fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Lemondott külsős bizottsági helyéről a kecskeméti ellenzék egyik delegáltja

- Advertisement -

Néhány nappal a júniusi közgyűlés előtt lemondott a kecskeméti közgyűlés munkáját segítő Értékmegőrzési Bizottság külsős tagságáról a helyi ellenzéki pártokat tömörítő ernyőszervezet, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke, Kisházi Antónia. A bizottságból idő előtt kikerülni lemondással vagy visszahívással lehet. Egy év múlva önkormányzati választásokat tartanak. A kecskeméti ellenzéki pártok még az együtt/külön/koordináltan indulnak kérdés megtárgyalása előtt állnak; ami miatt hirtelen elhatározásnak tűnhet, hogy személyi változtatás történt az ellenzék oldalán.

Kerestük Kisházi Antóniát, kommentálja lemondásának okát, akit az ellenzéki frakció 2021-ben delegált a képviselőtestület mellett működő szakbizottságba. Kérdésünkre elmondta:

Amikor civilként az egyesület tagjai megválasztották a Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnökének, tisztában volt vele, hogy nagy fába vágja a fejszéjét. Mint minden feladatnál, itt is munka közben mutatkozik meg mennyi idővel jár a szervezés. Mivel semmit nem szeret félgőzzel csinálni, úgy érezte, döntenie kell a két feladat között. Június 20-tól kizárólag a Szövetség előtt álló célok elérésére koncentrál.

Politikai üzenete van

Kisházi egyik pártnak sem tagja; néhány hete a KecsUP-nak adott interjújában magát úgy mutatta be, hogy a Szövetségnek eddig is voltak civil tagjai a jól ismert politikusok mellett, és a civilek közül ő az egyik. Neve kevésbé ismert a helyi politikai életben, de az elmúlt kampányokban segítette az ellenzéki jelöltek, köztük DK-ás és a közeli politikusok munkáját. Lemondása azért vet fel kérdéseket, mert a jövő évi választásokra készülve az ellenzéki ernyőszervezet elnökének nemcsak politikai feladatai vannak, de a lehetséges képviselő-jelöltek között is ott lehet; – amiről ugyan azt mondta, hogy még nem tud róla, hogy a Szövetség jelöltjeként megméretetti-e magát, de ettől nem is zárkózott el. Kampányban a bemutatkozáskor pedig a betöltött hivatalos pozíciónak, ha nem is túl nagy jelentőséget kell tulajdonítani, mégis van szimbolikus üzenete.

Hasonló cikkünk:  Betegség miatt új jelöltje lett a Szövetségnek Hetényegyházán

A szakbizottságból idő előtt kikerülni lemondással vagy visszahívással lehet. A lemondás oka lehet bármi, ami miatt a küldött nem tudja ellátni a feladatát. A visszahívásnak már mélyebb okai lehetnek, az ismert példák alapján alkalmatlanság, vagy politikai és személyi feszültség állhat a háttérben. Lemondáskor az eljárás egyszerű, a tag levélben hivatalos úton ezt jelzi a jegyzőnek, és a megüresedett helyet hamarosan új személlyel töltik be, általában a képviselőcsoport-vezetők véleményének kikérése után.

A visszahívás ezzel szemben konfliktust rejthet magában, amihez ilyen esetben a kecskeméti közgyűlés többségének is hozzá kell járulni. Kik adják ilyenkor a többséget? A szituációtól függ. Előfordulhat az, hogy egyszerre van szükség ellenzéki és kormánypárti igenekre is. Politikai következménye viszont kiszámíthatatlan, mert fokozza a belső megosztottságot, ha a kezdeményezőnek a szavazáskor politikai ellenfelére kell támaszkodnia; – márpedig a politika konfliktusos természetéből fakadóan az alkalmi szövetséges ezt a ziccert nem fogja elszalasztani. A visszahívást ezért általában igyekeznek is elkerülni a frakciók, és ezért vagy érvényesítik a belső kisebbség ellen a frakciófegyelmet, vagy kompromisszumos megoldás után néznek.

Az ellenzéki frakció a korábbi külsős delegált lemondása után Várkonyi Zoltán kecskeméti lakost jelölte az Értékmegőrzési Bizottságba. A kecskeméti közgyűlés 18 igennel támogatta a személyi változást.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...