fbpx

FRISS HÍREK

Prigozsin Putyin trollja, az orosz-ukrán háború legvalószínűtlenebb fegyveres felkelését láttuk

- Advertisement -

Az Oroszország háborúja Ukrajnában eseménysorozat legvalószínűtlenebb jelenetét láthatta leforogni a világ élőben a hétvégén. A börtön után hot dog árulásból felkapaszkodott véreskezű oligarcha, Vlagyimir Putyin kedvenc séfjeként is ismert Jevgenyij Prigozsin, ha látszólag is, egy napra Oroszország teljhatalmú ura ellen fordult.

Az utólagos hírek szerint az orosz elnök tudhatott a bűnözőkből is verbuvált magánvállalkozásként üzemeltetett orosz Wagner-csoport fegyveres felkelésének tervéről. Tegnap ugyanis az Ukrajnában harcoló wagneristák saját központi hatalmuk ellen fordultak és néhány órára több fontos orosz várost is megszálltak, köztük a Don menti Rosztovot, ahonnan Oroszország ukrajnai katonai műveleteit irányítják.

Prigozsin ellen elfogatási parancsot adtak ki, és Moszkvában és a voronyezsi régióban is különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be. A hírre, hogy Prigozsin csapata Moszkva ellen fordult, amit a zsoldosvezér azzal indokolt, hogy napokkal azelőtt az orosz hadsereg az ő állásaikat lőtte, a moszkvai elit több tagja is magánrepülőikkel Törökország felé vette az irányt. A Wagner vezére ugyanis bejelentette, hogy katonáinak megölése után büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, és Sojgu védelmi miniszter megbuktatása céljából elindul az orosz főváros felé.

A milliárdos értékű katonai megrendelésekből élő oligarchának, aki személyesen irányította egységeit az ukrán fronton, kétségtelenül a hétvégi lépése volt a legnagyobb trollkodás, amit megléphetett. Prigozsin ugyan hetek óta nyilvános videós üzenetein keresztül bírálta az orosz katonai vezetést az orosz szempontból sikertelen ukrajnai hadművelet miatt, de arra, hogy saját országában idéz elő katonai puccs és fegyveres felkelésszerű akciót, azt aligha merte volna is bárki előre gondolni.

Putyin trollja mégis meglépte. Politikai követeléseket nem fogalmazott meg, csak a védelmi miniszter leváltásának adott hangot. Hogy a Wagnerrel szemben fel akar lépni a moszkvai központ, az ismert volt, már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy minden félreguláris orosz katonai csoportot a reguláris hadseregbe integrálnának.

Prigozsin váratlan menetelése, majd katonáinak hirtelen megállítása, egyelőre tűnik inkább annak, hogy a zsoldosvezér így gyorsan ki tudott szállni az orosz-ukrán háborúból. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közbenjárására (vagy ez volt a forgatókönyv) megállapodtak Prigozsinnal arról, hogy leállítják a Moszkva felé tartó zsoldosokat, cserébe a Kreml a Wagner-csoport vezetőjét Belaruszba engedi, és sem őt, sem a katonáit nem fogják felelősségre vonni a történtekért.

Hasonló cikkünk:  Külföldön gyanakodva tekintenek a magyar magántőkealapokra

A korlátozásokat ezután nem sokkal feloldották, az elmenekült orosz rendőrök visszatértek Rosztovba, és a zsoldosok is elvonultak az autópályákról.

A rend látszólag helyreállt.

A katonai félpuccs politikai következménye még most érik. Az orosz belpolitika, a putyinisták és ellenzéke, a hazájukért harcoló ukránok, a NATO most meglátták, hogy néhány tízezer katona, akik ismerik a hatalom gyenge pontját, rövid idő alatt felfordulást és káoszt teremthetnek a diktatúrába fordult Oroszországban. Prigozsin politikai célt nem fogalmazott meg, és úgy látszik, hogy belső támogatottság híján katonai befolyását se nem merte, se nem tudta tovább növelni; – ehelyett lelépett. Lehet „mesterterve” is ez volt, saját és közvetlen hűségeseit kimenteni.

Hogy megmenekülnek-e, sejtésünk sem lehet azután, ami tegnap történt. Mindenesetre a tavaly február óta tartó háború alatt ennél jóval kisebb dolgokért is estek már ki hotel ablakon orosz oligarchák, zuhant ki saját lakásából tisztségviselő, vagy végződött szívleállással tisztítókúra. Az orosz történelemben egyáltalán nem meglepő, ha valaki fejét jégcsákánnyal verik szét. De azt sem zárhatjuk ki, hogy Prigozsin még Putyin oldalán visszatér a frontra.

Putyinnak, akit Prigozsin lényegében azzal vádolt meg, hogy túl puha Ukrajnával szemben, mindenképpen aggasztó jel az elmúlt nap. A látszólag vaskézzel irányított Oroszország egy pillanat alatt közvetlen közelből érezte meg a szomszédban dúló háború szelét, amikor a hátország szeme előtt menetoszlopban Moszkva felé vonultak a katonák, és a Wagner-csoport több orosz helikoptert és egy repülőgépet is lelőtt; – még ha szürreális is az, hogy ezek a fegyveresek mind oroszok. A 2023. június 24-i jelenetekről az egészen biztosan kijelenthető, hogy az orosz állam és az orosz politikai irányítás ezen a napon leszerepelt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...