fbpx

FRISS HÍREK

Befuccsolt rezsicsökkentés, emelkedő vízdíjak, az árak a kecskemétieket sem kíméli

- Advertisement -

„A hatályos jogszabályok alapján a területért felelős miniszter, Lantos Csaba hatásköre a víz- és csatornadíjak megállapítása. A jelenlegi lakossági díjak 2013-ban 10 százalékkal csökkentek és azóta változatlanok, míg a nem lakossági kategóriában is ennyi ideje változatlan a díjak mértéke – közölte a KecsUP megkeresésére Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ebből szerinte könnyen belátható, hogy jelenleg az országban a víziközmű szolgáltató cégek víz- és csatornadíjakból származó árbevétele egyre kevésbé fedezi a szolgáltatások biztosításához szükséges indokolt költségeket. Így amennyiben e tendenciában pozitív változás következik be, az szerinte magában hordozza majd a szolgáltatási biztonság és működési színvonal emelkedésének a lehetőségét.

A Bácsvíz Zrt.-t a KecsUP azután kereste meg, hogy az elmúlt hetekben többször lehetett hallani arról, hogy egy új és egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak az Energiaügyi Minisztériumban, amiről már ősszel dönthetnek a parlamentben. Az előzetes tervek szerint felújítanák az elöregedett ivóvízhálózatot, és szinte biztosnak látszik, hogy a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat is egységesítik majd. 

Szabó Iván ügyvéd a hír kapcsán az azénpénzem.hu portálnak kifejtette: a víziközmű-szolgáltatás kérdése önálló államtitkári szintre emelkedett, egyértelmű üzenet az önkormányzatoknak, hogy az állami szolgáltatás jelenti az egyetlen megoldást. „Ezt az üzenetet erősítette fel, hogy a kormány kihagyta a víziközműcégeket a rezsivédelmi alapból, mondván, nekik lehetőségük van az állami szolgáltatáshoz csatlakozni” – mondta. Hozzátette: a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti részt a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna.

Fotó: bacsviz.hu

Az aktuális jogszabályok szerint egyébként 2016. január 1-től a szolgáltatási díjakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján az energiaügyi miniszter (Lantos Csaba) állapítja meg. Ehhez képest a szolgáltató legfeljebb 4,2 százalék drágább árakat alkalmazhat. Mindeközben viszont érvényesítenie kell az alábbi alapelveket:

  • a díjaknak ösztönözniük kell a biztonságos és legkisebb költségű víziközmű-szolgáltatást, a gazdálkodás hatékonyságának javítását, a kapacitások hatékony igénybevételét, a szolgáltatás minőségének folyamatos javítását és a természeti erőforrások kímélete elvének érvényesülését;
  • figyelembe kell venni a folyamatos és biztonságos víziközmű-szolgáltatás indokolt költségeit, valamint a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésének indokolt költségeit, ideértve különösen a vízbázisvédelem indokolt költségeit.
Hasonló cikkünk:  Górcső alatt a red dot irányzék

Összességében a szolgáltatási díj számlázandó alapdíjból és fogyasztással arányos díjból álló kéttényezős díj. Az alapdíj egy meghatározott összegű rendelkezésre állási összeg, amit felhasználási helyenként kell megfizetni.

Forrás: pénzcentrum

A vízért jelenleg Kecskeméten a lakossági felhasználóknak 241 forintot kell fizetniük köbméterenként, míg a vállalkozóknak ugyanez 308, az intézményeknek pedig 268 forintjába kerül. Egy rövid fejszámolás után kiderül, hogy a rezsicsökkentett ár a jövőben a lakosság számára 1 205 forintig lesz érvényes, míg mindenki más a mostani árnál sokkal többet fizet majd.

Ehhez képest a csatornadíj a lakosságnak jelenleg 219 forintba, a vállalkozóknak 276, az intézményeknek pedig 244 forintba kerül szintén köbméterenként. A változtatás ezt is felborítaná, így a lakosságnak 1 095 forintig maradna a rezsicsökkentett ár, a többi szereplőnek viszont a teljes fogyasztásukra a piaci ár vonatkozna.

Érdekes kérdés, hogy az újabb rezsidíj-növekedés miként csapódik majd le a fogyasztók körében, azt a Bácsvíz Zrt. hogyan kommunikálja majd. Ezzel kapcsolatban Kurdi Viktor leszögezte, minden úgy történik majd, ahogyan az a vonatkozó jogszabályban elő lesz írva. „Amennyiben a díjak változásáról döntés születik, akkor az az eddigi gyakorlat szerint a felhasználók felé történő kommunikációra vonatkozóan is tartalmaz majd előírást. A vízműcégek pedig a szabályoknak megfelelően fognak eljárni” – hangsúlyozta a szolgáltató elnök-vezérigazgatója.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...