fbpx

FRISS HÍREK

Az Alfa Romeo-tól Fityircen át a kéjhölgyekig – szubjektív “múzeuméjszakás” beszámoló

- Advertisement -

Laza kulturálódás, egy múzeum (újra)felfedezése, kis társasági élet, jó beszélgetések, kellemes nyári séta, egy hideg sör vagy hűsítő fagyi – általában ezek közül egyet vagy inkább többet is várunk a Múzeumok Éjszakájától. Aztán hogy mi lesz belőle, hogy sikerül, sok mindenen múlik. Kecskeméti kalandozás.

„Che bella! Nézd, sajnálom, de nem tehetünk egyebet!” – ezzel a felütéssel ült be Ferris Bueller, azaz Matthew Broderick barátja apjának féltve őrzött, soha be nem indított Ferrari 250 GT-jébe tinikorom egyik kedvenc filmjében, a Meglógtam a Ferrarival című vígjátékban, hogy aztán be is indítsa és simán elvigye. Valahogy ez a film jutott eszembe, mikor a GAMF-on a Hírös Veteránjármű Sportegyesület által szervezett kiállításon megláttam – na sajnos nem egy Ferrarit, „csak” egy picit hasonló kabrió Alfa Romeo-t. Férfiasan bevallom, nekem egyáltalán nem a mindenem az autóm, soha nem becézgetem, elég gyakorlatiasan, mondhatni csak eszközként tekintek rá és egyébként általában az összes verdára, és amikor csak tudom, a bicajt részesítem előnyben. De egy ilyen ragyogó oldtimer még az én szívemet is meglágyítja, és elképzelem, ahogy a tenger mellett kanyargok vele a naplementében. „Ezeknek az autóknak még volt stílusa, lelke, ha egy ilyen a garázsban parkolna, bizony én áttörölgetném minden nap” – sóhajtok, és már el is kötném, csak sajnos a mostani időpont valószínűleg nem a legalkalmasabb rá.

Az a bizonyos Alfa Romeo / Fotó: Hraskó István

Szemet gyönyörködtető egy több mint száz éves Ford T-modell is, a farmotoros Zaporozsec meg ugyan inkább bumfordinak mondható, de szívemnek kedves: a családi legendáriumból tudom, régi fényképet is láttam róla, hogy nagyszüleim nyertek egy ilyen kisautót talán lottón vagy nyereménybetétkönyv-sorsoláson.
Szóval ilyen nosztalgikus érzések rohanják meg a negyveneseket (is) ezeket a veteránokat látva, és akkor még nem is beszéltünk a Ladákról, Trabikról. A tankmodellek ellenben számunkra nem igazán vonzóak, látom, ahogy egy úr éppen valamilyen lövedéket dédelget, babusgat – ez nekem már több mint fura. De több idő nincs is nézelődni, nyolcéves kislányom a mászókák felé kacsingat – szóval ha nem akarunk itt ragadni hosszú órákra, gurulnunk kell tovább. Bicajjal.

A kerékpáros-közlekedés (is) nehezített az Izsáki-Dózsa György út mentén, de negyedóra múlva így is bent vagyunk a központban. Már szép nagy a forgatag. Első célpont a Ráday Múzeum, ahol rengeteg érdekes programot kínálnak. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportjának minikiállítása betalál, mert a gyerkőc pont most kezdett régi és külföldi pénzeket gyűjteni – szóval leköti, régen hogy nézett ki például az egyforintos és a lyukas kétfilléres. Harkai György két bábelőadásán is remekül szórakozunk, csak azt sajnálom, hogy nem sikerült lefotózni, amint a Három kívánság című mesében a kolbászt pörgeti bravúrosan a szegényember orrán (mint azt ugye tudniillik, hogy a kolbász a feleség korholása miatt odaragadt férjura nózijára).

Épp elcsípjük a Resti Kornél koncertjének elejét még az udvarban, de a legkisebb kulturális vándor foga most nem muzsikához fűlik, hanem kürtöskalácsra fáj. Úgyhogy beállunk a sorba, ezerötért két perc múlva már a miénk is a finomság, és bár nem olcsó, ezen a mai árak mellett már nem akadunk fenn. Ellenben a kétezerért vesztegetett (és a félperces mikrózás után is még hideg) hotdog abszolút lehúzás.

