fbpx

FRISS HÍREK

Finoman feszíti a határokat az Ars Poetica Könyvtári Versklub 

- Advertisement -

Tuman Róbert és Vámos Tibor könyvtárosok versklubot szerveztek az emberközeli művészet szellemében. A Katona József Könyvtárban tartott csoportos felolvasások és beszélgetések arra tanítják a közönséget, hogy a kultúra mindenkié.

A versklub következő alkalma csütörtökön lesz 16:30-kor a könyvtári Digitális laborban. A téma ezúttal is megosztó és pozitív értelemben provokatív lesz: Isten és hit a lírában.

“A tolerancia jegyében szeretnénk erről beszélgetni, mert mi a líráért vagyunk itt.”- nyilatkozta Vámos Tibor – “A hit és a kétely a líra sajátja. Mi arra vagyunk kíváncsiak, a líra hogyan szólítja meg az Isten és hit nélküli világot, legyen szó kortársakról és klasszikus szerzőkről.”

Ajánlott verseskötetek az Istenkeresés, kétely és hit kérdéseivel a Katona József Könyvtár 1. emeletén / Fotó: kecsup.hu

A versklub minden alkalma egy témát dolgoz fel. A szervezők előre megírt kérdéseket hoznak, amit a résztvevőkkel közösen beszélnek meg kötetlen stílusban, ezután mindenki felolvashat egy saját vagy hozott verset, ami illeszkedik az aktuális témához.

Hasonló cikkünk:  Utoljára ültek össze a képviselők a júniusi választás előtt, viszont októberig szól a mandátumuk

Bár a könyvtári programokat általában középkorúak és nyugdíjasok látogatják, a versklubban több fiatal is bátran felolvassa a saját munkáját. A kör rendkívül elfogadó. A beszélgetések dinamikáját az provokatív, vitaindító kérdések adják, amikre nincs egyértelműen jó válasz. Egy korábbi alkalommal a líra jövőjéről és a disztópiáról folyt beszélgetés a különböző háttérből érkező, más-más generációt képviselő tagok között.

“Van egy határozott elképzelésem, miszerint a líra és a költészet mindenkinek jár. Egyszerűen nem akarom azt a dogmát elfogadni, hogy a költészet csak egy magas tanulmányokat végzett körnek jár. A versklub csak megszilárdította ezt, és így szem előtt tudom tartani az elképzelésem.

A líra lehet befogadói szerepkör és alkotói szerepkör is. Mi mindkettőre nyitottak vagyunk és kíváncsiak arra, hogy az ember hogyan dolgozza fel a költészetet.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...