fbpx

FRISS HÍREK

Látogatóközpont a Városházán: a turistáknak nagyon ajánlott, kecskemétieknél nincs kizárva a csalódás

- Advertisement -

Tényleg „beszélő” köntös, falba épített városnéző Mercedes, nagyméretű Városháza-makett, vadászgép-modellek, holografikus jelenetek a Bánk bánból, gombnyomásra induló harangjáték, UV-lámpákkal megvilágítható virágminták, kecskeplüssök, mesevetítés és KTE-gólok – nagyon rámentek a látványra és az interaktivitásra a Városházán nyílt új látogatóközpontban.

A Városháza felújításánál a rekonstrukció mellett célként határozták meg azt is, hogy a turisták számára is vonzóvá tegyék az épületet, és ezáltal a belvárost is, ami hozzájárulhat a város ismertségének erősödéséhez, sőt: „ezen keresztül a turisztikai és vendéglátói szektor növekedéséhez és munkahelyteremtéséhez”.

A beszélő köntös / Fotó: Hraskó István

Ennek jegyében született meg a Városháza földszintjén egy új látogatóközpont, amely egy kilenc teremből álló várostörténeti kiállításnak és egy múzeumpedagógiai térnek ad helyet. „Kecskemét, hírös város” – a középkortól napjainkig – ezt a címet kapta a kiállítás, amelynek kurátora a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője, Virág Zsolt volt. A cég a honlapja szerint azzal a céllal jött létre 2003-ban, hogy a műemléki ingatlanfejlesztés területén színvonalas attrakciókat hozzon létre, „hitelesen helyreállított épületekben 21. századi igényeknek megfelelően berendezett interaktív kiállításokkal”. Referenciáik között felsorolják például a keszthelyi Festetics Kastély Helikon Kastélymúzeumát vagy a gyulai Almásy-kastély, az egri Érseki Palota és Pannonhalmi Főapátság Apátsági Major látogatóközpontját.

Kecskeméten is bevallottan az volt a cél – ez kiderül a Turizmus.com-on megjelent PR-cikkből is -, hogy egy új, egyedi élményt nyújtó turisztikai attrakciót hozzanak létre. Igyekeztünk ezért olyan szemmel végignézni a kiállítást, mintha az ország másik részéből vagy külföldről érkeztünk volna Kecskemétre, és teljesen átlagos ismeretekkel rendelkeznénk a városról, történetéről, jeles eseményeiről, alakjairól, de nyilván kíváncsiak vagyunk rá – mondjuk egy bő óra erejéig -, mert különben valószínűleg be sem térnénk a látogatóközpontba. Ezzel az attitűddel vágtunk tehát neki a kilenc teremnek: mennyire befogadható, modern, szórakoztató és informatív. Persze a séta végén feltettük azt a kérdést is: mit adhat a kiállítás egy itt élőnek?

Több mint 300 téma

A kiállítás alapvető rendezőelve az időrendiség, a középkortól haladunk folyamatosan napjaink felé, és minden teremben számos apróbb, különálló vagy egymással összefüggő témát bontanak ki; nem számoltuk meg, de állítólag 310-et (alapvető, magától értetődő, de nem árt megjegyezni: a szövegek magyar mellett angolul is olvashatók, az idézeteket is beleértve). A 13-15. századot tárgyaló teremben szó esik például Kecskemét nevének eredetéről, a Városháza épületén lévő kecskeábrázolásokról, a város címereiről, Szent Miklósról, a település védőszentjéről és a róla elnevezett templomról, valamint a ferences kolostorról, de megtalálhatók egy nagyobb tablón a Kecskemétről, kecskemétiekről szóló mondások, szólások, a gyerekek pedig – természetesen – kecske plüsst a kezükbe fogva nézhetik meg a Pannónia Filmstúdióban készült A hét kecskegida magyar népmesét.

Gyerekkel is bátran vállalható

Ha már itt tartunk: nagy pozitívuma a kiállításnak, hogy ide nyugodtan bemerészkedhetnek gyerekekkel a szülők, tanárok: valószínűleg a kisebbek és a tinik sem fogják halálra unni magukat, mert  találhatnak valami számukra is érdekeset, ami hosszabb-rövidebb időre leköti a figyelmüket. Például keresgélhetik a falon lévő virágmotívumokat UV-lámpával, beállhatnak a török szultán által a városnak ajándékozott kaftán alá, amely tényleg „elbeszéli”, miért is volt különös varázsereje a Mikszáth Kálmán által megírt köntösnek.

Az Árpádka-szobor / Fotó: Hraskó István

Vagy minta alapján megpróbálkozhatnak zsírpapírra átrajzolni a Városháza homlokzatát, felkapcsolgathatják a világítást a Városháza makettjén, beindíthatják a harangjátékot (amely még azt is mutatja, éppen melyik harang szólal meg) és beülhetnek egy Mercedesbe, mellyel az 1935-ös Kecskemét újjáalkotott háromdimenziós modelljét lehet autóval bejárni, a főtértől a Rákóczi út végéig (ám hiába ülünk a vezetőülésen, csak utasok leszünk, nem lehet gázt adni és kanyarodni – ez azért mégsem egy játékterem). Miközben a gyerekek elvannak, a felnőttek is kedvükre nézelődhetnek.

