fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Csehországban gyűrűzött barna kányát észleltek a Kiskunságban

- Advertisement -

Csehországban gyűrűzött barna kányát (Milvus migrans) észlelt egy hivatásos vadász munkavégzés közben Dócon. A leolvasott gyűrű számát beküldte a Madárgyűrűző Központnak, innen lehet tudni, hogy a példányt 2020. június 15-én gyűrűzték fiókaként Csehországban, Lanzhot-nál, 341 km-re a jelenlegi tartózkodási helyétől.

A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. A barna kánya közepes testméretű, az egerészölyvvel nagyjából azonos nagyságú ragadozó madár. Szürkésbarnás színezetű, farka kissé villás, szemei, viaszhártyája és lábai sárgák. Vonuló, márciustól októberig tartózkodik Magyarországon.

Az országos állománya nem éri el a 180 párat, nem is sikerül gyakran leolvasni barna kánya gyűrűszámot. Elsősorban a folyóinkat kísérő puha- és keményfás ligeterdőkben fészkel. Az Alsó-Tisza mentén és Dóc környékén viszonylag stabil az állománya.

Hasonló cikkünk:  Romantikázó kanalasgémeket kaptak lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Főként mérgezés, lelövés, vízszennyezés és túlzott mezőgazdasági vegyszerhasználat okozta a faj korábbi globális állománycsökkenését. Magyarországon a 2000-es években is folytatódott kismértékben a vizektől távoli fészkelőhelyeiről történő eltűnése. Nem lehet tudni, hogy miközben megfelelő fészkelőhelyek még bőven rendelkezésére állnak hazánkban, és vélhetően táplálékban sem szűkölködnek, miért nem növekszik az állománya. Fészkei körül az erdőgazdasági tevékenység térbeli és időbeli korlátozása szükséges a költés sikerességének biztosítása érdekében.

via knp.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...