fbpx

FRISS HÍREK

Állítólag 4.246.508 m2 területen történt fűnyírás 2022-ben Kecskeméten – zárszámadásról is tárgyal a közgyűlés

- Advertisement -

Jogszabály írja kötelezően elő, hogy az önkormányzatoknak nem csak éves költségvetést, hanem a költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadást is kell készíteni. A kecskeméti önkormányzat összes bevételét, kiadását, pénzeszközének változását be kell mutatni, és a közgyűlés elé terjeszteni.

A kecskeméti önkormányzat legnagyobb saját jogon beszedett adófajtája az iparűzési adó (IPA), aminek nagysága 2022-ben 1,5 milliárd forinttal haladta meg a pandémia évében befolyt 12,1 milliárd forintot. Ez lehetett volna több is, de a világjárvány miatt a KKV-k számára 2021-ben és 2022-ben is az adó mértéke legfeljebb 1% lehetett, és a bevallott adóelőleg felét kellett megfizetni. Ez azt eredményezte, hogy 1,5 milliárd maradt az érintett vállalkozásoknál, vagyis ezzel az összeggel nem tervezhetett a város.

Az építményadóból befolyt összeg megegyező a járvány előtti évéével; ezen a jogon a város 1,6 milliárd forintot könyvelhet el 2022-ben.

A gépjárműadóból származó forintok azonban továbbra sem illetik meg Kecskemétet és az önkormányzatokat, amiket a kormány még a pandémia időszakában vett el a településektől. A gépjárműadó elvonása következtében Kecskemét városa 2020-ban mintegy 415 millió forinttól esett el, amivel sem 2021-ben, sem 2022-ben már nem tervezhetett.

2021-hez képest viszont megemelkedett az idegenforgalmi adóból származó bevétel, hiszen míg 2021-ben 34 millió forint folyt be a város kasszájába, addig 2022-ben már 77 millió forint az eredetileg tervezett 40 millióhoz képest.

A város tartaléka nem került felhasználásra, mely 10 milliárd forintot jelent, és több beruházás és fejlesztés esetén is átütemezésre került sor.

Kecskemétnek 2022-ben a központi, állami költségvetésből 9 milliárd forint támogatása származott. Ebből a keretből például 3,6 milliárd forintot szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatása fordítottak, míg kulturális feladatokra 550 millió forintot, illetve 19 millió forintot Oroszország ukrajnai háborúja elől elmenekültek megsegítésére.

A kecskeméti uszodát ki kellett segíteni, számára a Honvédelmi Minisztérium 63 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, hogy valamelyest kompenzálja a drasztikusan megemelkedett energiaárakat.

Nem származott bevétel a magánszemélyek termőföld bérbeadásából származó jövedelemadóból, ugyanis az adózók többsége élt a mentesség lehetőségével.

A homokbányai önkormányzati lakások bérbeadásából 2022-ben 89 millió forint folyt be. E lakások esetében pályázat feltétel az előzetesen vállalt egyösszegű befizetés, amely minimum 2 évi, maximum 5 évi lakbérnek megfelelő összeg.

Hasonló cikkünk:  Jelképes összegért, 100 forintért utazhatnak havonta a kecskeméti diákok

Önkormányzati lakások értékesítéséből mindösszesen 43 millió forint realizálódott.

A Kecskemét Városháza felújítása 8,2 milliárd forintból valósult meg, amihez 6,6 milliárd támogatás érkezett. A tervezett látogatóközpont csúszik, várhatóan jövő első felében valósulhat meg.

Útépítésre 1,4 milliárd forintot kapott Kecskemét az államtól, ennek keretében valósult meg például a Kőhíd utca és Petőfi Sándor utca csomópontja, a Mártírok útja és a Nyíri út útburkolat felújítása, vagy éppen a Budai utca is.

A zárszámadásból megtudhatjuk azt is, hogy 2022-ben 3785 fa ápolására került sor, és összesen 7800m2 sövényt nyírtak le, illetve 3100 m2 nagyságú virágágyás beültetése történt meg egynyári virággal, kétnyárival pedig 961 m2. 4.246.508 m2 nagyságú területen történt fűnyírás, valamint 13 ezer m3 növényi nyesedéket szállítottak el, mely tartalmazza a lakosság által közterületre kihelyezett zöldhulladék mennyiségét is.

Kecskeméten összesen 136 darab ejektoros közút van és 4200 darab víznyelő rács, amihez összesen 20 kilométer bekötővezeték tartozik.

A szúnyogok elleni védekezést már régóta nem Kecskemét, hanem a katasztrófavédelem végzi.

2022-ben két alkalommal történt hó- és síkosságmentesítés, általában a buszmegállók, járdák és kerékpárutakon.

Sportra összesen 2,2 milliárd forint jutott, ebből a legtöbbet a Hirös Sport Kft. kapta, 1,3 milliárd forint, amiből 665 millió forint ment el a Kecskeméti Fürdő lízingjére, összesen 665 millió forint. A Fürdőt ugyanis a város 2031-ig lízing ellenében használja. A labdarúgó akadémia működésére 90 milliót adott a város, az NB1-es focicsapatnak 10 millió forintot, a női kézicsapatnak pedig 5 milliót.

Kulturális rendezvényekre 81 millió forintot fordított a város, ebből is a Hírös Hét Fesztiválra 21 milliót.

A várostól kérhetnek támogatást azok, akik első lakáshoz szeretnének jutni, de ezzel a támogatási formával 2022-ben senki sem élt.

Ha még kíváncsi, hogy mire jutott és mire nem, IDE kattintva olvashatja el a több mint 100 oldalas zárszámadást, amit a kecskeméti közgyűlés most csütörtökön tárgyal.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...