fbpx

FRISS HÍREK

Leválthatja a mesterséges intelligencia a szinkronszínészeket?

- Advertisement -

A 21. században kevés olyan iparág van, ahol az ember és a „robot” ne működne együtt valamilyen szinten. Például a reklámozásban az utóbbi években egyre gyakrabban használják. Itt merül fel az első dilemma: ha a mesterséges intelligencia átveszi ezeket a tevékenységeket, akkor bekövetkezik az „apokalipszis”, amelyben az embert elektronikus változata váltja fel?

A mesterséges intelligencia berobbanása óta az egyik legnagyobb félelem, hogy szakmák fognak megszűnni. Ezeket a félelmeket csak tovább erősíti a kirobbanó érdeklődés a generatív mesterséges intelligencia eszközök iránt. Bár az AI minden bizonnyal jelentős szerepet tölt be a hangátviteli iparban, ez még közel sem jelenti azt, hogy lejárt a reklámhang, valamint a szinkronszínészek ideje.

Az AI által generált hang helyettesítheti a szinkronszínészeket?

Bár már létezik szoftver az emberi hang módosítására és generálására, de ez még egyáltalán nem kiforrt. Ez biztosítékot add arra, hogy egyelőre az AI nem fogja lecserélni a szinkronszínészeket.

Amennyiben kicsit is érintett vagy a témában biztosan többször találkoztál már az AI elért eredményeivel. Ennek legfőbb oka, hogy az IT sokat és folyamatosan fejlődik ezen a téren. A vezetőasszisztens technológiák, az arcfelismerés, sőt az önvezető autók is sokak életének részévé váltak.

Hasonló cikkünk:  Heteken belül érkezik a postaládákba az NVI-értesítők a június 9-i EP- és önkormányzati választásra

Ami a múltban sci-fi volt, az mára valóság?

Részben, még nincsenek meghatározott korlátok arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia mennyire integrálódik be az életünkbe. A filmekben a számítógépes szoftverrel készült grafikai effektusok hatalmas részeket foglalnak el, vagy teljes egészében számítógépes grafika felhasználásával készülnek.

Vajon a hangátviteli iparág lesz a következő, amely a technológiai haladás alá esik?

A robothangok már egy ideje léteznek, gondoljunk csak a Google Fordítóban hallható hangra. Az AI hanggeneráló technológiát leginkább szoftverfejlesztő és médiagyártó cégek használják. Tehát főleg ott, ahol máskülönben nem lehetséges vagy nem hatékony embereket alkalmazni.

Ami a hangtehetségeket aggasztja, az a számítógép által generált hang, vagy hogy bármilyen emberi hangot le tud utánozni Itt viszont tényleg nem kell aggódni, mivel az emberi hangok iránti igény nem szűnik meg.

Valódi hangokra van továbbra is szüksége, hogy alapmodellként szolgáljon. Az emberek tudni akarják, hogy valódi személlyel vagy bottal kommunikálnak. A beszédkészség helyettesítése érdekében az AI-nak képesnek kell lennie az érzelmek helyes értelmezésére a forgatókönyvben, amire egyelőre csak egy igazi narrátor képes.

(X)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...