fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Pintér Sándor: Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért

- Advertisement -

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért” – mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, ami a miniszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült. A találkozót a belügyminiszter hívta össze fél órával a múlt hét pénteki diáktüntetés előtt, hogy a státusztörvényről beszéljenek.

Az egyeztetésre az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre.

A pedagógus-szakszervezetek most találkoztak először személyesen Pintér Sándorral, aki belügyminiszterként többek között az oktatásért is felel. Az egyeztetésen a szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor egyedül a pártok képviselőivel állt szóba.

A hangfelvételén hallható, hogy a belügyminiszter egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka, hogy száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni.

Pintér Sándor azt felelte arra a kérdésre, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a pedagógusok bérének rendezése: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik. Az biztos, hogy azoknak, akik a legkevesebbet keresik, mindenképp szeretnék a bérét emelni, és a hátrányos településeken tanítók bérét is mindenképp meg kell emelni. A kérdés, hogy mikortól legyen a növekedés.

Hasonló cikkünk:  Lázár fel van háborodva a kegyelmi ügy kapcsán, és kíváncsian várja hova fut ki Magyar Péter próbálkozása

Az ellenzék kérdezett rá a túlterhelésre, amire azt felelte a belügyminiszter, hogy ő a statisztikai adatok alapján a túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztalja.

Az egyik ellenzéki képviselő beszélt arról a felvételen, hogy a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát, teljesen új jogszabályra lenne szükség, új alapokra kell helyezni a tárgyalási folyamatot. Pintér szerint ez elég újszerű megközelítés, látszik, hogy teljes más megközelítésben gondolkodnak. A szabadság említésére pedig azt mondta, hogy a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze”.

A belügyminiszter Popper Pétert is idézte, miszerint „akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül.” 

Csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg Pintér Sándor az egyeztetésen, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig jelentős előrelépések történtek.

Sajtótájékoztatót tartottak a tárgyalás után az ellenzéki pártok, ahol elmondták, hogy ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház. Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője úgy értékelte a találkozót, hogy Pintér Sándor lózungokkal válaszolt az elhangzott felvetésekre. A miniszter azt ígérte nekik, hogy lesz egy újabb egyeztetési kör a szakértőkkel.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...