fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Fegyveres felkelés zajlik Oroszországban! Az orosz Wagner-csoport orosz városokat foglal el

Katonai puccs és fegyveres felkelés zajlik Oroszországban. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére reggelre számottevő ellenállás nélkül ellenőrzése alá vonta a több mint 1 millió lakosú oroszországi Don menti Rosztov központját, ahonnan Oroszország ukrajnai katonai műveleteit irányítják. Prigozsin zsoldosai ezután Voronyezs városába indultak, ahol irányításuk alá vontak több katonai létesítményt is. 

A katonai puccs közvetlen előzménye az lehet, hogy Prigozsin zsoldosvezér állítása szerint napokkal ezelőtt az orosz hadsereg az ő állásaikat lőtte. A Wagner-magánhadsereg tulajdonosa, akit Putyin kedvenc séfjének tartottak, tegnap bejelentette, hogy katonáinak megölése után büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen. Az oligarchának eddig sem volt felhőtlen a viszonya Szergej Sojgu miniszterrel; Prigozsin hónapok óta az orosz védelmi minisztert hibáztatja a harctéri problémák miatt. A feszültségük most váratlan fordulatot vett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „hazaárulásnak” és „Oroszországra mért csapásnak” a Wagner vezetőjének orosz földön végrehajtott katonai műveleteit. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Előbb Moszkvában és néhány órával később a voronyezsi régióban is különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután Prigozsin a 30 ezer főre becsült seregével dél felől egyenesen Moszkva felé tart. Az orosz hatóságoknak joguk van arra, hogy belenézhetnek magánbeszélgetésekbe és lekapcsolhatják az internetet is.

Hasonló cikkünk:  Egy éves a JudaKecs zsidó kulturális rendezvénysorozat

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Wagner-csoport előbb három orosz katonai helikoptert is lelőtt. Több forrás is megerősítette a hírt. Közvetlen orosz-orosz katonák közti összecsapásokról még nem érkeztek hivatalos beszámolók az orosz védelmi minisztériumhoz hű erők és a Wagner katonái között, azonban a Twitteren közzétett videókon az látszik, hogy a zsoldoscsoport légelhárító fegyverekkel lőtt az őket támadó orosz légierőre, számolt be róla portfolio.hu.

Hasonló cikkünk:  Az új orosz történelemkönyv '56-osokat lefasisztázó fejezete még nem akasztotta ki a kormányt és a Fideszt

Tovább élezheti a helyzetet az is, hogy Kadirov csecsen vezér közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Prigozsin hátba szúrta Oroszországot, és csecsen katonákat küldött a Wagner-csoport elleni harcra, írja a Visegrad24.

Számos találgatás látott már napvilágot csak az elmúlt órákban, hogy mi következhet Prigozsin lázadásából. Nem tudni. A fronton tömegesen dezertálnak majd az orosz katonák? A tisztek egy része, aki Putyinban csalódott, nyíltan szembefordulnak a háborúval? Katonai diktúrát vezetnek be? Az orosz lakosság és az oroszországi nemzeti kisebbségek hogyan reagálnak a kialakult helyzetre?

(telex.hu, portfolio.hu, BBC.com, Visegrád24,)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...