fbpx

FRISS HÍREK

Horváth Zoltán kecskeméti gyűjtő képeslapokon mutatja be a 150 éves Budapestet

- Advertisement -

A 150 éves Budapestet idéző képeslapokból nyílt tárlata Horváth Zoltán képeslapgyűjtőnek a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikumban. Kiállítását négy témakörre bontotta: a főváros nevezetes épületei, a szabadidő és szórakozás mellett a közlekedési eszközök és a művész szemével kitárulkozó Budapest világát idézik meg a képeslapok.

Horváth Zoltán neve ismerős azok előtt, akik tavaly megtekintették „A Csárdáskirálynőtől a Rubik-kockáig” magyar vonatkozású, külföldön kiadott képeslapokat és hanglemezeket bemutató tárlatát a Katona József Könyvtárban. Zoltán, aki civilben a Kandó középiskola tanára, nemcsak gyűjti a képeslapokat, de kutatja is a történetüket. Gyermekként még bélyegeket, filmes képeket gyűjtött, majd felfedezte a képeslapok világának sokszínűségét. Az elmúlt két évtized alatt közel 70 ezer magyarországi és külföldi kiadású lapot gyűjtött össze.

Budapest évforduló

Budapestről az 1890-es évektől jelentek meg képeslapok. Zoltán gyűjteményében több mint 1000 budapesti lap szerepel. A mostani kiállításon az 1950 után készült modern képeslapokból válogatott össze négy témakörben: fővárosi épületek, szabadidő és szórakozás, közlekedési járművek és a hogyan látják a művészek Budapestet.

Hasonló cikkünk:  Mégsem indul a kecskeméti polgármesteri címért Hegedűs Gábor

Hangsúlyt utóbbi, a Budapest a művészek szemével optika kapta. Nem azért, mert ne lenne érdekes az, hogy milyen változásokon ment keresztül a 150 éves főváros építészete, és hogyan formálta a motorizáció a városi életet. Talán pont ez a szempont, ami számított, a statikus és merev keretek helyett a szabad alkotói nézőpontok, a hétköznapok, az elvonatkoztatás, a lazább formák. Így ízelítőt kaphatunk Zádor István festő, Lukács Judit grafikus, a fővárosban élő Bruno Bourel francia fotóművész és a szintén budapesti környezetben alkotó Marcus Goldson kenyai-brit festő munkáiból.

Zoltán korábban Kecskemétről is állított már ki több mint 500 darabos kecskeméti tematikájú képeslap gyűjteményéből, akkor a város utolsó 30 évéből, 1990 és 2020 periódusából válogatott össze helyi vonatkozású lapokat. Júliusban pedig a Katona József Könyvtárban nyílik új kiállítása „Kecskemét a művészek szemével” címmel. Megtudtuk azt is, hogy a legkorábbi kecskeméti képeslap 1898-ból származik.

A 150 éves Budapestről szóló tárlatot bárki megtekintheti június 30-ig a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikumban, az intézmény nyitvatartási idejében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...