fbpx
23 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Sok fát kivágtak a Vackor Vár közelében, megkérdeztük az okát

A Nyíri-erdőben, egész pontosan a Szent Hubertus Parkerdőben – nem messze a Vackor Vár Erdei Iskolától – rengeteg kivágott fát láttunk. Megkerestük a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-t, hogy megkérdezzük a fakitermelés okát és a területtel kapcsolatos terveiket.

A KEFAG Zrt. válaszában közölte: a fakitermeléssel érintett erdőrészlet Natura 2000-es terület, így az engedélyezett fakitermelést a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is helyszínelte, a hagyásfák kijelölésénél jelen volt az illetékes munkatársuk.

Fotó: Hraskó István

Mint hozzátették, az erdőrészlet teljes területe 7,89 hektár, ebből a véghasználattal érintett részterület 1,91 hektár. Az erdőrészlet fafajösszetétele: akác 48 százalék (64 éves), szürke nyár 21 százalék (64 éves) és kocsányos tölgy 31 százalék (104 éves).

„A fakitermeléssel érintett területen a kocsányos tölgy teljes egészében megkímélésre került, a szürke nyár idős állományából pedig hagyásfák maradtak a területen. A szürke nyár és az akác már elérte a biológiai vágásérettségi korát. Az itt lévő állomány reményeink szerint még természetes úton, sarjról meg tud újulni. Ha tovább vártunk volna, akkor nagy valószínűséggel a természetes felújulás már nem történne meg, mivel az egyes egyedek elöregednek, sarjadzó képességük a kor előrehaladtával drasztikusan csökken” – hangsúlyozta a KEFAG.

Hasonló cikkünk:  A magyar fizetések messze elmaradnak az uniós átlagtól
Hasonló cikkünk:  Anna Karenina története elevenedik fel Kecskeméten az Újvidéki Színház fesztiváldíjas előadásában

Fotó: Hraskó István

Az erdőfelújulás fő fafaja a szürke nyár lesz, a mesterséges felújítás (azaz a tuskókiemelés, mélyforgatás és gépi ültetés) mellőzésével a területen jelen lévő őshonos fafajok és lágyszárú növények megőrzése biztosítva lesz.

„Az érvényben lévő jogszabályi előírások szerint az itt levágott állományt már közel húsz évvel ezelőtt le lehetett volna termelni, de közjóléti és természetvédelmi megfontolás alapján a fakitermelést csak most, az erdő természetes felújulásának még meglévő esélye utolsó időszakaszában végeztük el” – írta válaszában az erdészeti cég.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...