A turisták elégedetten távozhatnak – és a kecskemétiek?

A piaci enteriőrnél barackillat csapja meg az orrunkat, a kivetítőn Lestár Péter és Kada Elek egykori jeles polgármestereket a Katona József Színház színművészei, Sirkó László és Pál Attila jelenítik meg, virtuálisan bebarangolhatjuk a Városházát. Ötletekből és interaktivitásból tehát nincs hiány, és mivel a látogató nem csak táblákat tud olvasni, így a kiállítás túlzottan nem is fárasztja ki. A szövegek sem túl hosszúak, és jól tagoltak, tömörek. De lehet, hogy valakinek az is bőven elég, hogy megnéz pár fotót a régi piacokról, megszemléli a művésztelepen alkotó festők műveit vagy belehallgat a harangjátékba – így is kapott ízelítőt a hírös városból, ha pedig szeretne, el is mélyedhet az őt érdeklő témákban. Van több pont – például az Árpádka-szobor, a köntös, az autó -, amely szelfizésre csábít, manapság ez sem elhanyagolható szempont. Nekünk úgy tűnik, a kiállítás jól megfelel a szórakoztatás és az ismeretterjesztés kívánalmainak is és kellően modern. Nyilván nem itt válik senki Kecskemét szakértőjévé, viszont jó benyomásokat szerezhet a hírös városról, szimpatikussá válhat számára, ahova akár máskor is visszajönne.

Hasonló cikkünk:  Hirtelen "sivatag" közepén találta magát a béka

Persze nemcsak a turistáknak érdemes megtekinteniük, hanem az itt élőknek is, sőt, mindenképpen ajánljuk. Attól függően, ki mennyire ismeri a várost és kritikus vénájú, lehet a végeredmény egy nagy rácsodálkozás és büszkeség: milyen gazdag történelme is van Kecskemétnek, hány jeles személyiségeket adott az országnak, mennyi mindenről nevezetes! El tudjuk képzelni viszont azt is – hiszen ízlések és pofonok – hogy másoknál ugyanakkor hiányérzettel és csalódottsággal ér véget a séta: ez is kimaradt, az is, amaz miért nincs jobban bemutatva, vagy miért úgy? Konkrétan hallottuk a kritikát: a Mercedes alig tíz éve van itt, mégis fő helyen szerepel, nagy látványosság, bezzeg más jelentős helyi cégek hol maradnak? Jelen sorok írójában a Kodály-örökség, a rajzfilmstúdió és a repülőtér kezelése kapcsán merült fel, hogy mindegyik kaphatott volna alaposabb, izgalmasabb bemutatást, a tanyavilágot mint Kecskemétet évszázadokig meghatározó jellemzőt is meg lehetett volna jobban ragadni, és a sportsikereket is érdemes lett volna még illusztrálni korabeli újságcikkekkel, érmekkel, a kecskeméti olimpikonok fotóival. Néhol az a benyomása támadhat a látogatónak, hogy ez egy szépen berendezett tárlat, de üres. Az is igaz viszont, hogy nem érdemes túlzottan zsúfolttá tenni a kiállítást, ez nem egy leltár, a kevesebb néha több, és a rendelkezésre álló tér is megszabta a határokat.

Fotó: Hraskó István

Ami még kis fejtörést okozott számunkra: vajon mi történhetett a földrengést szimuláló géppel, hogy alig pár nap után a „Fejlesztés alatt” felirat került ki rá, és hogy Kecskemét vezetőinek tablóján hol lesz hely Szemereyné Pataki Klaudia polgármester utódainak, mert eléggé lezártnak tűnik az arcképcsarnok.

A fő kérdés pedig nyilván az, vajon mennyire tölti majd be a látogatóközpont fő szerepét, azaz lesz sok-sok turistát vonzó turisztikai látványosság? Nyilván ezt majd az idő dönti el. Csak emiatt vélhetően kevesen utaznak majd el Kecskemétre, de egy programnak mindenképpen beírható.

Keddtől vasárnapig lesz nyitva

A látogatóközpont a Városháza megnyitó ünnepségsorozatának keretében június 4. és 10. Között, azaz még pénteken és szombaton ingyenesen meglátogatható. A helyszínen úgy értesültünk, a felnőttjegy várhatóan 2500 forint lesz, de Kecskemét Kártyával majd kedvezményesen vásárolható a tikett, a kiállítás pedig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart majd nyitva.
A kiállítás egyes résztémái esetében szakértők voltak ifj. Gyergyádesz László, a Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője, Hajagos Csaba, a múzeum történeti-néprajzi osztályvezetője, dr. Jónás János alezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár törzsfőnök-helyettese és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...