Hasonló cikkünk:  Elhunyt Dr. Danka Róbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Urológiai Osztályának főorvosa

Kartondoboz-vár a levéltárban / Fotó: Hraskó István

Cukorsokk megvolt, felpörögve folytathatjuk utunkat a Bács-Kiskun Megyei Levéltárba, ami az egész estét tekintve talán a legpozitívabb élményt nyújtja. Eleve nagyon klassz, hogy az udvarra belépve egy kartondobozokból épített kis vár fogadja a látogatókat. Dobozokat, mappákat aztán látunk bőséggel a raktárakban is, ahol rövid, de velős és érdekes betekintést kapunk Gönczi Gergő levéltárostól a dokumentumok gyűjtéséről, rendszerezéséről, és egy jó tízkilós kötetet a vállalkozó kedvűek a kezükbe fogva rögtön megértik, miért is kell jó erőben lenniük az itt dolgozó levéltárosoknak. Majd Hlbocsányi Norbert főlevéltáros a Katona-család több gererációjáról mesél és mutat fényképeket (a drámaíró nem ehhez a Katona famíliához tartozott, viszont ők is sokat tettek a városért, Katona Zsigmond gyógyszerész szőlőbirtokai kötötték meg a futóhomokot a város északkeleti részén, róla is nevezték el Katonatelepnek). Előkerül egy ugyancsak szép nagy könyv, mint kiderül, ebbe írták akkurátusan 1862 és 1867 között, hogy Kecskeméten kik voltak a kéjhölgyek, honnan jöttek, hol laktak – hát több mint érdekes korabeli dokumentum, nem is kevés bejegyzéssel.

Van súlya! Erőpróba a levéltár raktárában / Fotó: Hraskó István

A raktártúra mellett a Nőtörténeti mozaikok című kiállítással is készült a levéltár, színes tablókon megidézve a régmúlt korok asszonyait, leányait, hölgyeit, az egyes századokban betöltött szerepüket, lehetőségeiket, a rájuk háruló feladatokat.

Közben a másik, nagyobb gyerkőc is bejelentkezik telefonon, ő idén már engedélyt kapott a barátnős csavargásra, szülői szemektől távol. Sorra találkozunk ismerősökkel, úgyhogy lecsúszunk pár kinézett programról, de nem bánjuk, nem akarunk sehova sem rohanni, legalább ma ne. A Cifrapalotánál már tömött sorok, a várva várt tűzzsonglőrt nem is látni. Itt jön el az én-időm, beugrok megnézni az alkotói vásárt, vásárolni egy szép képet Tóth Enikő illusztrátortól, és meghallgatni Németh Zsolt gitárművészt a Pávás teremben. Bejön a zenéje, a smooth jazz, tényleg szívesen elidőznék rajta, akár egy fröccsel a kezemben, de mit tegyek, idegesít, ahogy mellettem jönnek-mennek, nehéz így a gitárjátékra koncentrálni, úgyhogy némileg fájó szívvel, de pár szám után lelépek.

Konstatálom megint, hogy öregszem, most már nem vágyom tömegre, így elhatározom, hogy kihagyom a tűzugrást. Útbaejtem a fényfestett színpompás Városházát, majd az Agórába térek be. Leesik, hogy ide viszont gyerekkel kellett volna jönnöm, hiszen a 21 éves KEDD Animációs Stúdió Kuflik sorozatából van kiállítás, a Kuflik meg nekünk hatalmas kedvenc (a kiállítás a Bogyó és Babócáról is szól, de arra egy pillantást sem vagyok hajlandó vetni, elég volt anno esténként olvasni). Üzenek is a tűzugrást közben sikerrel teljesítő családnak, és hamarosan együtt nézzük meg Fityircet és a többieket, majd még felliftezünk a másodikra, és elgyönyörködünk Ulrich Sári bájos illusztrációiban.

Fityirc, a kedvenc / Fotó: Hraskó István

Végülis ahhoz képest, hogy előzetesen még úgy gondoltam, nekem semmi kedvem az estéhez, maradnék inkább otthon krimit olvasni, egészen feltöltött az este, és minden, amit a bevezetőben írtam, teljesült. Egyedül a sörözés maradt csak ki, de sebaj, vasárnap reggelre úgyis futást terveztem, az meg másnaposan nem olyan szuper.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...