fbpx

FRISS HÍREK

Hogyan maximalizáljuk az elektromos autó hatótávját?

- Advertisement -

Egyáltalán mennyit képes egy villanyautó menni egyetlen töltéssel? Elsőre egyszerűnek tűnik a kérdés, de a gyakorlatban egyáltalán nem az, mivel rengeteg tényező tudja befolyásolni azt. A legtöbb kritika, kérdés ezen a területen éri az elektromos autókat, pedig ma már igazán kiemelkedő hatótávokkal találkozhatunk az olcsóbb kategóriákban is.

Hogyan kell kiszámolni a hatótávot? 

Természetesen nemcsak a fogyasztásra kell odafigyelni, hanem a töltésre is. Utóbbiban nagy segítséget jelentenek az elektromos autó töltők, amelyek között minőségi fali töltőket, töltőoszlopokat és más modern megoldásokat találhatunk, hogy az elektromos autó használata még hatékonyabb és kényelmesebb legyen.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hogy egy adott elektromos jármű mennyit képes menni egyetlen töltéssel, két adatot kell megismerni a modellel kapcsolatban: a gyárilag megadott átlagos fogyasztás kWh/100 km mértékegységben, valamint az akkumulátor kapacitása kWh-ban. Innentől a számítás már szinte gyerekjáték, hisz a kapacitást elosztjuk a fogyasztással, azt megszorozzuk százzal és meg is van az eredmény. Például a Nissan Ariya 63 kWh kapacitású akkuval rendelkezik, az átlagos fogyasztása pedig 22 kWh/100 km. 63/22*100, ami ~286 km hatótávolságot fog eredményezni.

Fontos kiemelni, hogy ez az átlagos hatótávolságot jelenti, amit nem szabad készpénznek venni. Nem azért, mert a gyártók szeretik felül- vagy alulbecsülni a saját autóik teljesítményét, hanem rengeteg más tényező is befolyásolja egy elektromos autó hatótávját.

Hasonló cikkünk:  Nyilvántartásba vették a Tisza Pártot, eddig ötszáz jelentkezés érkezett az EP-képviselőjelölti pályázatra

Mire figyeljünk vezetés közben?

Már önmagában a vezetési stílus is befolyásolja azt, hogy meddig tudunk maximálisan eljutni egyetlen töltéssel. Ha valaki szeret kicsit sportosabban, bő gázzal vezetni, akkor az bizony az akkumulátor teljesítményén is meg fog látszódni, hisz ehhez sokkal több energiára van szükség, mint a nyugodtabb, egyenletesebb közlekedéshez.

Az sem mindegy, hogy mennyire van megpakolva az autó. Ha éppen nyaralásra megyünk, teli bőröndökkel, az egész család a járműben és még más csomagokat is felszereltünk, akkor garantáltan kisebb lesz a hatótáv, mint például ha csak munkába megyünk. Továbbá a klíma, utastérfűtés és a fényszórók is plusz energiát használnak.

A külső tényezőkre is oda kell figyelni

Függetlenül a modelltől, kapacitástól és alapfogyasztástól, további szempontok is vannak: az időjárási viszonyok, valamint az utak állapota ugyanúgy befolyásolják az autó fogyasztását. Nem mindegy, hogy autópályán, városban vagy egy szerpentinen hegynek felfelé közlekedünk. 

Természetesen lehet tenni a magas fogyasztás ellen: próbáljunk mindig gazdaságos módban vezetni, a nagy kigyorsításokat inkább mellőzzük, lassításhoz meg ha van rá lehetőség, használjuk a regeneratív motorféket. A töltésről pedig úgy a legjobb gondoskodni, ha minőségi és egyben hatékony fali töltőt vagy töltőoszlopot telepítünk otthonra, hogy a kényelemmel se legyen gond.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...