fbpx

FRISS HÍREK

Alig jelentkeznek a kétéves rendőrképzésre

- Advertisement -

Néhány éve még több, mint 3000 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, idén már csak 470-en, vagyis egyre csökken azok száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket.

Ehhez hozzá lehet venni, hogy a jóval kisebb tudást biztosító, 10 hónapig tartó járőrképzésre éves szinten nagyjából ezren adják be a felvételi kérelmüket. A jelentkezők nagy része ráadásul vagy meggondolja magát, vagy nem felel meg az alkalmassági feltételeknek, így évente csak nagyjából 800 rendőr jön ki a középfokú iskolákból. A fiatalok gyakran hamar leszerelnek a terhelés és a nem túl magas fizetés miatt, a tavalyi béremelést ugyanis nagyrészt már el is vitte az infláció.

„Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat” – mondta egy neve elhallgatását kérő rendőr. Állítása szerint a kapitányságok munkaerőhiánya már a mindennapokban is tapasztalható, az állampolgárok pedig leginkább akkor szembesülnek ezzel, ha segítséget kérnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter rendőrségi információkra hivatkozva 250 ezres tömegről írt, a rendőrség szerint nem becsülték meg a résztvevők számát

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke szerint a legnagyobb gondot továbbra is a létbizonytalanság okozza. Szerinte a fizetések a tavaly elkezdett béremelési program ellenére sem nyújtanak biztos megélhetést, így sokan csak úgy tudják fedezni a kiadásaikat, ha másodállást is vállalnak.

„Sokan másodállást vállalnak, de az elvándorlás is jellemző, különösen a fiatalok körében. Ők ugyanis gyakran a szolgálat közben döbbennek rá, hogy nem akarnak úgy élni, hogy több száz kilométerre kell dolgozniuk a családjuktól, mert rendszeresen átvezénylik őket. Sokaknak a militáns életmód sem jön be” – mondta egy vidéki kapitányságon szolgáló rendőr.

Azt mutatják a tapasztalatok, hogy az újoncok vagy hamar kiégnek, miután betöri őket a rendőrök mindennapjaira jellemző valóság, vagy eleve úgy állnak a munkához, hogy ellesznek néhány évig, amíg találnak valami mást.

Az ORFK szerint a hivatásosok béremelése eredményes volt, az ugyanis javítja a rendőrség állománymegtartó képességét. Hozzátették: a növekedés után „a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben versenyképes bért” tudnak biztosítani a hivatásos állománynak. Az ORFK szerint a terheket a határvadászok toborzásával csökkentették, így ugyanis nem kell elvonni rendőröket a közterületi feladatoktól a határellenőrzés ellátására.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...