fbpx
19.6 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Bajban a magyar gazdaság motorját jelentő építőipar, Kecskeméten több száz ingatlant kínálnak eladásra

Idén tavaszra kiderült, hogy a kormány által előbb a szomszédunkban dúló háborúra, majd az elhibázott brüsszeli szankciókra fogott, az ország teljesítményében jelentős kárt okozó gazdasági válság nem kíméli a jól teljesítő ágazatokat sem. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar komoly válságát éli: a termelés visszaesett, az építőanyagárak elszálltak. Mindeközben az ingatlanpiac is köhécsel.

Mínuszban az építőipar teljesítménye

Bár továbbra is a magyar gazdaság egyik húzóágazatának számít, a gazdasági válság az építőipart is magával rántotta a mélybe. Idén márciusban ugyanis az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Eszerint az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal csökkent. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 0,9, a speciális szaképítésben 4,6 százalékkal csökkent a termelés. A megkötött új szerződések száma 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest, az épületek építésére kötött szerződések aránya viszont 3,6 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések száma ugyanakkor 54,1 százalékkal visszaesett.

Idén márciusban az építőipari termelés 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eredményétől / Forrás: pexels.com

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Hasonló cikkünk:  Bőkezű támogatást osztott ki a Szerencsejáték Zrt. leánycége

Óriási visszaesés az ingatlanpiacon is

Mindeközben nem csak az építőipar, de az ingatlanpiac is gyengélkedni látszik. A Duna House lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint legalábbis átmeneti visszaesést hozott az április a hazai ingatlanpiacon, így az előző hónaphoz képest ezerrel kevesebb tranzakcióval zárt a szegmens. A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 6 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 37 százalékos visszaesést mutat, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz viszonyítva is 13 százalékkal gyengébb teljesítményt jelent. A kecskeméti piacon jelenleg több száz ingatlant kínálnak eladásra: 131 lakást, 278 házat, 170 telket, 42 irodát, 30 darab üzlethelyiséget és több tucat egyéb helyiséget is. A legolcsóbb ingatlanért 7 millió forintot, a legdrágábbért 390 millió forintot kérnek a jelenlegi tulajdonosai.

Hasonló cikkünk:  Vérszegény prank videókat posztol egy kecskeméti róka

Ezzel párhuzamosan azonban – írja az ingatlanos cég – tovább élénkült az aktivitás a jelzáloghitel-piacon, április hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 42 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 6 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor számottevő, 71 százalékos csökkenést jelez az előző év áprilisi jegybanki adathoz képest. Az ingatlanpiacon az ünnepi és tavaszi visszaesés várhatóan csak átmeneti és a hosszabb lakáspiaci trendek vizsgálata alapján nem szokatlan jelenség, májusban így ismét növekvő tendenciával számolnak az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei, emellett fokozódó aktivitást prognosztizálnak a pénzügyi szakértők is a második negyedév során.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...