fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Hallgat a minisztérium, lesz-e idén repülőnap

- Advertisement -

Terjed a szóbeszéd Kecskeméten, hogy nem rendezik meg idén a kecskeméti repülőnapot, noha egyértelműen be volt tervezve 2023-ra. Több forrásunk megerősítette mindezt, köztük a repülőbázison szolgáló katonák, pilóták is. Hivatalos információ nincs, a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt megkeresésünkre. Pedig sokaknak ez releváns információ lenne, hogyan tervezzék a nyarat, lemondják-e a korábban már lefoglalt kecskeméti szállást.

2013 után nyolc évet kellett várni a következő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra. 2021-ben aztán ismét megrendezték, a két nap alatt 120 ezer látogató érkezett Kecskemétre. Itt mutatkoztak be szélesebb közönségnek elsőként a Magyar Honvédség Airbus H145M helikopterei és a Leopard 2A4 harckocsik, és nagy sikert arattak a külföldi kötelékek, a török Turkish Stars és a szaúdi Királyi Légierő Saudi Hawks csapata.

Még 2022 decemberében jelent meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítása a 2023. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról”. Ebben többek között az szerepel, hogy az előkészítésre munkacsoportot kell létrehozni, ennek vezetője a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. 2023. január 31-ig kellett összehívnia az utasítás szerint a munkacsoport alakuló ülését, és legalább kéthavonta, indokolt esetben gyakrabban jelentést kell felterjesztenie a miniszternek az előkészítés helyzetéről.
A repülési igazgatónak kellett kezdeményezni a külföldi légi katonai szervezetek megkeresését ezév január 20-ig, február végéig pedig összeállítani egy összesítő jelentést azokról, akik visszaigazolták részvételüket.
A miniszteri utasítás részletezte a rendezvényszervezésért felelős igazgató és a bemutatókért felelős igazgató feladatait is. Előbbi többek között felterjeszti az erőforrás- és a költségtervet és javaslatot tesz a szükségessé váló beszerzési eljárásokra, utóbbi pedig irányítja és szervezi a szárazföldi dinamikus és statikus bemutatók összeállítását, légierő bemutatókkal való összehangolását. A külföldi fegyveres erők képviselőinek meghívására az MH parancsnoka jogosult.

Konkrét dátum nélkül

Érdekesség, hogy az utasításban sem a rendezvény konkrét dátuma nem szerepel (de a címben egyértelműen a 2023-as év van rögzítve), sem a helyszín, amely eddig a kecskeméti repülőtér volt (szintén tavaly év végén változtatta meg a nevét a miniszter MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárra). Az utasítás annyit ír: „A rendezvény végrehajtásába bevont honvédelmi szervezet a rendezvénnyel összefüggésben részére meghatározott feladatait a 2023. évi kiképzési és munkatervébe betervezi” – persze azért elég nyilvánvaló, hogy a kecskeméti dandárról lehet szó, hiszen más helyszín nem alkalmas egy ilyen volumenű nemzetközi légibemutatóra. Februárban Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis korábbi parancsnoka az évértékelő és feladatszabó értekezleten a honvedelem.hu szerint el is mondta, hogy „idén ismét az alakulat ad otthont” a repülőnapnak. Ugrik Csabát egyébként már előtte felmentették az év elején elindult parancsnokleváltási hullámban, és érdekesség, hogy a februári értekezleten résztvevő dr. Ruszin-Szendi Romulusz sem a Honvéd Vezérkar főnöke immár.

Fotó: kecsup.hu

A repülőnapról azóta nem sok hírt hallani. A honvédelmi minisztérium utasítására hivatkozva a baon.hu és a hiros.hu is megírta év végén-év elején, hogy „már szervezik a 2023-as Nemzetközi Repülőnapot”, de más hírekkel nem találkoztunk Beszédes, hogy sem a „katonai sajtó”, a honvedelem.hu nem közölt a szervezésről cikket, sem a Honvédelmi Minisztérium oldalán, a Hírek rovatban nem találtunk híradást a repülőnapról az elmúlt fél évre visszamenőleg.

