fbpx

FRISS HÍREK

A récék után a méheknek is jó élőhely lehet a Mercedes-gyár

- Advertisement -

„Jólfésült” gyep helyett vadvirágos rét – tűzték ki célként a Mercedes-gyárnál és több kisebb zöldterületet a méheknek kedvezve nem fognak kaszával, fűnyíróval levágni. A szikkasztó tavak környezetében már eddig is igen gazdag volt az élővilág, ezeket is megnéztük.

Aki járt már a Mercedes-gyár parkolóinál, tapasztalhatta, hogy kisebb-nagyobb, náddal és cserjékkel körbenőtt szikkasztótavak enyhítik az ipari környezet egyhangúságát. Gyakran látni erre vízimadarakat, hallani a sirályokat és az énekesmadarakat is. Paradox lehet, de éppen az autógyár közvetlen környezetében kezd olyan élővilág kialakulni, amelyre kevés példa van a városban.

Szikkasztómedence a Mercedes-gyár 1-es kapuja közelében / Fotó: Hraskó István

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. érdeklődésünkre elmondta: a gyár már számtalan intézkedést tett a természeti környezet megóvása érdekében. Munkatársaik az indulás óta folyamatosan zöldítik az üzem közvetlen környezetét, a szikkasztó tavak környezetében pedig – mintegy 20 hektáros területen – a költési időszakban a nyugodt körülmények biztosítása érdekében szünetel a fűnyírás.

A szikkasztómedencék egy részében tartósan, máshol – a szikes tavakhoz hasonlóan – csak időszakosan van víz.

„Ezek viszonylag érintetlen területek, melyet szinte azonnal birtokba vett az élővilág. A leglátványosabbak természetesen a madarak – vízityúk, sirály, réce, partifecske, énekesmadarak – és a vadnyulak, de nyáron a békák is hallatják a hangjukat és a virágzó növényeken számtalan rovarfaj megjelenik. Mivel a gyár területén nyilvánvalóan sem vadászat, sem halászat nem történik, és nincs vegyszeres gyomirtás sem, így az ökológiailag értékes gyomnövények kedvező életteret biztosítanak a rovarok és az énekesmadarak számára, ráadásul a csapadékvizet összegyűjtő szikkasztó tavak környékén békés otthonra lelnek nemcsak madarak, de hüllők is” – közölte a cég. Ottjártunkkor a tavaknál mi is rengeteg gyíkot láttunk, és több fülemüle is énekelt.

Hasonló cikkünk:  A vízdíjak megemelkedése bedöntheti a távhőágazatot

A gyár területén záportározók is találhatók. Ezek a gyár építése során létesültek, majd a bővítés során újabbak jöttek létre. A cég hangsúlyozta, fő feladatuk a talajvízállás szabályozása és a csapadékvíz elvezetése, de a zöldterületek kialakításánál és a növénytelepítésnél egyúttal fontos szempont volt a vizes élőhelyek létrehozása is.
Az élőlények védelmének érdekében a vállalat évről évre egyre több fát ültet a gyár területén, az épületek tetején pedig zöldkerteket alakítottak ki.

“Jólfésült” gyep helyett vadvirágos rét – tűzték ki célként a Mercedes-gyárnál / Fotó: Hraskó István

Az 1-es kapu közelébe nemrég Nem gaz, méhlegelő! – „Jólfésült” gyep helyett vadvirágos rét” feliratú táblákat helyeztek ki több zöldfelület mellé. Ide vadvirágok magjait vetették, így szeretnének kedvezni a méheknek, na és persze azzal, hogy a virágokat nem fogják lekaszálni.
Az MBMH hangsúlyozta, a „méhlegelő-pilotprojekt célja a figyelemfelhívás a biológiai sokszínűség megőrzésének fontosságára, az őshonos növényekből álló fajgazdag populáció táplálékforrás és egyben élőhely is a beporzó rovarok számára”.
A gyár „fenntarthatósági céljait az optimális működés biztosítása mellett a környezeti tényezők és hatások figyelembevételével határozza meg, kiemelt figyelmet fordít az energiafelhasználás, az emisszió- és a környezeti elemek felhasználásának csökkentésére, illetve a hulladékgazdálkodás optimalizálására” – tette hozzá a cég.

A Mercedes-gyár környezetvédelemhez való hozzáállása nem példanélküli az autógyárak között. 2015-ben az Audi Magyarország növény- és állatvédelmi tervének végrehajtása közben született meg egy méhészet létrehozásának ötlete, amit meg is valósítottak. Hat méhcsaládot és összesen 270 ezer méhet telepítettek 2015 szeptemberében. A méhek évente 200–240 kilogramm mézet termelnek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...