fbpx

FRISS HÍREK

Kinek mit intézett a rádiója, avagy ez szólt tavaly a Gongon

- Advertisement -

Kiderült, mivel kápráztatta el hallgatóit a Gong FM a tavalyi évben, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ugyanis közzétette a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgáló dokumentumát. Amiből kiderült az is, hogy a nagy kereskedelmi rádióknál mi volt a tavalyi csapásirány a zenék terén.

Eszerint a frekvenciáját hamarosan elvesztő kecskeméti kereskedelmi rádión összesen 75.139 külföldi zeneszám futott, míg magyarból mindössze 45.082-t hallhatott a közönség. Azaz a külföldi zenék kétharmados többséggel bírtak a magyarokkal szemben (63% és 37%).

A statisztika szerint a csatorna összesen 2078 külföldi dalt játszott le egynél többször, míg a magyar zenék közül ugyanez 1161-re volt igaz. Ez alapján a külföldi számok átlagos ismétlésszáma 28-at, míg a magyar zenéké 30-at tett ki, azaz a műsorvezetők ennyiszer szerkesztettek adásba egy dalt. A Gong FM tehát összességében nem igazán törekedett a változatosságra, ám a frissesség sem bizonyult nagyon fontosnak, miután a csatornán sugárzott zenék átlagéletkora 9,7 évet jelentett.

A legtöbbet játszott magyar előadó a Bagossy Brothers Company volt, míg a külföldi előadók közül Minelli bizonyult a legközkedveltebbnek. A legtöbbet játszott zeneszám a ValMar & Szikora Robi által közösen előadott Úristen című szerzemény volt, míg a külföldi előadók és dalok közül a Gongon szintén egy duó, az Inna és Sean Paul alkotta Up című dal forgott legtöbbször.

Forrás: myonlineradio.hu

A magyaroknak nem igazán jött be az angol

Országos viszonylatban, azaz a teljes kínálatban a legtöbbet játszott zenekarnak a Wellhello számított, akinek dalai átlagosan 6 évesek voltak. Majdnem négyszer annyiszor hallhattuk a zenekart, mint a huszadik helyezett Soulwave-et. A népszerű művészek között feltűntek olyanok, akik csak néhány éve adták ki a számaikat, de megjelentek főként az előző évezredben tevékenykedők, így a Republic zenekar és a Mária Rádió által sokat játszott Szentpéteri Csilla is (zongoraművész és zeneszerző, az 1997-es Legtehetségesebb Fiatal Művésze díj nyertese).

Általánosságban elmondható, hogy a magyar zenészek angolul (vagy más idegen nyelven) énekelt dalaikkal nem igazán érnek el sikereket a rádiókban, kevesen is próbálkoznak ezzel.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

A külföldi művészek közül egy albán származású amerikai énekesnő, Ava Max volt a legnépszerűbb. Friss, átlagosan 1 éves dalokat hallhatott tőle a közönség. A második helyezett Ed Sheeran, háromszoros Grammy-díjas angol énekes volt, míg a harmadik helyre a román Minelli futott be, akinek dalai angol nyelven íródtak. Összességében kijelenthető, hogy a magyar rádiók külföldi szerzeményeit az angol nyelvű dalok dominálták.

Úristen, mi ez a szám

A vizsgált rádiók több mint 12.000-szer játszották le a Szikora Robi közreműködésével készült ValMar szerzeményt, az Úristent, amely 2022-ben jelent meg. Ez a szám 3 perc 19 másodperc hosszúságú, így a 12 ezernél több lejátszás összesen 28 napot és 2 órát tesz ki. A legnépszerűbb dalok közül egyébként összesen csak hat íródott ebben az évtizedben, a műsorszerkesztők inkább visszanyúltak a 2010-es évek közepére, vagy még régebbre, mintsem hogy friss slágereket szerkesztettek volna adásba.

Forrás: Pexels.com

A top20 külföldi zeneszám között csupán négy 2020-as található, a többi mind frissebb. A legnépszerűbb számot Gayle énekelte és 11 ezernél is többször volt hallható a magyar kereskedelmi, közösségi, de még a közszolgálati rádiókban is. A dal címe ABCDEFU, melynek utolsó két betűje az angol „fuck you” rövidítése, és már rögtön az első sorokban versbe költi a megszólított anyját, húgát, barátait és a kutyáján kívül mindenki mást is. („Fuck you and your mom and your sister and your job, And your broke-ass car and that shit you call art, Fuck you and your friends that I’ll never see again, Everybody but your dog, you can all fuck off”)

A dalok előadói a származási országuk tekintetében igen sokszínűek, főként az európai országok és Észak-Amerika szülöttei képviseltetik magukat a listán, de feltűnik Puerto Rico, Ausztrália, Kolumbia és Dél-Korea is. A dalok nyelve majdnem minden esetben angol, csak Farruko Pepasának sorai íródtak spanyolul és a Goodboys Bongo Cha Cha Cha-ja olaszul.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...