fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Szegeden jól érzi magát az óriás ázsiai imádkozósáska

Beköltöztek Szegedre és a várossal nyugati irányban határos kisebb településekre az óriás ázsiai imádkozósáskák. Azt még nem lehet tudni, hogy örülhetünk-e ennek az invazív fajnak, ez további kutatást igényel.

Az óriás ázsiai imádkozósáska (Hierodula tenuidentata) a hazánkban őshonos ájtatos manónál (Mantis religiosa) erőteljesebb testfelépítésű, nyakpajzsa rövid és széles, első pár szárnyain pedig egy-egy feltűnő, fehér folt látható. A fogólábúak (Mantodea) minden faja ragadozó, általában más ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nem vetik meg a kannibalizmust sem.

Az emberre nézve teljesen ártalmatlan fajt az elmúlt évek enyhe telei is segítették, hogy új nemzedékei legyenek Közép-Európában. A lombkoronában megbúvó kártevők, köztük az inváziós poloskafajok pusztításával jelenléte a kertben elvileg akár hasznos is lehet, bár további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az új faj hazai jelenlétét értékelni lehessen.

Hasonló cikkünk:  Orbán és Trump egymást dicsőítik

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

Hasonló cikkünk:  Méh vagy darázs? Nem mindegy!

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...