fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Az adatok mást mutatnak az inflációról, mint amit az Orbán-kormány mond

Magyarországon a leggyorsabb az árak emelkedése az egész EU-ban, júniusban az éves infláció az Unióban 6,4 százalékra, az eurózónában pedig 5,5 százalékra zsugorodott, míg idehaza az Eurostat módszertana szerint 19,9 százalék volt – ami egy hónap alatt 2 százalékpontos csökkenést jelent.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusa szerint a következő hónapokban gyors ütemben folytatódhat a magyar infláció csökkenése, decemberre 7,7 százalékra mérséklődhet. A felmérés szerint az árak jövőre 5,8 százalékkal nőnek, 2024 decemberére 5,3 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme.

Az Eurostat mérése szerint azonban a magyar infláció még mindig kiemelkedő: a második legmagasabb árindexet Szlovákiában (11,3 százalék) és Csehországban (11,2 százalék) mérték. Megjegyzik azt is, hogy májushoz képest az éves infláció huszonöt tagállamban csökkent, egyben stabil maradt, egyben pedig emelkedett.

Az infláció csökkenése az egész kontinensen nagymértékű, a legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (1,0 százalék), Belgiumban, valamint Spanyolországban (1,6-1,6 százalék) regisztrálták. Németországban azonban, az EU legnagyobb gazdaságában emelkedtek az árak, a májusi 6,3 százalékról 6,8 százalékra.

Hasonló cikkünk:  A kerekesszékkel utazók jobb, ha nem rögtönöznek, amikor a MÁV-val szeretnének utazni

A magyar gazdaságot sújtó extra magas inflációért kizárólag az ukrajnai háború, illetve az arra adott uniós, Oroszország elleni gazdasági szankciók a felelősek – állítja az Orbán-kormány, ugyanakkor minden egyes alkalommal támogatta azokat a magyar kormány. A régió országai is hasonló mértékben szenvedik el az ukrajnai háború gazdasági hatásait, mégis az infláció a környező államokéval összehasonlítva is sokkal magasabb nálunk, mint bármelyik országban, legyen az a tagja az EU-nak, vagy sem.

Hasonló cikkünk:  A rendőrség nem tud mit kezdeni a pletykákkal, ami a Századvég szerepét illeti a honvédségi kirúgásokban

Még Szerbiában is „csak” 13,5 százalék volt a 12 havi pénzromlás mértéke, valamint tíz százalék feletti inflációt mértek Csehországban és Szlovákiában, illetve Lengyelországban is. Romániában 9,3 százalékos inflációt mértek, az eurózónatag Horvátországban pedig az árak 12 hónap alatt 8,3 százalékkal emelkedtek. Szlovénia rég elhagyta Magyarországot, ami látszik az inflációs adatán is: a 6,6 százalék belesimul az uniós átlagba.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...