fbpx
13.4 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Kettőnk arca közt a kozmosz: A Kilátó Állomás – Bükk AV performanszról

- Advertisement -

A kollektív tévelygés élményét hozta el Budapest belvárosába Hargitai András és Gulyás Dóra kísérleti performansza. A Kilátó Állomás AV performansz-sorozat második részében a Bükk nyári ösvényeit látva és a Föld mágneses szféráinak hangját hallva a közös emberi tapasztalás ösvényére találtam.

Benyomások a Mixát Udvarban tartott április 18-ai bemutatóról és panelbeszélgetésről. Az előadás újra látható lesz május 21-én Budapesten a Nemdebárkában. További részletek az esemény Facebook oldalán.

Hargitai András (Banyek; Antenna Hungaria) és Gulyás Dóra még februárban mutatták be első AV performanszukat Kilátó Állomás – Mátra címmel. A kísérleti összművészeti előadás az alkotópáros útját dokumentálta a téli Mátrában, Dóra fotográfiáival és Banyek hangfelvételeivel. Analóg fotók találkoztak komplex elektronikus zenei hangzásokkal, képzőművészeti alkotásokkal és Nemes Nagy Ágnes lírájának merész olvasataival. A Galyatető téli látképe után a második rész a Bükk zöldbe borult erdeibe projektálta a kozmosz kérdéseit.

A formátum nem változott, a moduláris szintetizátorral valós időben összehangolt és torzított képsávok viszont egy katartikusabb üzenetet közvetítenek. Maga az előadás is kifinomultabb annak ellenére, hogy Banyek teljesen elengedi a kezünket a történet értelmezésében. Az egyetlen kapaszkodót Walter Benjamin filozófus szövegein túl egy szürreális kerámia műtárgy jelenti.

Banyek a Bükk zöldbe borult erdeibe projektálta a kozmosz kérdéseit / Fotó: Schell Gergely

Mennykő és mámor

A nonlineáris történet Antal Kitti kecskeméti keramikusművész alkotása köré összpontosul. A robbanásszerű műtárgyról nehéz elhinni hogy emberi kéz formálta. Maguk az alkotók mennykőként utalnak rá, és a váratlansága minket is felzaklat a Bükk természetes környezetében. Becsapódása földöntúli hatásokat idéz. Több helyen is felsejlik, vagy érzékelni véljük, amíg a fák kérgei és az erdei utak is idegennek tűnnek előttünk. Ilyen lehet igazán elveszni.

Nem voltam egyedül az elveszettség érzésével. A performansz egész közönsége megélte, és ez a közös tapasztalás összekapcsolt minket. Erre Walter Benjamin visszhangzó szavai már a nyitójelenetben felkészítenek. “Csakis azoké lesz a Föld, akik a kozmosz erőiből élnek!” Egyirányú utca c. írásában kifejti, a kozmoszhoz viszonyulva érzett mámor fontosabb, mint a mai ember általában gondolja. Nem egyszerű rajongás a csillagos ég láttán, megértésének kulcsa pedig a közös tapasztalás.

“Csakis a tapasztalás mámora az, amiben hatalmunkba kerítjük a legközelebbit és a legtávolabbit, méghozzá sohasem egyiket a másik nélkül. (…) A kozmosztól mámorosan az ember csakis közösségben tud kommunikálni.”

Antal Kitti kecskeméti keramikusművész robbanásszerű műtárgya köré összpontosul a történet. / Fotó: Schell Gergely

Művészetet a természetbe

Az erdőben gyűjtött hangfelvételek teremtik meg a performansz sajátos atmoszféráját. Nem elég itt a madárének és az elektronikus zene közegére gondolni. Banyek szubvertálni szeretné a természetről alkototott fogalmunkat, és ebben kiemelt szerepet kapnak a magaslégköri (VLF) rádiójelek. Emberként nem érzékelhető természeti jelenségeket, a Föld mágneses szféráit és villámcsapásait halljuk a darabban. Ezek a frekvenciák inspirálták Walter Benjamint, hogy a kozmosz mámorában fejlődő emberiségről írjon.

Ezt már az előadást követő panelbeszélgetésből tudjuk, amiben a performansz-sorozat szellemiségéhez is közelebb kerültünk. A Kilátó Állomás el akarja hozni az erdőt a városi előadóterekbe, valamint visszavezetni a művészetet a természetbe, mert az “nem csak egy csinos háttér.” Banyek a “vaskos erőt” keresi odakint, az ismeretlen terepen.

