fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Szegeden jól érzi magát az óriás ázsiai imádkozósáska

- Advertisement -

Beköltöztek Szegedre és a várossal nyugati irányban határos kisebb településekre az óriás ázsiai imádkozósáskák. Azt még nem lehet tudni, hogy örülhetünk-e ennek az invazív fajnak, ez további kutatást igényel.

Az óriás ázsiai imádkozósáska (Hierodula tenuidentata) a hazánkban őshonos ájtatos manónál (Mantis religiosa) erőteljesebb testfelépítésű, nyakpajzsa rövid és széles, első pár szárnyain pedig egy-egy feltűnő, fehér folt látható. A fogólábúak (Mantodea) minden faja ragadozó, általában más ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nem vetik meg a kannibalizmust sem.

Az emberre nézve teljesen ártalmatlan fajt az elmúlt évek enyhe telei is segítették, hogy új nemzedékei legyenek Közép-Európában. A lombkoronában megbúvó kártevők, köztük az inváziós poloskafajok pusztításával jelenléte a kertben elvileg akár hasznos is lehet, bár további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az új faj hazai jelenlétét értékelni lehessen.

Hasonló cikkünk:  Aki ellátogat Orbán ünnepi beszédére, jól meg is lesz figyelve

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...