fbpx

FRISS HÍREK

Lincshangulat uralkodik Hajdúszoboszlón a vendégmunkások miatt

- Advertisement -

A hajdúszoboszlóiak nem értik, miért érkezett ennyi külföldi vendégmunkás, hiszen korábban azt hallották: egyetlen migráns se teheti be a lábát az országba. A helyzet azonban változott: Orbán Viktor szerint 500 ezer új munkásra lesz szükség. A helyiek egymásba hipnotizálják, hogy rabolni, erőszakolni, ölni fognak a külföldiek, de a rendőrséghez eddig egyetlen bejelentés sem érkezett ilyesmiről. Mindez persze erősen következik az elmúlt nyolc év kormányzati kommunikációjából.

Két idézet Orbán Viktor miniszterelnöktől:

„Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk.” (2017, Kossuth Rádió)

„Nem szabad beengedni Magyarországra egyetlen migránst sem.” (2018, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitója).

Az elmúlt napokban Hajdúszoboszlón éles konfliktus bontakozott ki, ami helyi szinten jól bemutatja, mi lesz a következő néhány év egyik legmegosztóbb témája Magyarországon.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere félti a város turizmusát, és – egy azóta törölt Facebook-posztban – arra kérte a helyi lakosokat: „Tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják.

„Nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak”

Debrecen környékére több óriásberuházás érkezik: épül a BMW gyára, és két kínai cég, a CATL és az Eve Power is gigantikus akkumulátorgyárat létesít. Ezekkel sok ezer új munkahely jön létre, de az nem hangzik el, hogy kik fognak dolgozni ezekben az üzemekben, és kik fogják felépíteni azokat. Pedig az égető hazai munkaerőhiány és az egyre több Magyarországra érkező vendégmunkás alapján úgy tűnik, nagy arányban külföldiek, EU-n kívülről jövők végzik el ezeket a munkákat.

Debrecen környékére sok munkás érkezett az EU-n kívülről, akiket a környező településeken szállásolták el, de a sokévnyi, külföldiekkel való riogatás után a helyben lakó magyarok – finoman fogalmazva – nem örülnek az érkezésüknek.

„Évtizedeken át szorgalmasan dolgoztunk azon, hogy felépítsük és fenntartsuk turisztikailag meghatározó szerepünket. […] Ezért határozottan kijelentem, hogy nem engedjük, hogy a városunk biztonságát és hírnevét bárki is veszélyeztesse” – írta Czeglédi, miután konzultált a helyi rendőrkapitánnyal, és fokozott figyelmet kért a rendőrségtől.

„Minden olyan intézkedést megteszünk, amely képes megakadályozni városunkban munkásszálló létesítését. Amennyiben indokolttá válik, úgy nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak Hajdúszoboszlón” – írta, majd hozzátette: az önkormányzat az elmúlt hónapokban hozott több olyan intézkedést, „amellyel tovább kívánja korlátozni városunkban munkásszálló létesítésének és üzemeltetésének lehetőségét a kiemelt üdülő övezeten túl, szinte az egész városra kiterjesztve”.

A polgármester felhívta a lakosok figyelmét, „hogy tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják!”.

Czeglédi posztja alatt szinte lincshangulat alakult ki. Egyesek „török vallásúak” érkezéséről panaszkodtak, mások nem értettek egyet a polgármester ötletével, hogy az ipari parkban épüljön munkásszálló. Azt javasolták, sehol se épüljön ilyesmi a városban. Rengeteg komment érkezett, de egy idő után a városvezető törölte a posztot.

