fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Jelentősen csökkent az Izsáki úti üzletek forgalma, idegeskednek a boltvezetők

- Advertisement -

Megkérdeztünk néhány vállalkozást, üzletet az Izsáki úton, miként érintik őket az Izsáki úti lezárások. „Teljes káosz, anyagilag egy csőd. Meg hát sokat idegeskedünk” – mondta egy boltvezető. Más tudomásul veszi a változásokat, és pozitívan, bizakodva tekint a jövőbe: hosszútávon előnyös lesz számukra az útfelújítás, csak tényleg legyen vége a korlátozásnak augusztus 25-én. És hallottunk olyan véleményt, miszerint elégtelen volt a lezárások előtti tájékoztatás és kommunikáció.

Frissítés: a Lidl Magyarország is válaszolt megkeresésünkre. Mint írják, „a többi érintett vállalattal együtt a június 8-án tartott tájékoztató során értesültek az érintett utak lezárásáról” (ez lehetett a Városházán tartott tájékoztató).

„A rendelkezésre álló igen rövid idő nagyban befolyásolta a vásárlók megfelelő tájékoztatását. Az útfelújítás a jelenlegi formájában erősen megnehezíti a környékbeli lakosok élelmiszerellátását, amelyet az azóta tapasztalt forgalmi adatok is tükröznek. A Lidl ugyanakkor minden tőle telhetőt megtesz a munkahelyek megóvása és a lakosság tájékoztatása, élelmiszerellátása érdekében, továbbá tartós árcsökkentésekkel valamint hétről-hétre megújuló akciókkal segíti vásárlóit abban, hogy a lehető legolcsóbban juthassanak hozzá a megvásárolni kívánt termékekhez” – közölte a Lidl Magyarország.

Konfár Zoltán, a FormaZona Sportközpontot működtető cég ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: ők a június 19-én kezdődő lezárásról körülbelül egy héttel korábban értesültek, és kaptak meghívót egy, a Városházán rendezett tájékoztatóra. „Számomra nem jelentett súlyos problémát, hogy csak a megelőző héten tudtuk meg a lezárást” – jelentette ki.

Június 28-án kiküldött hírlevelükben arról értesítették rendszeres látogatóikat, hogy az Izsáki úti korlátozások miatt kénytelenek júliusban és augusztusban vasárnaponként zárva tartani, és a szaunájuk csak hétfőn és szerdán délután-este, szombaton pedig 10-től fél 2-ig üzemel. Azoknak, akik az elmúlt két hónapban rendszeresen jártak vasárnaponként a sportközpontba, bérlet kompenzációt ajánlottak fel. Vendégeiknek azt tanácsolják, gyalogosan vagy kerékpárral közelítsék meg a FormaZonat, az autóval érkezőknek pedig készítettek egy videót, amely megmutatja, hogyan tudnak a legegyszerűbben eljutni hozzájuk a városközpontból.

Most van bőven parkolóhely a Szil-Coopnál / Fotó: Hraskó István

„Nincs mit tenni, amennyire lehet, megpróbáljuk a költségeinket csökkenteni és kibírni valahogy ezt a két hónapot. Az előző nagy csapáshoz, a Covidhoz képest annyival előnyösebb a helyzet, hogy tudjuk, nagyjából meddig fognak tartani a korlátozások. Reméljük, hogy a kivitelezők tartani fogják az augusztus 25-ei határidőt, és hogy szeptembertől már normális mederbe térhet vissza a működésünk.”
Konfár Zoltántól megtudtuk, a forgalmuk jelentősen csökkent. A vasárnapi nyitvatartás szüneteltetését viszonylag könnyen fogadták vendégeik, érdekes módon a szauna működésének korlátozását érzékenyebben élték meg. Az ügyvezető hangsúlyozta: munkatársakat nem kell elbocsátaniuk, viszont kevesebb diákmunkást tudnak most foglalkoztatni.
„Nem vagyok negatív az építkezéssel kapcsolatban, sőt, örülök, hogy megtörténik, mert ha augusztus végén helyreáll a rend, akkor mindenki jól jár” – tette még hozzá az ügyvezető.

