fbpx
14.9 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A kormánynak több olyan civil szervezettel kell együtt működnie az uniós forrásokért, amiket eddig hevesen bírált

- Advertisement -

Az Európai Unió blokkolja a mintegy 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatását, és az ahhoz tartozó közel 9,7 milliárd eurós hitelkeret is, ezért Magyarország még mindig nem fér hozzá a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) támogatásaihoz. 27 szupermérföldkövet kellene teljesítenie a kormánynak a pénz lehívásához, amelyet a helyreállítási és ellenállóképességi tervben (HET) vállalt Brüsszel felé.

A teljesítéshez az uniós szabályok szerint egy, a kormány által kijelölt tagokat és a civil szféra pályázaton kiválasztott szereplőit tömörítő monitoring bizottságot is fel kell állítani. A HET esetében nyílt pályázatot hirdettek a monitoring bizottság tagjainak kiválasztására, a kiírás szerint pedig a kiválasztásnál előnyt élveztek azok, akik már végeztek hasonló munkát.

A kabinet közzé tette, hogy kik kerülnek be a HET monitoring bizottságába. Számos olyan szervezet is a listára került, amiket a kormányzat korábban hevesen bírált. Ilyen a most épp a Belügyminisztérium által beterjesztett státusztörvényt bíráló Pedagógusok Szakszervezete, vagy az a Társaság a Szabadságjogokért, amelyet korábban több kormánytag is Soros-szervezet jelzővel bírált.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

Az eredeti pályázati kiírás alapján a kiválasztás során figyelembe vették a szervezetek részvételét az EU-s programokban és korábbi monitoring bizottságokban, ezek alapján pontokat adtak.

A teljes lista a Portfolio cikkében olvasható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...