Néhány poszt a helyi Facebook-csoportokból:

  • „Borítékolható a napi konfliktus. Nemi erőszak, agresszív viselkedés, kultúrájuk ránk erőltetése, lopások, rablások és akár halálos áldozatok is.”
  • „Ezek simán fognak embert ölni is. Sajnos ismerem jól őket.”
  • „Tobben vagyunk akik szeretnek ha ezek a rétiniggerek eltunnenek a varosunkbol.”
  • „Pénteken vásároltam a pennyiben egy bozotlakó szintén vásárlás után pakolunk be az autóba a fekete bozotlakó be pakolás után egyszerűen bele rúgott a bevásárló kocsiba és elhajtott ennyit a kultúráról !!”
Hasonló cikkünk:  Siposné a határontúli fiatalok kampánymunkájától tart, Nemcsik szerint ezzel beléjük rúgott

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság újságírói kérdésre azt írta:

„Megkeresése alapján tájékoztatom, hogy ebben az évben külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés, nem történt rendőri intézkedés.”

Egyelőre tehát nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy bűncselekményeket követtek volna el külföldi vendégmunkások Hajdúszoboszlón, a helyiek mégis szinte egymásba szuggerálják, hipnotizálják, hogy éppen most zajlik az armageddon. Sokszor egyébként csak annyi a helyiek baja egy-egy vendégmunkással, hogy „ül egy padon és néz”.

A 2015-ös migrációs válság óta az alábbiak a Fidesz fő üzenetei:

  • Nem leszünk bevándorlóország.
  • Ide be nem teheti a lábát senki, aki Ázsiából, Afrikából vagy ki tudja honnan jön.
  • Minket nem érdekel, hogy a jobb élet reményében jönne ide, menjen inkább máshová, vagy maradjon otthon.

„Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk. Tehát mi nem bevándorló ország vagyunk, és Magyarország nem akar bevándorló országgá válni”mondta Orbán Viktor 2017-ben nagy nyilvánosság előtt.

Azonban megváltozott Orbán hozzáállása a témához, hiszen a fogyó népesség és az épülő gyárak munkaerőigénye miatt nagyon feszítetté vált a magyar munkaerőpiac, szinte lehetetlen itthon munkásokat találni. A miniszterelnök idén tavasszal teljesen világosan kimondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén:

„A magyar gazdaságnak egy-két éven belül szüksége lesz félmillió új munkavállalóra.”

Szerinte a gazdasági észszerűség csak az egyik szempont, „mert láttuk már pár nyugat-európai ország vendégmunkásokkal megterhelt helyzetét”. A vendégmunkásokkal kapcsolatban nagyon nagy óvatosságra van szükség – mondta.

Orbán beszélt arról is az Iparkamara idei rendezvényén, hogy szerinte nem tudjuk azt megengedni, hogy azért, mert „bizonyos populációkból” behozott vendégmunkások jobb munkaerőnek számítanak, mint az itt lévő magyar tartalék, akkor inkább külföldieket hozunk be. Azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, mint ami Nyugat-Európában is van, hogy bizonyos munkaköröket nem hajlandóak elvégezni a „bennszülöttek” – vezette le.

A termelővállalatok és toborzóirodák viszont egyre nagyobb számban hoznak Magyarországra külföldi vendégmunkásokat. Csak tavaly, egy év alatt 81 ezerrel nőtt a számuk. És a következő években, évtizedekben még többen jönnek majd. Nincs elég hegesztő, targoncás, kamionsofőr, de egyszerűbb feladatokat ellátó betanított munkás sem.

Több vélemény szerint is legalább 200-300 ezer külföldi vendégmunkásnak kell a következő pár évben Magyarországra jönnie, hogy ki lehessen szolgálni a sok új beruházás táplálta munkaerőigényeket. Kérdéses, hogy a hazai lincshangulatba és ellentmondást nem tűrő idegenellenességbe hogyan lehet majd behozni 200-300 ezer idegen embert – akik egyébként minden esetben már meglévő munkára érkeznek, tehát eleve úgy hozzák be őket a cégek, hogy megvan az érvényes munkaszerződésük. Nem itt kezdenének el munkát keresni.

A Fidesz néhány hete fogadta el a vendégmunkástörvényt, ami Orbán szerint „Európa legszigorúbb szabálya”. Annyi vendégmunkás jöhet be Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. Két évre jöhet a vendégmunkás, ezt egy esetben lehet meghosszabbítani.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...