fbpx
23 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

A magyar kormány embercsempészeket enged el, az osztrákok nem örülnek ennek

A 24.hu megkeresésére közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztálya, hogy kedden kora délutánig 606 külföldi embercsempész távozhatott összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet.

Az összes fogvatartott embercsempész, azaz 2636 fő esetében vizsgálták a reintegrációs őrizetre bocsájtás lehetőségét. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti.

„A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint közülük 808 fő az a külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartott, akik kizárólag embercsempészést követtek el – más kapcsolódó bűncselekmény nélkül –, azaz ennyien felelnek meg a jogszabály által meghatározott feltéteknek” – írták.

Vagyis további 202 embercsempész szabadulhat még a rácsok mögül. A BvOP közölte, a külföldi fogvatartottak ellátása éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint, „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

A BvOP álhírnek minősítette azokat a sajtóinformációkat, miszerint háborognak a magyar rabok, amiért a kormány elengedi a külföldi embercsempészeket.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn berendelte a magyar nagykövetet. Szijjártó Péter külügyminiszter erre úgy reagált, „én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek.”

Nagy Andor bécsi magyar nagykövet elmondta, hogy nem bekérették az osztrák külügyminisztériumba, hanem meghívták, konzultációra kérték. Szerinte Magyarország szuverén joga, hogy kiutasítsa a börtöneiben fogva tartott külföldi embercsempészeket, ez nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem.

Hasonló cikkünk:  A kormány korlátozza a napelemrendszerek terjedését, közben óriási összegeket költ rezsivédelemre
Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottság szerint Magyarország gazdasági helyzete komoly aggodalmakra ad okot

Az „osztrákok felkapták a fejüket” a magyar intézkedésre, a 700 embercsempész elengedésére. Nehezményezték, hogy nem volt előzetes egyeztetés, a döntésre nem voltak felkészülve, nem tudták, hogy a 700 emberből hányan akarnak Ausztriába menni. Nagy Andor válaszul jelezte, Magyarországnak eszébe sem jutott, hogy a döntést bárki sérelmezné, hiszen nem árt vele senkinek.

A nagykövet maga sem gondolja, hogy érvelésével megnyugtatta volna az osztrák külügyet. Nagy Andor szerint az osztrák kormány migrációs politikájában meghatározó, hogy hamarosan választások lesznek.

Az osztrák külügy korábban azt közölte, hogy a magyar kormányrendelet merőben ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni harcban korábban keményvonalasan képviselt. Az osztrákok szerint a magyar lépésnek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára. Ausztria egyelőre a határellenőrzés szigorításával reagált arra, hogy az Orbán-kormány elkezdte elengedni a bebörtönzött embercsempészeket.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...