fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A vámosok szakszervezete szerint jobbágysorsba dönt egy törvénymódosítás

- Advertisement -

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy törvényjavaslatot „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” szóló T/4243. számmal. Ez éles kritikát váltott ki a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) részéről.

A szakszervezet szerint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretével, illetve az Európai Bizottság ajánlásával szemben társadalmi egyeztetés nélkül, az ágazati jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettséget is figyelmen kívül hagyva olyan sarkalatos kérdésekben indítványoz változtatást, mint a NAV bérrendszerének megváltoztatása.

A kormány, illetve a gazdasági bizottság által benyújtott módosítási javaslat teljes jobbágysorba dönti ezzel a korábban megbecsült réteget.

– írja a szakszervezet, szerintük „megdöbbentő módon tovább gyengíti a pénzügyőr jogálláshoz tartozó garanciális szabályt és minimálisra mérsékli a munkavállalói védelmet”.

A VPDSZ úgy véli, hogy a költségvetési törvényben nem jelenik meg az ehhez tartozó anyagi ellentételezés. Ezzel tovább növelik az elkeseredettséget és az elvándorlási hullámot a NAV szervezetében.

A gazdasági bizottság indítványa szerint A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi állományának jogállásáról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy nem kell az érintett munkavállaló beleegyezése a

  • „kinevezés tartalmának bármely módosításához átszervezés,
  • vagy létszámcsökkentés esetén,
  • beleértve a NAV más szervéhez történő áthelyezést is,
  • azzal, hogy a tisztviselő tekintetében a munkavégzési hely kizárólag a település területén belül változtatható meg”.

Az indítvány a hatályos jogszabályt kiegészítené azzal is, hogy pénzügyőr esetén a munkakör a státusz megváltoztatása nélkül módosítható.

Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

A külföldi kiküldetés szabályait is érintené a változtatás – kimondja az indítvány, hogy „nem minősül külföldi kiküldetésnek, ha a pénzügyőr Magyarországgal szomszédos ország területén létesített közös határátkelőhelyen végez munkát, feltéve, hogy a napi munkaidejét Magyarország területén kezdi meg és fejezi be.” 

A módosító javaslat indoklása szerint ilyen típusú, határon túli munkavégzéskor „indokolatlan napidíjat megállapítani, hiszen többletköltsége a foglalkoztatottnak nem keletkezik”, a munkavállaló ugyanis a munkavégzést „a magyar oldaltól csupán maximum néhány száz méterre” teljesíti.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...