fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A régióban a magyar benzinkutak lesznek a legdrágábbak

- Advertisement -

2024-től emelik az üzemanyagok jövedéki adóját, ami miatt körülbelül 40 forinttal drágulnak majd – feltéve, ha nem változik a forint árfolyama és az olaj ára. A jövő évi költségvetés azonban a mostaninál gyengébb forinttal számol, egyes olajpiaci előrejelzések továbbá az energiahordozó drágulását mutatják.

A jövedéki adó mértékére vonatkozó uniós előírások alapján már 2020-ban emelni kellett volna az árakat: a benzin esetében literenként 120, a gázolajat tekintve 110 forintos terhen. A kormány azonban most lép, jócskán a forintárfolyamhoz köthető minimumszint fölé emelve az adót – 420 forintos euró mellett is megfelelő a 152, illetve 143 forintos adó. Ha ez nem lenne elég, a jövedéki adóra áfa is rakódik.

A jövő évi költségvetésben 385 forintos euróval számol a kormány, a jegybank kamatcsökkentési lépései pedig gyengíthetnek a forinton.

Vitás az olajár is, mert Szaúd-Arábia a kitermelés mérséklése mellett döntött a napokban, ám a kereslet is gyengülhet a recessziós kilátások közepette. A Brent-olaj hordónkénti árát a Citi 81 dollárra prognosztizálja az év végére, a HSBC 94-re, az UBS 95-re, de bizonyos várakozások szerint 100 dollár is lehet a hetekben 75 dollár környékén mozgó árfolyam.

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

A MOL kedvezőtlen pozícióban tárgyal az ukrán és a horvát vezetékek használatáért fizetendő tranzitdíjakról, ezért drágul az olaj Magyarországra szállítása is. A magyar olajtársaság továbbá jókora beruházások árán tudja csak átállítani a finomítóit az orosz olajról más típusok feldolgozására.

Európa legdrágább üzemanyagárai közé tartozik majd a magyar akkor is, ha csak a jövedéki adó változik. Jócskán meghaladják a szomszédos országokban tapasztalható árszínvonalat a magyar autópályákon fizetendő úthasználati díjak is.

Míg a beszerzési árakban szinte nincs különbség, addig a magas közterhek, az ágazatot érintő speciális adónemek (kiskereskedelmi adó, energiaellátók jövedelem adója, energiahatékonysági adó) és az extrém, 27 százalékos áfa miatt a legdrágábbakká válnak régiós összehasonlításban a magyar benzinkutak.

via G7

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...