fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A kormány szerint Brüsszel miatt kell jövőre brutálisan emelni az üzemanyagok jövedéki adóját

- Advertisement -

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető írásban érdeklődött, hogy a mostani, 370 forint körüli euróárfolyam tükrében miért 425 forintos szintből kiindulva állapították meg a benzinre és a gázolajra január 1-től literenként bruttó 41 forintos jövedékiadó-emelést. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában Brüsszelre mutogatott, pedig a forintgyengülés miatt előállt uniós emelési kötelezettség ennek töredéke.

Az uniós szabályok szerint az adott év jövedékiadó-szintjét a megelőző október eleji euróárfolyam alapján kell kiszámítani, ami egyelőre értelemszerűen nem ismert. Tóth megemlíti Varga Mihály pénzügyminiszter törvényjavaslathoz fűzött magyarázatát, miszerint az adót az uniós előírások miatt emelik, ezzel szemben a benzin és a gázolaj jövedéki adójának uniós alsó szintje – 2010 óta -, most sem változott. Vagyis a hazai jövedékiadó-szintet a forint gyengülése miatt kell emelni.

A kormány 425 forintos euróárfolyamból indult ki a jövedéki adó megállapításához, amikor az jelenleg jóval alacsonyabb. A szocialista frakcióvezető ezek alapján kérdezte, hogy a kormány miért nem várja meg az adószint meghúzásával a szabályoknak megfelelően az idén október 1-i euróárfolyam közzétételét.

A 2024-es költségvetési tervben 385 forintból indul ki a kormány, így kérdés, hogy ez év október elsejével tényleg újfent 425 forintra ugró euróárfolyamra számítanak-e, ha viszont nem várnak ekkora forintgyengülést, akkor miért adóztatják túl – Brüsszelre mutogatva, de valójában saját hatáskörben – a hazai üzemanyag-felhasználókat.

Tállai András válaszában úgy fogalmaz, hogy Magyarország évek óta kötelezettségszegési eljárást kockáztatott azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó mértékét, ugyanis Brüsszel évek óta kéri az uniós szintnél alacsonyabb jövedéki adó emelését.

Hasonló cikkünk:  A Belügyminisztérium változtatna a szülészeti ellátáson

A kormány ezúttal is a végsőkig kitartott. Sajnálatos módon azonban elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor brüsszeli nyomásra az adóminimum alatti szintek már nem tarthatók fenn tovább.

Tóth Facebook-posztban reagált: Vargáék nem cáfolták a 425 forintos októberi eurót. Ha októberben 425 forintnál kevesebbet kell adni egy euróért, értelemszerűen nem lesz szükség ekkora adóemelésre. Hazugság, hogy a kormány évek óta az „uniósnál alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó mértékét”, mivel annak hazai szintje 2017. óta nem változott – írta Tóth.

Erős csúsztatás úgy beállítani az adóemelést, mintha valami új uniós szabály szorítaná erre a kormányt – állítja az ellenzéki politikus. A valóság az, hogy az euróban meghatározott uniós küszöbérték 2010 óta változatlan. Orbán, Matolcsy és Varga viszont 2021-ben oly mélyre lökték a forintot, hogy így a forintban meghatározott jövedéki adó szintje már az euróban meghatározott legalsó uniós szint alá került. Orbánék most az emberekkel fizettetnék meg az általuk okozott káosz következményeit, amiben az MSZP nem lesz partner – szögezi le posztjában Tóth Bertalan.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...