Itt most nem sokan tankolnak / Fotó: Hraskó István

„Próbálunk hinni a mesékben”

„A lezárásról bő egy héttel előtte értesültünk. Hogy honnan? A hírportálokról, nem közölte velünk senki. Nem kaptunk se levelet, se szórólapot” – mondta Sántáné Marton Erika, a Szil-Coop Bevásárlóközpont emeletén lévő Szivárvány Cipőbolt tulajdonosa.
„Szinte teljesen kihalt a városnak ez a része. Sokan hívnak, hogy jönnének vásárolni, de nem tudják, merről lehet a bevásárlóközpontot megközelíteni, aztán mikor nem tudnak átjönni se itt, se ott, akkor meggondolják magukat” – tette hozzá. Éppen ezért ők is készítettek egy videót, amelyben bemutatják, hogy hol lehet lekanyarodni, és ezt osztották meg a közösségi oldalakon.

Sántáné Marton Erika, a Szivárvány Cipőbolt tulajdonosa / Fotó: Hraskó István

Mint a cipőbolt tulajdonosától megtudjuk, korábban azért naponta kétszázan betértek hozzájuk.
Most jó, ha húszan, azaz tizedére esett vissza a forgalom. Teljes káosz, anyagilag egy csőd. Meg hát sokat idegeskedünk.”
Sántáné Erika azon a véleményen van, hogy haladhatna ez az útfelújítás nagyobb intenzitással, szerinte gyakran alig látni munkásokat. Mikor felvetjük, bízik-e abban, hogy kész lesz-e munka augusztus 25-re, és vége lesz a lezárásoknak, kissé beletörődve, fanyar mosollyal válaszol:
„Próbálunk hinni a mesékben, erre most ezt tudom mondani. Ha beindul az iskola, és nem lesz kész a munka, akkor itt mindenki idegbajt kap, lehetetlen lesz megközelíteni az iskolát” – jelentette ki.

A McDonald’s-nál lévő körforgalom, vagyis ami maradt belőle / Fotó: Hraskó István

Úgy érezhetik, hogy nem túl fontosak

„Hallottam róla, hogy volt a Városházán egy egyeztetés, de minket erre nem hívtak meg. A kollégák Facebook-posztjaiból, a médiában megjelent hírekből értesültünk a lezárásról” – mondta el az egyik Izsáki úti áruház névtelenséget kérő vezetője.
Mint kijelentette: természetesen tisztában van vele, hogy egy útfelújítás korlátozásokkal, nehézségekkel jár. Ezzel nincs is gondja. De különösen felháborítónak tartja a felújítás során a tájékoztatást és kommunikációt, pontosabban annak hiányát. Ez szerinte a közlekedők, a vásárlók és az itt működő vállalkozások, üzletek dolgozói, tulajdonosai felé is tiszteletlenség és rossz üzenetet közvetít: tulajdonképpen azt érezhetik, hogy nem túl fontosak, annyira legalábbis biztosan nem, hogy jól és időben informálják őket, hogy fel tudjanak készülni az új helyzetre. Úgy véli, már hetekkel korábban meg kellett volna tervezni, hogy a terelőútvonalakon hol lesznek kihelyezve irányító táblák, amelyek segítenek eltalálni az egyes boltokhoz, áruházakhoz.

Hasonló cikkünk:  Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Itt azért vannak eligazító táblák (Küküllő utca) / Fotó: Hraskó István

