fbpx
16.2 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

5 hasznos tipp, ha karbantartásra szorul a laptopod

A laptopok is igénylik a karbantartást, ahogy megannyi egyéb elektronikai berendezés. Aki nem ért az informatikához, annak kicsit misztikus lehet még a hibafeltárás megfogalmazás is. Épp ezért hoztunk most neked 5 hasznos tippet, ami segíthet, ha úgy tűnik, karbantartásra szorul a géped.

Minden laptopnak szüksége van a törődésre

Ahogy az asztali számítógépek, úgy a laptopok is elavulhatnak. Mégis vannak lehetőségek a felújításra, az élettartam kitolására. Főleg, ha egy irodai használatra szánt, nagy teherbírású eszközről van szó.

A PC Aréna használt laptop kínálatában például épp ilyen gépeket találhatsz. Olyanokat, melyeket nem egy-két évre terveztek, és nem is napi pár óra használatra. A cég kínálatában jellemzően olyan használt, de egyben felújított számítógépeket találhatsz, melyek kifejezetten irodai használatra készültek, így sok évig jól bírják az akár napi 10-12 órás igénybevételt is. Ráadásul minden eszköz bevizsgált és ha szükséges volt, akkor felújított.

De nézzük is azt az 5 hasznos tippet, melyre egy idő után szükséged lesz akkor is, ha új, akkor is, ha használt laptopot vásárolsz.

  • Járj utána, mi okozza a lassulást!

Először is ki kell deríteni, hogy mi okozza a lassulást. Két oka lehet: hardveres vagy szoftveres probléma. A legjobb megoldás ilyenkor az, ha szervizbe viszed az eszközt, mert akár komoly bajok is állhatnak a háttérben, melyet szaktudás nélkül nem fogsz tudni orvosolni. De ha nincs is problémád a gépeddel, akkor is érdemes 2-3 évente egy felülvizsgálatra, egyúttal egy nagytakarításra elvinni.

Hasonló cikkünk:  Végelszámolás alá került a "mini feris" videók gyártója

Ha kiderül, hogy hardverhiba okozza a lassulást, akkor az lehet a merevlemez, akkumulátor vagy a memória is. De nem kizárt, hogy a hűtő romlott el, így nem tud megfelelő üzemi hőmérsékleten dolgozni a rendszer.

Hasonló cikkünk:  A horgászbotok keresésének döntő faktorai manapság

A szoftveres hibák során jellemzően egy újratelepítés megoldja a problémát. Itt a megfelelő illesztőprogramok telepítése miatt mindenképp érdemes szakember segítségét kérned.

  • Ellenőrizd az adattárolót!

Ez szokott lenni a legtöbb lassulás kiváltó oka. Jellemzően a túl sok fájl, a túl nagy adatmennyiség is okozhatja ezt. HDD esetén érdemes SSD-t is beszerezni, mely jelentős gyorsulást jelent majd. De sok esetben már egy kis tárhelybővítés is gyorsabb működést jelent.

  • Ellenőrizd a ventilátort!

Ha nem megfelelő a hűtés, akkor túlmelegedhetnek az alkatrészek. Ez okozhatja a lassulást. De a túl sok por is eredményezhet gondot, ezért is érdemes időnként kitakaríttatni a gépet. A megfelelő szellőzés érdekében pedig kerüld a textilfelületeket.

  • Vírusellenőrzés!

Mindenképp használj vírusirtó szoftvereket. Vannak ingyenes és fizetős változatok is, utóbbiak jellemzően hatékonyabbak. Egy-egy kártékony szoftver könnyen lelassíthatja a gépet. De lehet, hogy ez lesz a legkisebb gond, amit okoz, így erre érdemes odafigyelni!

  • Frissíts!

Egy-egy elavult szoftver is okozhatja a lassulást, főleg, ha az az operációs rendszer maga. Érdemes mindig a legújabb verziót telepíteni.

A fentiekkel máris sok problémát megoldhatsz, gördülékenyebbé teheted a számítógéped működését.

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...