A google a kecskeméti repülőnapra rákeresve az első találatok között dobja ki az airshowinfo.hu oldalát. Itt egy márciusi cikk viszont kész tényként közli, hogy „Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a 2023-as Kecskeméti Repülőnapot”, azaz augusztus 26-27-én. Azt is leírják, hogy az idei eseményen első alkalommal mutatkozhatnak be a magyar közönségnek a légierő első Airbus Helicopters H-225M helikopterei. A cikk szerint a hivatalosan visszaigazolt nemzetközi résztvevők sorát a Belga Légierő nyitotta meg, amely az A-109 Solo Display Team-et küldi Kecskemétre. Végül azt is megjegyzik, hogy mivel ezen a hétvégén rendezik meg Közép-Európa másik két jelentősebb repülőnapját is a lengyelországi Radomban és romániai Bukarestben, „így sajnos több megszokott bemutató csapat és légierő távollétére is lehet emiatt számítani”.

Az airshowinfo.hu-n még egy cikk van az idei repülőnapról, ez március 27-ei keltezésű, és eszerint Spanyolország ismét az amerikai gyártású EF-18M Hornet vadászbombázójával vesz részt a kecskeméti repülőnapon. „Jelenleg a dél-európai ország a második biztosan visszaigazolt ország Belgium mellett, de hamarosan várhatóan további bejelentésekre is sor kerülhet” – zárul a cikk, amely tehát már több mint két hónapos, és nem követte újabb a szervezésről.
Mivel jólértesültnek tűnnek, írtunk az airshowinfo.hu impresszumában feltüntetett címekre, a főszerkesztőnek is, megkérdezve, ők honnan szereztek tudomást az augusztus 26-27-ei dátumról, és érdeklődtünk, tudomásuk szerint megrendezik-e a repülőnapot. Választ eddig nem kaptunk.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Frissítés: Iványi Péter, az Airshowinfo.hu főszerkesztője válaszában megírta: az idei repülőnappal kapcsolatosan ők is a nemzetközi visszaigazolt résztvevőktől tudták meg, hogy van (vagy nagy eséllyel csak volt) a kijelölt augusztus végi időpont. A spanyolok és belgák mellett a németek is visszajeleztek, illetve az említett miniszteri utasítás alapján volt róla információ, hogy idén tervezik a repülőnapot. Megerősítette, hogy honlapjuk nem a rendezvény hivatalos oldala, hanem egy esemény gyűjtő oldal, ami az évek alatt elsősorban a repülőnappal foglalkozott.
Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a Spanyol Légierő hivatalos honlapján máig megtalálható (a naptárban) a bejegyzés, hogy augusztusban Kecskeméten lesz jelenésük vadászbombázóiknak. Kijelentette, az biztos, hogy a repülőnap még szervezés alatt volt abban az időszakban, amikor cikkeik megszülettek (azaz márciusban).

A repulonap2023.hu „nem él”

Bár sokan a rendezvény hivatalos oldalának gondolhatják, az airshowinfo.hu valószínűleg nem az. A 2021-es rendezvény hivatalos oldala a repulonap2021.hu volt. Ezen analógia után megnéztük, létezik-e a repulonap2023.hu? Egyelőre nem, vagyis egy WordPress-es belépőfelület fogadja a látogatót. Mint kiderítettük, a domain tulajdonosa a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cége, a már említett HM Zrínyi Nonprofit Kft., amely még tavaly szeptemberben regisztrálta ezt a domaint, de tartalommal – legalábbis egyelőre – nem töltötte fel az oldalt.

Tízezreket érdekelne, lesz-e, sokan úgy tudják, elmarad

A több mint 28 ezer tagot számláló, kecskeméti tematikájú Kecskeméten Hallottam Facebook-csoportban napok óta beszédtéma, hogy meg lesz-e tartva a rendezvény. Sokakat már csak azért is érdekel, mert már régóta szállást foglaltak a rendezvényre, nem ártana tudniuk, érdemes-e fenntartaniuk vagy visszamondják. A csoportban jónéhányan jelezték, hogy tudomásuk szerint elmarad a repülőnap.
Mi is megkérdeztünk jópár katonát, akik a kecskeméti repülőbázison teljesítenek szolgálatot, ők hogyan tudják: megtartják a repülőnapot? Kivétel nélkül a „nem” választ kaptuk, köztük pilótáktól is, akik azért etéren biztosan jobban értesültek az átlagnál. Volt, aki azt mondta, úgy tudja, 2024-re tették át.
Természetesen írtunk a legilletékesebbnek, a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy tisztázzuk: lesz vagy sem idén repülőnap, és ha elmarad, mit lehet tudni ennek okáról? Két napja elküldött levelünkre azonban nem kaptunk választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...