fbpx
23 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Növekvő aggodalom, a közbiztonság érzetének csökkenése. Ezt tapasztaljuk Kecskeméten?

  • Széchenyivárosban éjszaka kivágták a katalizátort a kocsink alól. Több autóriasztót is lehetett hallani, le is jöttem, de nem láttam semmit. Valakinek vágták még ki ezt az alkatrészt az autója alól?” – tette fel a kérdést valaki pár hete egy kecskeméti facebookos csoportban.
  • Pár napja két hajléktalan egy széchenyivárosi lámpánál kéregetett reggel az autósoktól. Hosszú évek óta a városban élek, de ilyennel még nem találkoztam itt csak Budapesten. Ennyire rossz lenne a helyzet Kecskeméten is?” – tette fel a kérdést egy fiatal nő lapunk munkatársának pár napja.
  • S ha ez nem lenne elég, a következő gondolat egy boltban épp bevásárló idősebb hölgytől származik: „Szemmel láthatóan megnövekedett az utóbbi időben az agresszív kéregetők száma a belvárosban. Sok kisgyerekes család sétál az utcán, nem tud ez ellen a rendőrség semmit tenni?

Három korosztály, három vélemény, egy eredmény: növekvő aggodalom, a közbiztonság érzetének csökkenése. Egy olyan városban, ahol az eddigi legfrissebb, 2021-es adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest növekedett a rendőri jelenlét, azaz 4,2 százalékkal emelkedett a hatóság utcán töltött óráinak száma. A fentiekkel kapcsolatban meg is kerestük a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk,

  • tudnak-e a fentebb részletezett problémákról, tervezik-e valamilyen módon kezelni azokat;
  • az elmúlt években hogyan változott a közbiztonság mértéke a városban;
  • a kecskeméti rendőrkapitányság elég munkatárssal rendelkezik-e ahhoz, hogy a városban helyre álljon a közbiztonság?

Mint írták, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n kiadott közleményeiben már többször hangsúlyozta, hogy a feljelentéseket, panaszokat a helyi rendőrkapitányságokon e-mailben vagy személyesen célszerű megtenni.

Hasonló cikkünk:  Kamerák városa: lassan félezer segíti a rendőrök munkáját Kecskeméten

„A különböző közösségi oldalak – általában zárt csoportjaiban – leírt sérelmek, vélemények az esetek számottevő részében nem jutnak el a hatóságokhoz. Egyrészt azért, mert a panaszosnak – pl. egy magánindítványra üldözendő bűncselekmény esetén – nincs is feljelentési hajlandósága, másrészt sokan sok esetben álprofilokról posztolnak véleményeket, harmadrészt pedig a zárt csoportokban leírt dolgok egyébként sem oszthatóak meg nyilvánosan. Kérünk tehát mindenkit ismét, hogy jogsértés, panasz esetén az illetékes rendőrkapitányságon tegyenek hivatalos be- vagy feljelentést” – hangsúlyozták.

Hasonló cikkünk:  Boronkay Pétert is meghívta Novák Katalin a fogadására

A közbiztonságot illetően a hatóság válaszában megosztott egy dokumentumot, melyben a 2021-es bűncselekményekkel kapcsolatos, Kerti István alezredes, a kecskeméti kapitányság vezetőjének önkormányzati beszámolója volt olvasható. Eszerint a városban két évvel ezelőtt összesen 2085 bűncselekmény történt, mely arány 2012 óta folyamatosan csökken, így mára negyedannyi bűncselekmény történik Kecskeméten, mint 10 évvel ezelőtt. A bűncselekményeket legnagyobb arányban továbbra is a vagyon elleni lopások teszik ki, ilyen vétségekre 875 alkalommal került sor. Emellett összesen 92 lakásba törtek be, 76 esetben történt valamilyen rongálás, 60 gépjárművet törtek fel, 13 kifosztásra került sor, 13 járművet vettek el önkényesen, 12 rablás esett meg, és további 4 gépjárművet pedig elloptak.

Összegzésként a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság levelében leszögezte, a Kecskeméti Rendőrkapitányság létszáma megfelelő, a napi szolgálati feladatok ellátásának a biztosítása folyamatos.

Fotó: Pixabay

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...