„Ezekben a vállalkozásokban emberek dolgoznak. Na most ha a vevők nem tudnak eljutni az üzletbe – a távolabbról érkezőknek pláne könnyen eltévedhetnek a lezárások miatt – akkor értelemszerűen a vállalkozások bevétele csökken. Nyilvánvalóan szeretné mindenki megtartani a munkatársait, de ha nagyon visszaesik a forgalom, akkor ez sokkal nehezebbé válik. Ahogy megtörtént a lezárás, és a vállalkozások szembesültek azzal, hogy milyen kevés lett hirtelen a vásárló, a maga módján mindenki elkezdett szervezkedni, táblákat kitenni, itt-ott reklámozni, nyereményjátékokat meghirdetni. Pluszkiadás, de mi is ezt tesszük, hiszen valahogy ide kell vonzani a vásárlókat, esélyt adni, hogy megtaláljanak, megközelítsenek minket. De ehhez sem az önkormányzat, sem a megrendelő vagy a kivitelező részéről nem kaptunk semminemű segítséget, támogatást. Pedig a cégek iparűzési adót fizetnek, és talán a városnak sem mindegy, hogy mennyit tudunk betenni a kasszába” – véli az áruházvezető. Szerinte az lenne az alap, hogy az önkormányzat közérdekű tájékoztatásokat tesz közzé a helyi sajtóban, a beruházó pedig szórólapokon, plakátokon mutatja be a változásokat.

A Sheraton hotel parkolója is szinte üres

Belépés-számlálójuk révén pontos adatokat tudtak mondani arról, mennyivel csökkent a hozzájuk betérők száma. Egy évvel ezelőtt naponta 180-210 potenciális vásárlójuk volt, most ez 95-110-re esett vissza. Azaz felére zsugorodott a forgalmuk, és ez a bevételben is megmutatkozik.
„Ha mondjuk áramszünet vagy más technikai probléma miatt miatt két napra be kell zárnom, akkor ezt azonnal jelentenem kell az önkormányzatnak, mert ha ezt elmulasztom, akkor megbüntethetik a céget a nyitvatartási rendtől való eltérés miatt. Itt gyökeresen megváltozott a forgalmi rend, de azon kívül, hogy lezárták az utat, tudtunk mi bármiről is? Nagyon nem ugyanaz a mérce. Nem látok táblákat kitéve, hogy ki a megrendelő, a tervező, a kivitelező, az építésvezető, kit lehet felhívni, ha kérdéseink vannak” – vetett fel egy újabb szempontot.

A srácok legalább vidámak! / Fotó: Hraskó István

Mint megírtuk, múlt héten tartott tájékoztató ülést a négysávosítás aktuális kérdéseiről a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság, erre meghívták a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium vezető munkatársait is. Mint megjegyezték, a kommunikáció javítása és erősítése szükséges, ezen lesznek a továbbiakban. A kivitelezővel együtt igyekeznek majd nagyobb betekintést adni, hogy éppen milyen munkafolyamatok zajlanak, mi történik a beruházás kapcsán.

Az tény, hogy például a Kodály Iskolánál lévő kereszteződésnél vagy a Küküllő utca végén már vannak olyan eligazító táblák, amely a nagyobb áruházak megközelítési útvonalát jelzik.

A kosárakadémia előtti ideiglenes, egyirányú átkötőút / Fotó: Hraskó István

Kedden napközben bejártuk az iskolától a Vincent Étteremig tartó szakaszt. A legintenzívebb munkálatok a McDonald’s-nál lévő, teljesen szétbontott körforgalomnál zajlottak. A Mercedes-Benz Sport Akadémia előtt már használható az ideiglenes egyirányú átkötő út, amelyen megközelíthető a McDonald’s, a JYSK és a Vincent Étterem, valamint a Rudolf laktanya mellett elhaladó szervízúton át a Sport utca. Az ideiglenes átkötő egyirányú, az Izsáki útról lehet rá felhajtani, és az Akadémia melletti parkoló kijáratán lehet eljutni az Olimpia utcára. Visszafelé ez az útvonal nem használható (mint azt a tábla is jelzi).

Reméljük, majd ezt is elviszik / Fotó: Hraskó István

Ottjártunkkor a Szil-Coop Bevásárlóközpont parkolójában rengeteg volt a szabad hely, a Sheraton előtt is csak pár autó állt, a Shell kútnál pedig senki nem tankolt – ilyen szempontból igaza van a cipőbolt vezetőjének, valóban mintha kiüresedett volna a városnak ez a része. A bevásárlóközpontban is alig volt mozgás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...