fbpx

FRISS HÍREK

Az MVM vezetésének nagy részét váratlanul kirúgták

- Advertisement -

A Telex arról értesült, hogy elküldték az MVM vezetésének nagy részét, és az elbocsátások folytatódnak, kérdés, hogy kik jönnek helyettük, és ennyi csere nem veszélyezteti-e a cég működését.

A lap úgy tudja, hogy a társaság friss vezérigazgatója, Mátrai Károly a helyén maradt, illetve a korábbi vezérigazgató-helyettesek közül egy, Fazekas László gazdasági vezérigazgató-helyettes is folytonosságot jelent. Az összes többi vezérigazgató-helyettesnek viszont távoznia kellett.

A kirúgottak a szélesebb közvélemény előtt nem, de a szakmában nagyon ismert nevek voltak: Alkér Zoltán, Fluck Benedek, Sum János, Spilkó József. Ez valójában csak a teteje és a kezdete a változásoknak, igazgatói, szakterületi vezetői és leányvállalati vezetői szintén is részben voltak, de lesznek is még változások – hallotta a lap.

Mátrai Károlyt nem tudták elérni, de úgy tudni, hogy miután megismerte, átvilágította a céget, nem volt maradéktalanul elégedett azzal, amit talált – finoman szólva.

A sok különböző leányvállalat, alegység, kft. sokféle irányba húzott, nem voltak nagy, közös irányok. Inkább mindenki a maga pecsenyéjét sütögette, és itt most nem valami nemtelen ügyletre kell gondolni, hanem arra, hogy a saját egyéni érdekeik és céljaik alapján dolgoztak az egységek. „Muszáj volt valamit csinálni” – kommentálta a lap egyik forrása.

A kérdés, hogy kik lesznek az újak? Az MVM vezetését általában gyorsan, sokszor valódi indokolás nélkül szokták elküldeni, így nem lesz könnyű az energetika legjobb szakembereit megnyerni. Ők is tarthatnak attól, hogy amennyiben aláírnak, majd eléri őket is az „MVM-betegség” – kis idő után mehetnek 24 órás határidővel.

Ha a távozókat nem sikerül zökkenőmentesen pótolni, akkor a múlttal történő szakítás célja miatt a szakmaiság is veszélybe kerül. Működési zavarokat okozhat ugyanis, ha egyszerre túl sok olyan ember jön, aki még „keresi a vécéajtót”, nem ismeri a céget. Bár a vezérigazgató-helyettesek távozása a leglátványosabb, a vezérhelyettesek alatti szinten is voltak váratlan kirúgások.

Hasonló cikkünk:  Kövér László megúszta, nem neki kell aláírnia Svédország NATO-csatlakozását

Paradox helyzet az, ha nem lehet tudni, hogy kinek kell átadnia egy távozó vezetőnek a feladatokat, hiszen még nincs meg, hogy ki jön új emberként. Addig természetesen nehéz megítélni az új csapat minőségét, de ahogy hallottuk, az igazgatóság is változhat.

Ilyen esetben az Energiaügyi Minisztérium mint a tulajdonosi jogok gyakorlója, gyorsan dönthet. A lap arról is hallott elképzeléseket, hogy az igazgatóság kisebb létszámmal folytatja. Egy állami cég esetében ilyen változtatást nyilván nem lehet politikai egyeztetés és támogatás nélkül végrehajtani, de volt, aki azt is elmondta, hogy még olyan vezetők is repültek, akik a Fidesz egyes, „ikonikus” vonalaihoz szorosan kötődtek.

Az MVM is adott a honlapján egy rövid tájékoztatást, amiből további információk ismerhetők meg. Eszerint az MVM Zrt. igazgatósága 2023. május 8-tól átalakítja az MVM Zrt. operatív vezetését, megváltoznak korábbi vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági szakterületek, és változik a hozzájuk kapcsolódó feladat- és hatáskörök felosztása is.

Távozik Spilkó József termelési és műszaki vezérigazgató-helyettes, Alkér Zoltán infrastruktúra vezérigazgató-helyettes, Dr. Cseh Tamás Zoltán csoportszintű nemzetközi-, befektetési üzletági és tranzakciós igazgató, illetve Dr. Tomaj Balázs csoportszintű kiemelt ügyekért és kapcsolatokért felelős igazgató, továbbá kikerül az MVM Zrt. felsővezetéséből Sum János Szilárd kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, Fluck Benedek humánerőforrás-és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes és Tokai Magdolna csoportszintű támogatáskoordinációs igazgató.

A változások következményeként az MVM Zrt. szervezete egyszerűbb és átláthatóbb lesz, ami hozzájárul a Csoport versenyképességének javításához. A változás az üzleti folyamatokat nem érinti. Az MVM Zrt. hivatalos tájékoztatást ad majd az új menedzsment összetételéről.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...