fbpx

FRISS HÍREK

Hat férfit és két nőt állítottak bíróság elé ittas járművezetés miatt Kecskeméten

- Advertisement -

Csütörtökön gyorsított eljárásban nyolc személyt állított bíróság elé a Kecskeméti Járási Ügyészség ittas járművezetés vétsége miatt. Közülük négyen is a múlt héten Kecskeméten tartott célzott rendőrségi ellenőrzésen akadtak fenn.

Közülük az egyik férfi igencsak hosszú távot vezetett ittasan, ugyanis ezév május 27-én – egy kora délután kezdődő iszogatást követően – a késő esti órákban örkényi lakóhelyén ült a volán mögé és egészen Kecskemétig jutott, ahol a rendőrök igazoltatták.

„A Kecskeméti Járási Ügyészség valamennyi bíróság elé állított vádlottal szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt” – közölte dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. Érdeklődtünk arról is, milyen büntetést kaptak a vétkesek, de erre egyelőre nem kaptunk választ.

Finn módszerrel szűrnek

Nemrég készítettünk interjút dr. Göblyös Péterrel, a járási ügyészség vezetőjével, akit az ittas vezetés jelenségéről és a visszaszorítása érdekében tett intézkedésekről is kérdeztünk.

„Mélyen gyökerező társadalmi problémáról van szó, amely nemcsak Kecskemétre, hanem az egész országra jellemző, de kétségtelen, hogy Bács-Kiskun vármegyére az átlagnál jobban. Néha Don Quijote-i küzdelemnek tűnik, de azért nem szélmalomharc, és nem is állunk feltett kézzel” – mondta dr. Göblyös Péter. Aki kiemelte: időről időre sort kerítenek a mostanihoz hasonló csoportos bíróság elé állításokra, amikor egy nap húsz-harminc olyan vádlottnak kell megjelennie a bíróságon, aki korábban bódult állapotban – alkohol vagy kábítószer hatása alatt – ült volán mögé, esetleg úgy, hogy el is volt tiltva a járművezetéstől.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

Azt is elmondta, hogy havonta-kéthavonta végzik a rendőrök az ittas vezetők kiszűrését az úgynevezett finn módszerrel, azaz amikor egy helyszínen pár órás időszak alatt minden járművet megállítanak és a vezetőnek bele kell fújnia a műszerbe. Jellemzően a hétvégékre koncentrálódnak az ilyen akciók, de ez nincs kőbe vésve, lehet akár péntek este vagy hétköznap reggel is. Alapvetően az ittas vagy bódult vezetők kiemelése a cél, de ha nincs bekötve valakinél a biztonsági öv, nyilvánvalóan azért is jár a szankció.

Átlagosan egy nap száznál is többen vezethetnek ittasan Kecskeméten

„1500-2000 tesztből átlagosan körülbelül 10 szokott pozitív lenni, és éri el a szabálysértési vagy bűncselekményi értékhatárt. Ha azt vesszük, hogy Kecskeméten egy nap több tízezer jármű mozog, akkor arányosítva könnyű kiszámolni, hogy akár százas nagyságrendben is lehetnek az utakon ittas vezetők. Érthető tehát, hogy szigorúan fellépünk ellenük. Az ellenőrzések nemcsak Kecskemétre korlátozódnak, a kapitányság egész illetékességi területén lehet rá számítani, ilyenkor koncentráltan ötven-hatvan rendőr kolléga is ezen dolgozik” – mondta dr. Göblyös Péter.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...