Hasonló cikkünk:  Titkos neonáci megemlékezésekre készült fel a rendőrség

A performansz egész közönsége megélte az eleveszettség érzését. / Fotó: Schell Gergely

Kollektív tévelygés

Ezek szerint lényegi különbséget fogalmazhatunk meg aközött, amikor elveszettnek érezzünk magunkat a hétköznapok axiomatikus rendszereiben és aközött, amikor a legorganikusabb közegben, a természetben tévedünk el. A technológiai fejlődés és a hozzánk idomuló mesterséges környezet kialakítása a legprecízebb illúziókat hozta magával. Közös célunk a fejlődés, a performansz alapján viszont az individuális kultúra gátat szab annak, hogy valóban erőt nyerjünk belőle.

Erre a szorongásra az alkotópáros azt válaszolja, “a természeten nincs mit felújítani.” Ha az emelt házak takarása helyett idegen erdei ösvényeken bolyongunk, visszatérhetünk a primordiális szférába, az ön-tapasztalás és tiszta lét-érzékelés szintjére. Ez az elemi élmény pedig ahhoz felismeréshez vezet, hogy összeköt minket a szenvtelen természet.

Dóra és Banyek szabadon jártak a Bükkben (kezükben a “természetből táplálkozó” kerámia műtárggyal és nehéz mérőeszközökkel). Nem követtek túrajelzéseket és többször is felülírták az útjukat, ennek ellenére a panelbeszélgetés egy pontján egyértelművé vált, nem tudtak eltévedni. A közönség egyik tagja meghatottan nyugtázta, hogy a tudatos tévelygésük a legszebb erdei utakhoz vezetett, amiket a Bükk környéken élők is gyakran látogatnak. Mind ugyanazokat a helyszíneket járjuk.

Banyek moduláris szintetizátorral hozza egy síkba a rögzített természeti fenoméneket és a lehetséges viszonyulásokat. / Fotó: Schell Gergely

Néma párbeszéd

A leírás szerint a performansz Nemes Nagy Ágnes és Walter Benjamin szövegeire  épül. Amíg az utóbbit tisztán idézi, Nemes Nagytól semmi sem hangzik el. Lírája így is meghatározza a Kilátó Állomás szellemiségét. A sorozat első részében a végtelen égbolt alatt álló egyén még a blaszfémiát ízlelgeti, amikor a költő Istenről c. versét idézi. A második részben a felfoghatatlan kozmosz már-már kézzelfogható jeleit érzékelve katartikus élmény a csillagokat figyelni. 

Az AV performansz lényege talán a filozófus és a költő csendes párbeszédében rejlik; a fentebb idézett mámor és a néma, csupán fotográfiákkal megjelenített versek kapcsolatában. Banyek elmondta, két Nemes Nagy Ágnes vers vezette őket az erdőt járva. Az Űrhajó és jegenyék nyitottságra tanít az éjszaka váratlan jelenségeivel szemben. A Lélegzetben az elemi tapasztalás, az itt és most befogadásának kulcsát találjuk.

“Egy ezüstnyárfát adj nekem,

arcom a rezgő lombba nyújtva

hadd fújjam rá lélegzetem,

s ő fújja vissza szüntelen

új, szennyezetlen életem,

mig kettőnk arca közt lebeg

a lélegzetnyi végtelen.”

/Nemes Nagy Ágnes: Lélegzet/

Az elemi élmény ahhoz felismeréshez vezet, hogy összeköt minket a szenvtelen természet. / Fotó: Schell Gergely

Banyek meg sem próbálja az emberi tényezőt lefejtve figyelni a természet szenvtelen egyszerűségét. A meddő kísérlet helyett moduláris szintetizátorral hozza egy síkba a rögzített természeti fenoméneket és a lehetséges viszonyulásokat. Bár a természet nem ítélkezik, mi magunkkal visszük a moralitást. Banyek szerint ez elengedhetetlen, ha emberi közösségként biztos alapokra szeretnénk építeni a mámorban született új emberi távlatokat.

A performansz előzetese:

A performansz felvétele:

A Kilátó Állomás – Mátra AV performansz teljes felvétele elérhető Banyek Youtube csatornáján.

A Kilátó Állomás – Bükk AV performansz hanganyaga elérhető az Infinite scroll gyűjteményében.

Az előadást követő panelbeszélgetés Dávid Ferenc vezetésével szintén elérhető Banyek Youtube csatornáján.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...