fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Csehországban gyűrűzött barna kányát észleltek a Kiskunságban

Csehországban gyűrűzött barna kányát (Milvus migrans) észlelt egy hivatásos vadász munkavégzés közben Dócon. A leolvasott gyűrű számát beküldte a Madárgyűrűző Központnak, innen lehet tudni, hogy a példányt 2020. június 15-én gyűrűzték fiókaként Csehországban, Lanzhot-nál, 341 km-re a jelenlegi tartózkodási helyétől.

A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. A barna kánya közepes testméretű, az egerészölyvvel nagyjából azonos nagyságú ragadozó madár. Szürkésbarnás színezetű, farka kissé villás, szemei, viaszhártyája és lábai sárgák. Vonuló, márciustól októberig tartózkodik Magyarországon.

Az országos állománya nem éri el a 180 párat, nem is sikerül gyakran leolvasni barna kánya gyűrűszámot. Elsősorban a folyóinkat kísérő puha- és keményfás ligeterdőkben fészkel. Az Alsó-Tisza mentén és Dóc környékén viszonylag stabil az állománya.

Hasonló cikkünk:  Itt az ősz, a gyurgyalagok is elindulnak a telelőhelyükre

Főként mérgezés, lelövés, vízszennyezés és túlzott mezőgazdasági vegyszerhasználat okozta a faj korábbi globális állománycsökkenését. Magyarországon a 2000-es években is folytatódott kismértékben a vizektől távoli fészkelőhelyeiről történő eltűnése. Nem lehet tudni, hogy miközben megfelelő fészkelőhelyek még bőven rendelkezésére állnak hazánkban, és vélhetően táplálékban sem szűkölködnek, miért nem növekszik az állománya. Fészkei körül az erdőgazdasági tevékenység térbeli és időbeli korlátozása szükséges a költés sikerességének biztosítása érdekében.

Hasonló cikkünk:  A Lidl a magyarnál olcsóbb német sertéshúst kezdett árulni

via knp.hu

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...