fbpx

FRISS HÍREK

A Hollandfalun keresztül „menekülnek” az autósok a decemberben átadott Károly Róbert körútra Kecskeméten

- Advertisement -

Kecskeméti olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy amióta átadták a Károly Róbert körút új szakaszát, azóta a Hollandfaluban lévő kis utcákon keresztül kerülik ki az autósok a Nyíri úton a csúcsforgalomban kialakuló torlódásokat.

Decemberben adták át Kecskeméten a Károly Róbert körút hiányzó, a Margaréta utcától az 5-ös főútig (Budai útig) tartó szakaszát, ezzel tovább haladt a város külső körgyűrűje, ami sokat javít a közlekedésen. Ugyanakkor a Hollandfaluban lakók öröme mégsem felhőtlen – mint ez ki is derült olvasónk leveléből -, szerintük ugyanis a fejlesztés egyelőre befejezetlen, félkész, mert egy fontos kapcsolódó utat nem építettek meg, pontosabban nem aszfaltoztak le.

Az Irinyi út folytatása a Károly Róbert körút felé / Fotó: Hraskó István

Ez pedig az Irinyi út folytatása a Bolyai János Gimnáziumtól (a Domby Lajos-Berzsenyi utcáktól) az új körútig, ahol ugyan a körforgalom egyik ága a belváros felé mutat, de egyelőre csak egy földútra lehet innen kihajtani.

A Károly Róbert körútról egy földútra lehet kihajtani az Irinyi utca felé / Fotó: Hraskó István

„A napi csúcsban, reggel és délután percenként akár 5-6 autó is végighalad ezen a földúton, aki pedig nem erre jön, mert nem szeretné tönkretenni autóját, az a Hanusz István utcát választja” – írja olvasónk. Úgy véli, mivel a Hanusz István utca és a földút „menekülési utat” jelent az autósok számára, így a környező utcák forgalma is megnövekedett azokban az időszakokban, amikor a Nyíri úton az arborétumtól egészen a kórházig áll az autósor, sőt gyakran a III. Béla körúton is nagy a torlódás. A Hollandfalu kis utcáin viszont a Nyíri úti dugót ki lehet kerülni, és a Károly Róbert körútról könnyebben tovább tudnak menni Hetényegyháza vagy a Petőfiváros felé.

„A délutáni csúcsban, mikor mindenki kifelé igyekszik a városból, többen is az egér utat választják, hogy a lakó-pihenő övezeten szószerint keresztülszáguldva közelítsék meg a körúton keresztül a Hetényegyháza felé vezető utat, ezzel nem kis bosszúságot okozva a környék lakóinak” – folytatja olvasónk, aki arra is felhívta a figyelmet: a forgalmasabb utcákon templom, óvoda, háziorvosi, védőnői szolgálat és lakó pihenő övezet is található. Emellett a gyalogos forgalom sem mindenhol megoldott, sok helyen babakocsival csak az úttesten lehet közlekedni.

Hasonló cikkünk:  Kiélezett küzdelem mellett 3 pontot vitt a Fehérvár

„Vannak olyan szakaszok, ahol például lét autó el sem fér egymás mellett, a Hanusz István utca teljes szakasza ilyen, ott a lakók már kisebb sziklákat helyeznek ki, hogy ne az előkertbe húzódjanak le az autók” – írta olvasónk, és a Hanusz utcában valóban láttunk az úttest mellett nagyobb köveket. A Bogovics köz is igencsak keskeny, és itt sincs járda.

„Az az igazság, hogy jelenleg sajnos a város szinte minden bejövő útja le van zárva, vagy csak részben lehetséges az áthaladás. Sajnos a Hollandfalu pedig földrajzilag egy olyan városrész, ahol mindegyik neuralgikus út korlátozása az áthaladó forgalmat serkenti” – ezt már Józsa Bálint, a városrész önkormányzati képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) mondta el megkeresésünkre.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy még jócskán a körút átadása előtt, éppen egy éve, 2022. július 18-ára szervezett egy lakossági fórumot a Hollandfalu helyzetével kapcsolatban, és azért is, hogy a Károly Róbert körút lehetséges kapcsolódásaira kompromisszumos megoldást találjanak, olyat, amely minden lakó számára megfelelő. A fórum eredménye lett az, hogy a Hanusz István utcán csak egyirányban engedik a gépjárműforgalmat, a körútról nem lehet ide behajtani.

A Hanusz István utcában egyirányú a forgalom, kétirányú nem is lenne lehetséges / Fotó: Hraskó István

„Úgy látszik, a helyzet még mindig sarkalatos kérdés. Sajnos a valós probléma nem a Hollandfaluban található, de ott csapódik le a legjobban” – mondta Józsa Bálint. Emlékeztetett, hogy az Irinyi utca folytatásának szilárd útburkolatúvá tétele felmerült már a képviselő-testületi ülésen, ígéret is született a városvezetés részéről a mihamarabbi megoldásra, de a konkrét lépések a mai napig nem történtek meg.

„A probléma csak akkor fog megoldódni és a Hollandfaluban élők nyugalma visszatérni, ha meg fog történni Hetényegyháza bekötése az M5-ös autópályába, illetve az Izsáki út, valamint a Nyíri út munkálatainak befejezése megtörténik. Persze több lehetőség is van a forgalom enyhítésére, úgymint az Irinyi utca befejezése. Részleges megoldásokkal a probléma viszont csak továbbgyűrűzik” – véli Józsa Bálint.

A Bogovics köz / Fotó: Hraskó István

A témában megkerestük az önkormányzatot is, tervezi-e a város az említett körülbelül 300 méteres földút leaszfaltozását, de egyelőre nem kaptunk választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...