Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A CT- és MR-vizsgálatokat is államosítaná a kormány

- Advertisement -

Az utolsó pillanatban adták be azokat a módosító javaslatokat, amikkel a jövő évi költségvetési törvényt módosítva próbálja megszerezni a képalkotó vizsgálatok és a kórházi patikák piacát a kormány. A politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt, ugyanis az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitathatta azt. A legfontosabb változás az lenne, hogy a kormányzati tervek szerint jövő év novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, addigra megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk, a kórházakkal kötött szerződéseiket pedig fel kell mondaniuk. Az érintett cégek ugyan kártalanítást is kapnak a felbontott megállapodások miatt, ám ennek összegét belügyminiszteri rendelet határozná meg, és nem az eredeti szerződés értéke. Ráadásul, az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A kórházi gyógyszertárak esetében – ellentétben a képalkotói szegmenssel – a kormány kiszervezné azokat, ugyanis az egyik módosítás alapján az állam közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Rövid távon akár összeomlást is hozhat, ha az állam csak úgy átveszi a magánszolgáltatók által eddig jól végzett vizsgálatokat – mondta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, aki szerint a kormányzati tervek alapján riasztó jövőkép bontakozik ki. Mint mondta, az ellátásban nem csak a géppark számít, hanem a szakképzett munkaerő is, amiben az állami egészségügy már most hiányt lát. Nincs elég radiológus, radiológus asszisztens a rendszerben.

Hozzátette, hogy jelenleg részben az állam által fizetett, szerződött magánszolgáltatók végzik a CT és az MR-képalkotó vizsgálatok egyharmadát: az ország 120 CT-jéből 40 magánberuházás keretében, közfinanszírozott ellátást is nyújtva működik, a 104 MR-gép közül pedig közel 30 darab magántulajdonú, de ezek is részt vesznek az állami ellátás folyamatában.

Megszűnik majd az einstanddal a profit motivációja, és marad a nehézkesen reagáló állami rendszer. A szakemberhiány és a két munkafolyamat közötti átállásból elkerülhetetlenül adódik majd a kórházi várólisták hosszabbodása, ami már így is életeket veszélyeztet, különösen az onkológiai betegek esetében.

Rékassy szerint nem sok lehetőség adódik: az állam megveszi a gépeket, vagy akár magát a céget is a korábbi tulajdonostól, vagy pedig új CT, MR-berendezéseket vesznek. Mindez óriási kiadásokkal járhat, ami csak hosszú távon térülhet meg. Hozzáteszi, hogy itt magas szintű politikai döntésről van szó, és a túlzott központosítás a cél.

A szakértő szerint a kisgömböc már akkorára nőtt, hogy a közeledő kipukkanást sem veszi észre. Ugyanez vezeti a kormányt szerinte, amikor a laborszolgálatókat, a jövőben pedig a szakrendelőket szeretnék államosítani, és a centrum kórházak alá betagozni.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version