fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Újraültették Petőfi körtefáját a kecskeméti Petőfi iskolában

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, egy terebélyes körtefa alatt töltötte. A Magyar Kultúráért Alapítvány tavaszi felhívásához csatlakozva a kecskeméti Zöld Küldetés Egyesület is kért és kapott az eredeti fáról újraszaporított oltványból. Az egyik kis körtefát június 14-én, szerdán ültette el a Petőfi iskola két elsős kisdiákja.

A székelykeresztúri Gyárfás-kúria kertjében az öreg körtefát a Petőfi-kultusz helyi ápolói amíg tudták, megőrizték. A fáról az 1950-es években Kányádi Sándor verset írt: „Haldoklik az öreg tanú, / Petőfi vén körtefája. / Azt beszélik, ő látta volt / verset írni utoljára”.

Fotó: Hraskó István

A fa sajnos nem sokkal később kiszáradt – előtte azonban egy nagy Petőfi-rajongó, Farkas Ferenc oltóágat vett róla, hazavitte, és beoltotta egy már meglévő körtefába, átörökítve és megmentve ezzel az utókornak a fa genetikai mintáját. Ezután Kovács Gyula pomológus, a Tündérkert létrehozója továbboltotta a körtefa utódainak termő ágát. 2017-ben az eredeti körtefa leszármazottait visszaültették a Gyárfás-kúria kertjébe.

Hasonló cikkünk:  Harmincnégy dolgozót küldtek el a Mindszenti körúti nyomda bezárásakor

A Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi körtefája címmel felhívást tett közzé idén tavasszal költő bicentenáriuma alkalmából. Az eredeti fáról újraszaporított oltványból „minden falu és közösség” kérhetett, amely csatlakozott a felhíváshoz. A Zöld Küldetés Egyesület is így tett, és három kis facsemetét kapott. Ebből az egyiket szerdán a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda két elsős diákja, Kiss-Szabó Zoé és Bakonyi Abigél ültette el az iskola kertjében, Dudvai Márta és Dósa Eszter egyesületi tagok segítségével. Egy-egy kis körtefa pedig a petőfivárosi Petőfi parkban és a Zöld Küldetés által gondozott Erdőparkban kerül majd a földbe.

Hasonló cikkünk:  A családi krízishelyzetek egyre gyakoribb megoldása: a zálogkölcsön

Fotó: Hraskó István

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...