fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Újabb kínai akkumulátoripari beruházás jöhet Magyarországra – egyelőre titokban

- Advertisement -

Mintegy 2 millió euró bejegyezett tőkével alapították meg a hongkongi CHR Grouphoz tartozó magyarországi leányvállalatot. A társaság akkumulátoripari gyártóberendezések készítésével foglalkozik, partnerei voltak már a Samsung SDI-nak és a CATL-nek is.

Több tényező is azt mutatja, hogy egy nagyon komoly befektetést hajthat végre a CHR Group alá tartozó Zhejiang Hangke Technology Incorporated Company, viszont a beruházást nem jelentették még be sem a magyar kormány, sem a társaság részéről. A cégbírósági bejegyzési kérelem szerint 2 millió eurós tőkebefizetést hajtanak végre, ebből az alapításkor már befizettek 200 ezer eurót. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi árfolyamon legalább mintegy 740 millió forintot fektetnek be Magyarországon.

A cégbíróságra beadott alapító okiratban szereplő adatok szerint a főtevékenység az akkumulátor, szárazelem gyártása lesz, míg emellett ipari villamos gép, berendezés javításával, hulladék újrahasznosítással, gépjárműalkatrész-nagykereskedelemmel foglalkoznak majd.

A székhelyen kívül nincs más ingatlan-bejegyzés a cégadatok között, így nem tudni, hogy milyen telephellyel épülne az új gyártókapacitás. Logikus lenne Debrecen környéke, amennyiben valóban üzleti kapcsolat lesz az ottani beruházók valamelyikével. Lehetőségként felmerül még Komárom-Esztergom vármegye, mert az ottani vízközműfejlesztési aktivitás akár ilyen típusú beruházásra is utalhat.

Hasonló cikkünk:  Az SK komáromi akkugyárából nyolc embert kellett kórházba szállítani

Átnézve a cég híreit, nem egyértelmű, hogy milyen magyarországi szerepre készülnek. Annyiról számoltak be, hogy „április 9-én, a Hangke technológiarendelési értesítést kapott az SK On-tól, és lítium akkumulátor berendezéseket szállít az SK On magyarországi és a kínai jancsengi akkumulátorgyártó bázisaihoz.” A teljes megrendelés összegéről csak annyit közölnek, hogy az 730 millió renminbi (35,625 milliárd forint), de nem bontják le, hogy ebből mekkora a magyar beszerzés.

Ha csak technológiai szolgáltatóként tevékenykedik majd a Hangke Technology Hungary, akkor is fontos szereplő lehet a hazai akkumulátorgyártási piacon beszállítóként, azonban ha gyártókapacitást is hoz, akkor még tovább erősödhet a kínai gyártók térnyerése a magyar akkumulátoriparban.

Az anyavállalat CHR Group és a Hangke Technology nemzetközi profilja abba az irányba mutat, hogy fontos szereplőivé léphetnek elő a hazai akkumulátorgyártásnak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...