamint az árszínvonal is jelentősen különbözik, emellett a munkához köthető tételek adókulcsai is eltérnek.

Hasonló cikkünk:  SzázSzó néven Budapesten lesz az új Szárszói Találkozó

Bár forintban számítva 17,4 százalékkal nőttek a magyarországi bérek tavaly, az árfolyamváltozások miatt az euróban mért átlag emelkedése jelentősen elmaradt ettől és csak 5,8 százalékos emelkedés látszik.

Míg a forintban mért bérnövekedésben a rangsor első helyén áll Magyarország, az euróban mért munkajövedelem-változást tekintve a rangsor közepén vagyunk.

Hasonló cikkünk:  Az EU-n kívülre fog fókuszálni a Soros-alapítvány

A bérolló nagyra nyílt, 2022-ben 89 ezer üres álláshely volt Magyarországon, míg egy évvel korábban a statisztikai adatok szerint 74 ezer szabad álláshely volt, ez kicsivel több mint 20 százalékos változást jelentett egy év alatt. A foglalkoztatottak száma tavaly 4,696 millió fő volt, egy évvel korábban pedig 1,3 százalékkal alacsonyabb volt a foglalkoztatottság. A munkanélküliek száma szintén egy év alatt 196 ezer főről 176 ezerre csökkent. A bruttó átlagkeresetek egy év alatt 2021-ről 2022-re 17,4 százalékkal emelkedtek, 426 ezer forintról 500 ezer forintra.

Az ország különböző régióiban nagyra nőtt a bérszakadék: a fővárosban az átlagfizetés 73 százalékkal meghaladta a legrosszabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeit, 19 százalékkal a második helyezett Győr-Moson-Sopron megyeit és 23 százalékkal az országos átlagot.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...