fbpx
Kezdőlap Itthon Erre az 5 dologra figyeljen, ha gépjármű adásvételi szerződést ír alá

Erre az 5 dologra figyeljen, ha gépjármű adásvételi szerződést ír alá

Az autóvásárlás jogi és anyagi szempontból is nagy felelősséggel jár, ezért a folyamat egyik legfontosabb mozzanata az, hogy a gépjármű adásvételi szerződést megkössük és aláírjuk. Ez a dokumentum meghatározza az autó értékesítésével összefüggésben az eladó és a vevő jogait és kötelezettségeit, ezzel mind a két fél számára kiszámítható és biztonságos környezetet teremtve.

Ahhoz, hogy megkíméljük magunkat néhány kellemetlen pillanattól, fontos néhány kulcsfontosságú tényezőre odafigyelnünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni a szerződés aláírása során:

  1. Ellenőrizzük a gépjármű állapotát!

Talán nem is szükséges hangsúlyoznunk, hogy (főleg egy használt autó esetében) az adásvételi szerződés megkötése előtt a legfontosabb, hogy ellenőrizzük, milyen állapotban van a gépjármű. Vegyük szemügyre a külsejét: a karosszériát, a gumikat, felniket, lámpákat és természetesen a rendszámot is. Belsőleg is vizsgáljuk meg, nincs-e beázva, penészedve, de a motor és a műszaki berendezések se kerüljék el a figyelmünket.

Ha esetleg hibákat, rendellenességeket vettünk észre, mindenképpen pontosan rögzítsük a szerződésben, ez később egy esetleges meghibásodás esetén fontos lehet.

  1. Olvassuk el a szerződés minden részletét!

Sokszor hallhattuk már, hogy csak olyan dokumentumot írjunk alá, aminek pontosan ismerjük és értjük a tartalmát. Ez egy gépjármű adásvételi szerződés esetén is nagyon fontos, hiszen ez a dokumentum tartalmazza a vásárlás legfontosabb részleteit (például a vételárat, az autó állapotát és a fizetési feltételeket). Minden részletet, információt olvassunk el pontosan, és mérlegeljük, hogy azok megfelelőek-e számunkra, mivel az aláírással kötelezővé válik a szerződés tartalma.

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább kérjük jogi szakember tanácsát, amit a Szerzi platformon bármikor megtehetünk, az online jogi tanácsadás menüpont választásával.

  1. Ellenőrizzük a jármű töréstörténetét! lekérdezés
Hasonló cikkünk:  Ennyire talán még nem tiszteltek meg egy dűlőutat

Ha használt autót vásárolunk, érdemes ellenőrizni a gépjármű töréstörténetét. Fontos információ, hogy történt-e vele baleset és ebből milyen kár keletkezett. A rendszám alapján a Magyarország.hu oldalon ügyfélkapus azonosítást követően elérhetjük ezeket az információkat, de megtalálhatjuk az eredetiségére és a kötelező felelősségbiztosítására vonatkozó adatokat is.

  1. Jogi garancia és felelősség

Az adásvételi szerződésben azt is fontos tisztáznunk, hogy a jogi garancia és a felelősség részletei hogyan alakulnak. Ne felejtsünk el arról sem érdeklődni, hogy van-e még az autóra érvényes gyártói vagy kiterjesztett garancia, illetve, hogy ezek mire terjednek ki. Ezeket mindig érdemes a szerződésben is rögzíteni, hogy egy esetleges vita esetén magabiztosan hivatkozhassunk a másik fél korábbi állításaira.

  1. Átiratás és dokumentumok

Az adásvételi szerződés és az autóvásárlás utolsó fontos mozzanata az, hogy rögzíti, hogy megtörtént-e a gépjármű átiratása és a hozzá tartozó legfontosabb dokumentumok (például a forgalmi engedély) átadása. Ennek a későbbiekben, például egy gyorshajtás esetében nagy jelentősége lesz.

Amikor értékesítjük autónkat, vagy vásárolunk egyet, nagyon fontos, hogy ezekre a tényezőkre odafigyeljünk, és a lehető legkörültekintőbben járjunk el. Minden esetben érdemes megvédenünk magunkat azzal, hogy egy kellően részletezett és személyre szabott gépjármű adásvételi szerződéssel zárjuk a tranzakciót, amelynek minden eleme előnyös számunkra.

A Szerzi appon számos szerződéstípus generálása elérhető számunkra, egy autó értékesítése során válasszuk az adásvételi szerződés járműre lehetőséget, és készítsük el gyorsan és a hatályos jogszabályoknak megfelelően a saját igényeinkre szabott szerződést.

(X)