fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az adatok mást mutatnak az inflációról, mint amit az Orbán-kormány mond

- Advertisement -

Magyarországon a leggyorsabb az árak emelkedése az egész EU-ban, júniusban az éves infláció az Unióban 6,4 százalékra, az eurózónában pedig 5,5 százalékra zsugorodott, míg idehaza az Eurostat módszertana szerint 19,9 százalék volt – ami egy hónap alatt 2 százalékpontos csökkenést jelent.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusa szerint a következő hónapokban gyors ütemben folytatódhat a magyar infláció csökkenése, decemberre 7,7 százalékra mérséklődhet. A felmérés szerint az árak jövőre 5,8 százalékkal nőnek, 2024 decemberére 5,3 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme.

Az Eurostat mérése szerint azonban a magyar infláció még mindig kiemelkedő: a második legmagasabb árindexet Szlovákiában (11,3 százalék) és Csehországban (11,2 százalék) mérték. Megjegyzik azt is, hogy májushoz képest az éves infláció huszonöt tagállamban csökkent, egyben stabil maradt, egyben pedig emelkedett.

Az infláció csökkenése az egész kontinensen nagymértékű, a legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (1,0 százalék), Belgiumban, valamint Spanyolországban (1,6-1,6 százalék) regisztrálták. Németországban azonban, az EU legnagyobb gazdaságában emelkedtek az árak, a májusi 6,3 százalékról 6,8 százalékra.

Hasonló cikkünk:  Egymásnak esett Matolcsy és Nagy, a forint közben öthavi mélyponton

A magyar gazdaságot sújtó extra magas inflációért kizárólag az ukrajnai háború, illetve az arra adott uniós, Oroszország elleni gazdasági szankciók a felelősek – állítja az Orbán-kormány, ugyanakkor minden egyes alkalommal támogatta azokat a magyar kormány. A régió országai is hasonló mértékben szenvedik el az ukrajnai háború gazdasági hatásait, mégis az infláció a környező államokéval összehasonlítva is sokkal magasabb nálunk, mint bármelyik országban, legyen az a tagja az EU-nak, vagy sem.

Még Szerbiában is „csak” 13,5 százalék volt a 12 havi pénzromlás mértéke, valamint tíz százalék feletti inflációt mértek Csehországban és Szlovákiában, illetve Lengyelországban is. Romániában 9,3 százalékos inflációt mértek, az eurózónatag Horvátországban pedig az árak 12 hónap alatt 8,3 százalékkal emelkedtek. Szlovénia rég elhagyta Magyarországot, ami látszik az inflációs adatán is: a 6,6 százalék belesimul az uniós átlagba.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...